Julklapparna som gör skillnad

Låt den här julen bli annorlunda och satsa på julklappar som ger dubbel glädje! Du slipper julstressa på stan, och bidrar samtidigt till en bättre värld.

Julklappar från Vaggan

Teckningar som berör
Vi Föräldrar stöder Vaggan – gör det du också! På barnhemmet Vaggan i Litauen får funktionshindrade och övergivna barn en chans till ett bra liv. Ge bort ett silverhalsband med en berlock, finns i två storlekar, 300 kr resp 400 kr, eller en målning av barnen, 500 kr. Hela beloppen går till barnhemmets verksamhet.
 

Till Vaggan

Julklappar från Barncancerfonden

Ge hopp
Köp Hope-smycket och stöd forskningen kring barncancer. Halsbandet består av kedja, 45 cm, och en silverberlock. En hematitpärla är fäst vid låset. Ordet Hope är ingraverat på berlocken, 295 kr varav 150 kr går till Barncancerfonden.

Kramig kompis
Herman heter Barncancerfondens nalle. Han är 30 cm lång, mellanbrun och mycket kramgo. Kostar 150 kr varav Barncancerfonden får 75 kronor.

Julklapp x 2
Låt presentförpackningen Give hope vara en del av julklappen! Köp en ask eller ett kuvert (perfekt att lägga presentkort, en teckning eller biobiljetter i) och bidra till forskningen om barncancer. Finns i fyra olika färger och storlekar. Samtliga produkter kostar 50 kr/st varav 40 kr går till Barncancerfonden, barncancerfonden.se/givehope.

Färgglad nalle
Den virkade nallen är en perfekt julklapp för de minsta, 175 kr  varav 125 kr går till Barncancerfonden.
 

Till barncancerfonden

Julklappar från Unicef

Ett smycke för varenda unge
Unicefs symbol i form av ett hängsmycke i silver, en symbol för
alla barns rätt till en trygg barndom. Berlocken finns i två storlekar, och kan fås med silverkedja eller läderrem. Levereras i en sidenpåse. För varenda unge och Unicef är ingraverat på baksidan och det finns plats att gravera in ytterligare ett namn, 1 140 kr, varav 475 går till Unicefs fält­arbete för utsatta barn.

En nalle för världen
Unicefs nya nallebjörn skyddar vår planet och uppmuntrar barnen att ta vara på sin värld. Rolig blixtlåsficka med globen som vilar tryggt i björnens famn, höjd 35 cm, 250 kr varav cirka 87 kr går till ­Unicef.

Thailändska muggar
Två keramikmuggar i beige och rosa av naturligt stengods, tillverkade i ­Thailand. Levereras i en handgjord presentkartong i mullbärspapper. Tål maskindisk och mikrovågsugn, 210 kr varav cirka 73 kr går till Unicef.

Mjukis­giraff
Mjuk pipleksak i färgglatt tyg. Kroppen är särskilt anpassad för att små händer ska få den att pipa, 95 kr, varav cirka 33 kr går till Unicef.

Gåvokort som räddar liv
Unicef erbjuder fältprodukter som räddar barns liv, till exempel polio- ­eller mässlingsvaccin, gröt, myggnät, jord­nöts­kräm, vätske­ersättning eller hög­energimjölk. Du får ett gåvokort, antingen som ett vykort eller som en pdf att mejla.

Till Unicef

Julklappar från Rädda Barnen

Ett litet hjärta
Ett halssmycke som är speciellt framtaget för Rädda Barnen, som består av kedja, hjärta och valfri bokstav. Bokstaven finns i tre utföranden: svart, rand och frostad. Bokstav och hjärta av plexiglas. Kedja i silver i två längder, 425 kr (45 cm kedja) varav cirka 196 kr går till Rädda Barnen, 510 kr (70 cm kedja) varav cirka 226 kr går till Rädda Barnen.

