”Jag såg min syster födas”

Anna Sahlin, med artistnamnet Sahlene, är inte speciellt ­nervös för att föda eller inför mammarollen. Hon kommer från en familj med sju barn och var med under en av sin mammas förlossningar.

Text: Katarina Markiewicz

Anna Sahlin möter oss för intervju och fotografering. Hon har precis deltagit i den svenska uttagningen till Melodifestivalen 2006 och kommit på femte plats. Sitt framträdandet är hon väldigt nöjd med. Hon gjorde sitt bästa. Men hon är arg.
– Folk försökte pressa mig till att säga att jag inte gjorde mitt bästa på grund av graviditeten med frågor som: ”Tror du verkligen att det är bra för barnet att du sjunger så högt, är det verkligen inte skadligt att göra något så stressigt som att delta i en melodifestival?” Men jag mår prima och kunde inte ha gjort ett bättre framträdande, säger Anna och fortsätter:
– Dessutom får jag nästan aldrig frågor om mitt  yrke. Det är få som vet att jag skriver och komponerar de flesta av mina låtar själv. Det enda journalisterna är intresserade av är mitt utseende och om jag är rädd att lägga på mig några kilo nu när jag är gravid. Men att arbeta med stor mage är inte något problem eftersom magen för det första inte är så stor ännu. Och stress? Knappast. Jag känner mig lugnare som gravid än på länge. Det här är ju mitt jobb. Och att lägga på sig några kilon är helt oviktigt för mig. 
Anna och hennes sambo Jimmy, som också är musiker, har varit ett par i åtta år. Förlossningen är beräknad till början av juni.
– Graviditeten var planerad, men ingen av oss trodde att det skulle gå så fort.

Ett minne för livet

Hon visar en liten påse fylld med frukt från Seven Eleven.
– Titta, vad gullig min sambo är! Han tänker på mig. I morse packade han ner frukt i fall jag skulle bli hungrig.
Vi kommer in på hennes graviditet och hur hon upplevt den hittills.
– Jag har mått jättebra.Visst mådde jag lite illa i början och var trött, men det hör ju till.
Humöret har inte påverkats nämnvärt, men hon har haft vissa begär.
– Mandariner, apelsiner och Djungelvrål äter jag i massor.
Annars tycker Anna att det är ganska jobbigt med alla matrestriktioner och hon saknar en del mat, till exempel sushi.
– Men det första jag ska göra när jag fött barnet är att gå till NK:s ostdisk och köpa en massa grönmögelostar som jag älskar.
För att hålla kropp och psyke i form går hon på graviditetsyoga två gånger i veckan. Hon har också sjungit en hel del för bebisen.
– Mest har det blivit låten från Melodifestivalen. Jag inbillar mig att jag ger babymassage då. Min sambo har också komponerat en egen melodi.

Inte nervös
Anna är inte speciellt nervös varken för förlossningen eller för den blivande mammarollen. Det kanske inte är så konstigt eftersom hon kommer från en familj med sju barn och har bytt blöjor, suttit barnvakt och till och med närvarat vid en av sin mammas förlossningar.
– Ja, det var jättespännande och ett minne för livet. Jag var bara 11 år när min lillasyster föddes. Min lillebror, som också var med, fick klippa navelsträngen. Mamma har alltid haft lätta förlossningar det var därför hon frågade oss om vi hade lust att närvara. Jag tror att mitt lugn inför förlossningen till viss del beror på att jag redan har sett hur det går till.
Vi kommer in på föräldraledigheten och om hon har funderat på uppdelningen mellan henne och sambon.
– Det här är en fråga som journalisterna älskar att ställa. Men det är en omöjlig fråga att svara på. Artister har inget 9–5 jobb. Vi har flexibla jobb. Ibland arbetar man en hel dag, ibland bara någon timme. Det är väldigt olika. Därför blir det så himla fel när tidningarna skriver om någon artist som knappt hunnit föda förrän hon börjat jobba igen.
Vi kommer osökt in på Charlotte Perrelli.
– Hon är säkert en jättebra mamma och jobbar säkert inte non-stop varje dag. Men när man läser tidningarna får man intrycket av att hon gör det.
Själv har Anna tackat nej till alla uppdrag i juni och i juli, men i augusti kan hon tänka sig att börja arbeta så smått igen.
– Allt beror på vad uppdraget är och hur jag kan kombinera det med familjelivet. Men helt klart är att jag och sambon ska dela fifty-fifty på föräldraledigheten.
Turnérandet ser hon inte som något som helst problem.
– Eftersom min sambo spelar i mitt band är han ju alltid med. Och den korta stund vi har en spelning får vi ta hjälp av en ”nanny”, kanske något av mina småsyskon.

