Jag längtade – men inte han

Många gånger när man lever tillsammans handlar det om att kompromissa, att skava bort olikheter och hitta en gemensam lösning som alla i familjen kan leva med. Men det finns områden där det är svårt, väldigt svårt. Kanske nästan omöjligt.

Ett sådant är frågan om fler barn eller inte. För min del har jag alltid velat ha många barn, ända sedan den tiden då jag kastade upp smågrus i luften och frågade ”Hur många barn får jag när jag blir stor?” Helst fyra, men åtminstone tre. Det ville inte min dåvarande sambo. Vi hade lyckan att få två barn, och nu var han nöjd. Men inte jag. Jag längtade och ville så himla himla gärna, att det ett tag kändes som det viktigaste i mitt liv, att få chans att få uppleva ännu ett barn, få förmånen att följa en ny persons uppväxt och utveckling.

Det här ämnet var förstås uppe till många diskussioner. Även om det inte fanns någon lösning som passade oss båda. Ska man separera och hitta en ny partner, bara för att man är sugen på fler barn? Eller skulle det vara rimligt att gå med på fler barn, bara för någon annans skull? Det är inte precis som att ge sig och låta den andra välja The Dark Knight när man själv egentligen vill se Australia, om man är oeniga hos den lokala filmuthyraren…

Så hur gör man då? I det här numret har vi träffat några par som berättar om hur de hanterar den här svåra frågan om ett barn till – eller inte. Läs mer på sidan 46!

Det här numret av Vi Föräldrar är också vår stora miljöspecial. Hoppas du får både information och inspiration till att leva mer miljövänligt! Vi vet att det faktum att man blir förälder föder ett nytt intresse för de här frågorna. Vilken värld vill vi lämna efter oss till våra barn? Vad ger vi våra barn för mat att äta? Stora och svåra frågor, och man verkar kunna få olika svar beroende på vem man frågar.

Jag brukar peppa mig med de kloka orden någon har sagt, att en person inte kan göra allt, men att alla kan göra något. Fast helst skulle jag vilja få mer hjälp i vardagen med de här frågorna. Till exempel att min matbutik kunde ha en miljöguide på plats, som jag kunde ställa de här frågorna till när jag går där och väljer bland kraväpplen från Argentina och lokalt producerade (kanske besprutade) äpplen. Vilka ska jag välja?

Hoppas du har en skön och grön sommar!

NUVARANDE Jag längtade – men inte han
NÄSTA Vad är väl Las Vegas mot dotterns kotte?