Julens hjälte
Köp Rädda Barnets egendesignade hjältearmband med texten Love & play eller All of us som syftar till vad barn behöver och det ansvar vi alla har för våra och andras barn. Armbanden består av en bricka i försilvrad oxiderad metall och svart eller rött vaxat bomullsband. Knappen som knäpper bandet har Rädda Barnens logotyp. 100 kr varav hälften går till Rädda Barnen.

Sötaste mössan
Barnmössa med specialtryck för Rädda Barnen av Minirodini, stl 2–5 år, 150 kr varav 23 kr går till Rädda Barnen.

Finaste bodyn
Body med specialtryck för Rädda Barnen av Minirodini. 100 procent bomull, stl 50-86, 225 kr varav
cirka 73 kr går till Rädda ­Barnen.

 

Till Rädda Barnen

Julklappar från Plan Sverige

Gjort av juicepaket
Fint barnförkläde, gjort av återvunna juiceförpackningar (!), perfekt för pysselstunder och matlagning. Förklädet är tillverkat av ett kvinnokollektiv i Filippinerna som skapar denna och andra produkter av avfall, längd 40 cm (passar barn upp till 3–4 år), 195 kr varav 40 kr går till Plan Sverige.

Lärorik leksak
En kramvänlig jordglob
tillverkad under Fair trade-
förhållanden i Bangladesh. Hölje och fyllning är av bomull, 15 cm i diameter, 180 kr varav 36 kr går till Plan Sverige.

Bidra till mangroveskog
Mangroveskogen är ett av världens mest produktiva ekosystem. Med sina labyrinter av rötter och stammar ger mangroven mat och skydd åt fiskar, skaldjur och andra organismer och stabiliserar marken så att risken för erosion minskar. Men på många ställen är mangroven hotad. Bidra till plantering och uppdrivning av ny skog, 150 kr och du får ett gåvobevis mailat till dig.
 

Till Plan Sverige

Julklappar från Action Aid

Kycklingar som värper ägg
Utanför Malawis huvudstad Lilongwe har befolkningen svårt att odla tillräckligt med mat eftersom det råder stor brist på redskap, utsäde och vatten. Dessutom förstör ofta torkan den redan magra skörden. Hjälp kvinnorna i byarna att köpa kycklingar för uppfödning så att familjerna får ägg att äta, 175 kr.

Fler barnmorskor

I Sierra Leone är det vanligt att en förlossning slutar med att både mor och barn dör. Få har råd med vård och klinikerna ligger oftast långt bort. Action Aid vill hjälpa fattiga familjer att få tillgång till bra vård genom att utbilda fler by-barnmorskor, 500 kr.

En dräktig get

För människorna i södra Mocambique är vardagen en ständig kamp för överlevnad. Action Aid vill hjälpa fattiga familjer att hitta en hållbar försörjning och genom att ge bort en dräktig get får familjer näringsrik mjölk och kan sälja ett eventuellt överskottet på marknaden, 200 kr.
Skolböcker till barn. I Etiopien är utbildning den bästa möjligheten att ta sig ur fattigdomen. Genom att köpa skolböcker får barnen chans till ett bättre liv, 150 kr.

Till Action Aid

Julklappar från Webaidshop

På Webaidshop, som är en del av Läkarmissionen, finns ett stort utbud av olika produkter och tjänster som hjälper människor i nöd, till exempel mediciner, får, grisar, bikupor, skolböcker, mat- och kläder till hiv-positiva barn, mat till barnhem, välling, kurser i ekologisk odling, byggande av byskolor, hjälp till mikro­lån och många andra behjärtansvärda produkter och projekt.

Allt som säljs baseras på verkliga behov och är resultatet av en dialog mellan Läkarmissionen och deras samarbetspartners i de olika länderna. Du får ett gåvobevis och Läkarmissionen garanterar att hjälpen kommer fram.
 

Läs mer

NUVARANDE Julklapparna som gör skillnad
NÄSTA Förlossningen – så var det för oss