kvaddlar

– bättre än akupunktur, enligt studie.

Födande kvinnor får bättre smärtlindring av injektioner med sterilt vatten än med akupunktur. Det sterila vattnet hjälper samtidigt kvinnorna att slappna av mer, enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin.
I studien ingår 128 kvinnor på förlossningsavdelningen vid Kärnsjukhuset i Skövde. De fick i början av sitt förlossningsarbete ange hur ont de hade och hur spända de var. Hälften av dem fick sedan akupunktur medan den andra hälften fick injektioner med sterilt vatten, och därefter fick de flera gånger ange hur ont de hade och hur spända de var.
Injektioner med sterilt vatten, så kallade kvaddlar, var vanligare i början av 1990-talet, men då upplevde många kvinnor att det gjorde ont att få själva injektionen.
– Nu har vi hittat ett sätt att ge sprutorna som inte är lika smärtsamt. När vi sticker lite djupare och ger en något större dos kan vi få samma goda effekt utan att själva sticket gör så ont, säger barnmorskan Lena Mårtensson.
Än vet man inte hur det går till när det sterila vattnet lindrar smärtan, men en teori är att injektionen triggar kroppens eget smärthämmande system. Forskarna tror att de känsligaste nervcellerna stimuleras och skickar en snabbare signal till hjärnan, vilket kan resultera i att andra smärtimpulser inte kommer fram.

NUVARANDE kvaddlar
NÄSTA ”Hemskt att inte kunna trösta”