Guide till datorspel för små barn

Genomsnällt, roligt och lite knasigt.

Kanin med Pernilla Wahlgrens röst

• Josefin i skolan
• Lek och lär med Josefin

Pc/Mac
Rek ålder: 5 resp 4 år
Pris: 199 kr/spel

Två spel med tecknad, norsk kanin, Josefin, med Pernilla Wahlgrens röst. De här två titlarna ingår i en lång serie spel. Här dominerar snällhet och gullighet, men intrycket dras ner av den lite ogenomtänkta speldesignen.
I skolspelet landar man många gånger på samma ställe och får gång på gång höra Pernilla Wahlgren läsa samma mening.
Och lek- och lärspelet, som innehåller pysselspel som följt med den Josefin-tidning som ges ut i Norge, har till exempel skriftliga instruktioner. Rimmar dåligt med åldersangivelsen 4 år.


Lågmäld humor

• Upptäck Rymden med Mulle Meck

Pc/Mac
Rek ålder: 6 år
Pris: 329 kronor

Tekniska och vetenskapliga klurigheter. Antagligen ganska svårt för en sexåring (även en vuxen kör fast lite på några ställen…). Men inte minst Mulle Mecks lågmälda humor – genialt röstgestaltad av Lennart Jähkel – gör det här till en liten digital upptäcktsresa värd att ge sig ut på.


Baka, pynta, fixa

• Pettson & Findus – Födelsedagskatten

Pc/Mac
Rek ålder: 4 år
Pris: 199 kronor

Oj, ett sådant ståhej! Findus fyller år och ska ordna kalas. Tårtor ska bakas och det ska pyntas och fixas. Totalt åtta aktiviteter ska utföras, lika föredömligt lätthanterliga som Mamma Mu-spelet. Sven Nordqvists figurer är lika älskvärda både på datorskärmen, i bokform och på film.


Genomsnälla och roliga figurer

• Mamma Mu och Kråkan: Vinterlek

Pc/Mac
Ålder: 4–8 år
Pris: 199 kronor

Sven Nordqvists illustrationer, Jujja Wieslanders och Anders Ågrens röster – allt är välbekant. Åtta spel samlade runt bondgården. Begripliga instruktioner direkt från Mamma Mu och Kråkan vilket bör göra det här till en enkel – men rolig – match för de större barnen. De mindre behöver nog däremot lite vuxen assistans. När de till slut klarar sig själva kan man vara trygg – Mamma Mu och Kråkan är som vanligt genomsnälla och väldigt roliga.


Kul och lite knasigt

• Kalas med Rut & Knut

Pc/Mac
Rek ålder: 5 år
Pris: 149 kronor

Carin och Stina Wirséns barnboksfigurer klarar sig alldeles utmärkt i digital form. Kul, lite knasigt och föredömligt tydliga instruktioner till de unga spelarna (som nog ändå be­höver en del assistans för att klara en del spel). Det generella intrycket är att det här är en mycket generös produkt – här ryms mycket, det finns mängder att upptäcka.

Guiden publicerades i Vi Föräldrar 12/2006

NUVARANDE Guide till datorspel för små barn
NÄSTA Har du FQ?