"Roligast att se sitt barn utvecklas"

– Har man barn ska man bo i Sverige, tycker Georg, som bott i Sverige i sju år.

I Österrike, där Georg kommer ifrån, är föräldrarpenningen lika för alla oavsett inkomst och motsvarar cirka 4 000 kronor per månad. Och eftersom män tjänar mer än kvinnor, är männen sällan pappalediga.

– Det är också accepterat i Sverige att man som pappa vill vara hemma med sin familj. I Österrike rynkar man på näsan åt det.

Georg började sin ledighet på halvtid. Han ville avsluta en del saker och jobbade tre dagar per vecka.

– Att jobba halvtid gav ingenting. Det blev bara stress. Man måste vara stenhård. Inget jobb på lediga dagar, ingen telefon, ingen mejl. Man ska inte vara tillgänglig. När jag jobbade hade jag dåligt samvete för att jag inte var hemma med Freja. När jag var hemma hade jag mycket jobb i tankarna.

Hur var det att vara hemma på heltid?
– Det tog tid att förstå att jag var hemma för Freja. Det var en insikt som kom efter lång tid. Jag var osäker i början på till exempel var jag skulle byta blöja om jag var ute med henne. Det var skönt att vara hemma. Jag köpte en löpvagn.

Vad gjorde ni på dagarna?
– Vi lekte mycket utomhus och hemma. Till en början var det med motvilja jag gick till öppna förskolan. I Österrike är man social själv och inte i så organiserade former som här i Sverige. Jag tänkte länge att jag kunde underhålla Freja själv. Men jag lärde mig att gilla det. Det roligaste med att vara hemma var att se sitt barn utvecklas.

Är det bra att lagstifta om delad föräldraledighet?
– Är det rätt väg? Varför tar papporna inte ut sin ledighet? Jag tror att det handlar om att det inte anses  manligt att byta blöjor och att många företag inte riktigt accepterar pappaledighet. Där krånglar man och skapar osäkerhet för de pappor som söker ledighet. Föräldraledighet bör göras mer attraktivt. Att dunka på med en lag är en lösning som är lite för enkel.

Läs mer: Pappor om pappaledighet

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1 2009.
Där finns också berättelser från nio andra föräldralediga pappor.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler