Karin: ”Jag slutade väga mig”

Karin, 42 år, är arbetsterapeut. Hon är separerad och har två barn, födda 1997 och 2001, som bor hos henne varannan vecka.

Hur mycket gick du upp under graviditeten?
– Under min första graviditet gick jag upp minst 26 kilo, jag slutade väga mig några veckor före förlossningen eftersom det kändes så deprimerande. Under min andra graviditet gick jag upp 18 kilo.

Hur var din vikt tidigare?
– Enligt barnmorskan var jag underviktig före min första graviditet och före min andra vägde jag normalt.

Vad tror du det beror på att just du gick upp så mycket som du gjorde?

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag var väldigt aktiv i början av min första graviditet, sedan fick jag rätt kraftiga bäckenbottenproblem, så jag gick på kryckor i tre månader.

Vad sa din barnmorska om din viktuppgång?
– Hon var mycket noga med att påpeka att jag inte skulle bry mig om det, det var helt normalt. Jag fick absolut inte banta eller något sånt. Jag hade samma barnmorska båda graviditeterna och hon var underbar.

Hur kände du själv kring att gå upp så mycket som du gjorde?

– Det kändes jobbigt, på slutet var jag så svullen och stor att jag inte nådde mina fötter och det var svårt med kläder. Jag hade trott att jag skulle få en sån där gullig liten kula på magen, men istället gick jag runt i tält.

Hur har det gått att gå ner i vikt igen?
– Det tog tid, men ett och ett halvt år efter båda graviditeterna var det som om kroppen blev sig själv igen, då försvann alla extra kilon nästan av sig själv. Jag är och har alltid varit normalsmal och håller inte på att banta, utan rör väldigt mycket på mig.
 

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2008

NUVARANDE Karin: ”Jag slutade väga mig”
NÄSTA Hitta preventivmedel som funkar bäst för dig