Behöver ”nanny”
– Det folk måste förstå är att det här är vårt levebröd. Vi är frilansare, egna företagare allihopa och har inte råd att tacka nej till jobb. Vi måste ju tjäna pengar precis som alla andra.
– Hela systemet med A-kassa och KAS är anpassat till vanliga 9–5 jobb. Jag har själv upplevt det, bott i tredje hand i Högdalen och haft ont om pengar.
– Det jag menar är att media borde ge en mer nyanserad bild av föräldraledighet och artister. Man borde också berätta om artisternas villkor, då förstår folk bättre.
Anna vet könet på sin bebis, men det vill hon bevara som sin hemlis.
– På ultraljudet undrade läkaren om vi ville veta kön. Vad svarar man på en sådan fråga, säger hon och ler.
Handla barnvagn, bebiskläder och annat för barnet har hon inte börjat med.
– Jag fattar inte tjusningen med att handla allt i förväg. Överhuvudtaget tycker jag inte om att shoppa. Det är bara något som man måste få gjort.
Hur har hon då förberett sig för sin blivande roll som mamma?
– Jag har slukat böcker som handlar om barnets utveckling. Annars har jag ganska svårt för alla nya mammaböcker som kommit ut på sista tiden. De skrivs för det mesta av storstads-och karriärmammor som jag inte kan identifiera mig med (Anna själv kommer från Söderhamn).
Vi pratar om vad man som mamma vill förmedla till sitt barn. Anna är ganska klar över det.
– Jag vill ge trygghet, kärlek, låta barnet göra sitt eget yrkesval och det viktigaste av allt – ge barnet en bra självkänsla, utan att för den skull trampa på andra. Jag har ett eget livsmantra. Det lyder: ” Stå på dig, men kliv inte på någon annan.”
Men måste man inte ha vassa armbågar för att klara sig i artistbranschen?
– Nej, ödmjukhet är jätteviktigt. Jag vill inte tro att man måste vara en bitch för att gå långt.

Sahlene

Namn: Anna Sahlin ”Sahlene”.
Ålder: 29 år.
Familj: Sambon Jimmy, musiker.
Bor: Lägenhet i Vasastan. Kommer ursprungligen från Söderhamn.
Karriär: Som 10-åring spelade hon Anna i Lasse Hallströms film Alla vi barn i Bullerbyn. 1997 var hon med i soulpopbandet Rhythm avenue. Hon har körat bakom bland andra Eric Gadd och Charlotte Perrelli när hon vann Melodi­festivalen i Jerusalem -99. Singeln ”Little Voice” kom ut 2001 (skulle ha blivit ett album, men skivbolaget gick i konkurs så det blev tre singlar istället).
2002 representerade hon Estland i Eurovision Song Contest, och kom trea. Året därpå släpptes skivan ”It’s been a while”. Samma år deltog hon i den svenska Melodifestivalen med låten ”Unbreakable” som blev femma men spelades mycket i radion och hamnade på Tracklistan.
2005 släppte Sahlene plattan ”Photograph” som hon spelat in i Los Angeles med Darryl Swan (Macy Grays producent).
Hon har turnerat i Japan och Tyskland. 2006 deltog hon i den svenska Melodifestivalen med låten ”This woman”. Kom på femte plats.
Hon har varit förband till Bon Jovi och Robert Plant och medverkat i ett antal tv-program som: Så ska det låta, På Spåret, Bingolotto, Combo med flera.
Roligast med yrket: Att få en bra text och tonsätta den själv.
Kommande planer: Föder barn i juni. Beräknar att släppa en ny platta i augusti med bland annat Melodifestivals-låten och andra låtar som är åt det soul-poppiga hållet.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2006

NUVARANDE ”Jag såg min syster födas”
NÄSTA Är pliktsex okej?