Konsten att hitta nyckeln till barnens tankevärld

Det är en konst att prata med barn. Samtal med barn kan inte alltid planeras in. De kommer när de kommer. Som små fönster som öppnas, och då gäller det att vara beredd. Annars kanske man inte ens märker att fönstret stod på glänt.

Fakta om vardagen har jag alltid sett till att hämta in så mycket som möjligt från förskolepersonalen. Hur var dagen? Vad har de ätit, och hur mycket åt mina döttrar? Har de gjort något speciellt? Jaha, utflykt till 4H-gården, tittat på grisar. Ok, då vet jag.

Den här informationen har jag behövt när jag har pratat med mina barn, annars har det mest låtit:

”Vad har du gjort idag?”
”Lekt.”
”Vad var det för mat då?”
”Vet inte”.

Då har jag kunnat plocka fram den där grisnyckeln, till exempel.
”Tittade ni på grisar på 4H-gården idag?”
”Ja, en var jättestor. Och en ville nosa på Joels hand. Och vet du jag och Sandra och Joel matade kaninerna med gräs som vi plockade. Och dom blev aldrig mätta.”

Så gör nog de flesta föräldrar automatiskt. Men vi vill ju också kunna lirka upp våra barns tankevärld, få ta del av deras upplevelser, rädslor, önskemål och funderingar. Och hur gör man då? När man bara mest får enstaviga svar på sina frågor.

I det här numret skriver vi om att prata med barn. Logopeden Monica Westerlund har arbetat med barns språk och samtal mellan barn och föräldrar i många år. Hon menar att det i grunden inte är någon större skillnad mellan hur barn och vuxna kommunicerar.
Tänk om din partner började fråga ut dig direkt när du kom hem om vad du ätit till lunch, vad du haft för dig och vem du pratat med. Det kanske inte vore så stimulerande, och jag tror att barn känner ungefär likadant.

Så självklart, inser jag. Och kommer på mig själv med att jag har gjort just det. Pepprat barnen fulla med frågor om hur dagen varit, vad de gjort, vad som hänt och så vidare… Och det under promenaden hem från förskolan.

Det är lätt att glömma bort att barn faktiskt också är människor. De har bara levt lite kortare tid än oss vuxna.

Från och med nummer 11, 2009,  har vi också en ny avdelning, Varannan vecka med barn. Redaktör för den här avdelningen är journalisten Micke Ågren, själv varannan vecka-förälder.

Här kommer vi ta upp frågor som handlar om att leva som separerad förälder. Mejla gärna vad du vill läsa om på micke@vf.bonnier.se

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler