Less is more – men hur?

Janas krönika. Släpp kraven på semestern, fånga dagen tillsammans med barnen istället!

Vad är dina starkaste barndomsminnen? Vilka bilder kommer upp när du tänker på dina sommarlov som liten? Är det smaken av nyplockade solvarma smultron, känslan av bara fötter på en doftande sommaräng eller allehanda aktiviteter och utflykter på semesterresor?

Själv har jag mitt första sommarminne från när jag var sisådär 2 år gammal och tittade ner från den bänk där jag sitter och ser mina fötter dingla högt över marken. Under bänken ligger min bebisdocka utan kläder.

Man kan undra hur och varför hjärnan lagrar en sådan skenbart helt oviktig information. Det fanns ju massvis med mycket mer spektakulära upplevelser som jag inte kommer ihåg alls. Ja, våra minnen är ett mirakel. Men en sak har jag insett, att det aldrig går att planera vad vi och våra barn kommer att minnas.

Förra veckan hälsade jag på en väninna i Tyskland. På kvällen vid matbordet pratade vi om barndomsminnen och jag frågade hennes 20 åriga son vad han mest kom ihåg från sin barndom.

Hans spontana svar var: ”Jag har en stark bild av en situation där mamma var arg på mig och jag hade gömt mig under matbordet. Plötsligt ringde det på dörren och mamma sade: Ser du Franz, nu kommer polisen och hämtar dig!”.

Min väninna, som gör allt för sina barn och verkligen engagerar sig kärleksfullt i deras uppväxt, blev helt förstörd. ”Nä men, det kan inte vara sant. Kommer du inte ihåg alla ögonblick där vi spelade piano tillsammans, gjorde resor och åkte skidor?” ”Jo, det gör jag.” sade Franz. ”Men just den situationen är ett starkt minne jag har.”

Min mans gudson, idag 24 år, berättade sitt finaste semesterminne som barn. Det var natten där de hade missat färjan i Danmnark på vägen hem, och fick övernatta hopträngda i bilen för att komma med första båten på morgonen. Då hade de bott på ett 5-stjärnigt hotell i Italien en vecka. Och i slutändan är det natten i bilen som räknas.

Vad jag vill säga med detta i sommarlovets hetta och förväntan. Det finns nog ingen tid om året där jag ser föräldrar sätta så höga krav på sig själva som under den välförtjänta sommarledigheten.

Nu ska det tas igen och det dåliga samvetet lättas. Nu äntligen ska vi prova alla recepthögar, spela spel som vi inte hunnit med under året och spendera så kallad ”kvalitetstid” med varandra.

Sänk ribban en bra bit. Försök inte leverera den perfekta sommaren. Barnens vackraste minnesbilder kommer kanske ändå att bli skrattet över den brända kakan du gjorde eller när pappa ramlade i vattnet med kläderna på.

Låt din högsta ambition vara att kunna säga många gånger ”Idag har vi inga planer. Har ni några idéer?” Låt tid passera utan någon större mening eller inplanerade aktiviteter.

CARPE DIEM helt enkelt!

NUVARANDE Less is more – men hur?
NÄSTA Med kunskap kan du rädda liv