Jana Söderberg: ”Vad ska JAG göra för att rädda världen?”

Janas krönika. När Jana står och  beundrar NK:s julskyltning kommer tankarna på alla de barn som inte kommer att fira en fridfull jul.

Jag är på väg in till stan. Nu ska det handlas julklappar för att bli klar i tid utan stress. Vad var det nu mamma önskade sig? Var är barnens önskelistor? Och brorsbarnen i Tyskland – vad gör dem glada? Viktiga tankar i min ambition att hitta det perfekta som trollar fram julglädjen i barnens ansikte… just det som får ögonen att tindra när omslagspappret åker av paketet… Östermalmstorg – jag måste kliva av T-banan.

På väg mot Stureplan passerar jag hastigt två hemlösa som ber om en slant. Ja, livet är tufft och med två tior lättar jag för en kort stund mitt dåliga samvete.

Just idag vill jag inte rädda världen, vill kunna tänka på fina klappar under julgranen och vill tro att allting ordnar sig för alla. Några minuter senare är jag framme vid NKs härliga julskyltning. Eftersom det är en vanlig veckodag finns det en chans att obehindrat kunna titta, läsa och drömma om tomtarnas resa runt jorden för att nå fram till alla barn i världen. Vilken vacker idé! Tänk om alla barn fick en härlig jul just i år och tänk om tomtarna nådde fram till världens alla hörn – till barnen i Ghaza, i Pakistan, i Namibia?

Tänk om gatubarn i Ryssland fick framtidsdrömmar av tomten som fick dem att sluta prostituera sig? Tänk om barn i Sydafrika fick hopp om en aids-fri framtid? Tänk om alla invandrarbarn i Sverige fick tryggheten i att veta att de får stanna som julklapp? Ja, det vore en underbar jul!

Stående framför NK:s julskyltning har jag tappat fokus på min julshopping. Uppgivenhet och hopp blandas i någon sorts salig mix när jag står där med tomtarna inom räckhåll. Men vad ska JAG göra för att rädda världen? Vilka barn ska jag prioritera för att hjälpa mest effektivt?

Jag tror inte att jag är ensam med mina tankar om att vilja göra skillnad för barn i världen. Men ibland blir vi handlingsförlamade när vi tänker för stort och på allt som behövs lösas. Effekten är att ingenting görs till slut. Då är det bra att skicka en hundralapp till Rädda Barnen eller bli fadder för ett behövande barn.

Men sedan finns det fantastiska människor som agerar på plats med kämparglöd, kreativitet och en vision att göra just det … skillnad! Jag fick förra veckan en inbjudan att tala inför ambassadörer från organisationen Star For Life under ett kvällsmöte. Ärligt talat hade jag aldrig hört talas om projektet och fick snabbt informera mig på deras hemsida. Historien kan kort sammanfattas. Ett svenskt par som under byggandet av ett hus i Sydafrika berörs av HIV-sjukdomens förfärliga konsekvenser för tusentals barn och deras familjer.

De startade därför Star for Life som är ett program för att förhindra spridningen av hiv bland unga människor i södra Afrika. Visionen är att inspirera unga människor att tro på sin framtid och sina drömmar och stödja dem i att leva ett liv utan aids.

Star for Life startade 2005. Idag når de mer än 72 000 ungdomar och deras familjer i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. Under kvällen visades filmer och berättades om upplevelser på plats. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka och där och då bestämde jag mig för att vara med som ambassadör. Jag vill göra det jag kan för att konkret bidra till en bättre värld med hopp om en bättre jul för alla barn i världen.

Som sagt, det finns mycket att göra. Inget projekt är bättre eller viktigare utan alla är lika mycket behövda. Jag hoppas att du i hetsjakten efter den perfekta julen för dina barn och din familj hinner stanna upp en stund och rikta blicken lite längre. Ibland hjälper perspektivskifte ögat att se klarare igen. Gör skillnad du med!

Och vill du läsa lite mer om Star for life gå in på www.starforlife.org!

Ha en härlig vecka!

NUVARANDE Jana Söderberg: ”Vad ska JAG göra för att rädda världen?”
NÄSTA Allmäntillstånd – vad menar läkaren?