Gotland – världens bästa ö

För ett par år sedan utsågs Gotland till världens bästa ö av tidningen Allt om resor. I omröstningen brädade lilla Gotland resmål som Island, Mallorca, Bali, Sicilien, Manhattan och Zanzibar.

Text: Maria Zamore

Gotland ligger bara 14 landmil från det svenska fastlandet, men att komma hit är lite som att komma till en annan värld.
Här finns den medeltida atmosfären, den kontinentala stämningen och det speciella ljuset som skapas av mötet mellan ­solen, havet och den kalkrika jorden.

Aktiviteter

I Kapitelhusgården i Visby kan alla som vill bli dubbade till riddare. I serveringen erbjuds ugnstrull, skänktallrik och andra medeltida rätter, och utställningen i gårdshuset berättar om 1 361
års danska krigståg på Gotland.
I riddarskolan får man bland annat göra sin egen sköld, lära sig vad som krävs av en riddare, och pröva på hantverk som att gjuta tenn­knappar, slå mynt, karda ull och göra ringbrynjearmband.
Entrén är gratis för barn under 16, hantverken kostar. Mer info: 0498-29 27 00, www.lansmuseetgotland.se

Den guidade familjeturen bland fossiler och droppstensformationer i  Lummelundagrottan tar omkring 30 minuter. Man kan gå in med barnvagn, men ta med varma kläder; det är bara 8 grader i grottan.
Mer info: 0498-27 30 50, 27 30 90, www.lummelundagrottan.se

Bungemuseet i Fårösund är ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns byggnader som visar hur den gotländska befolkningen levde på 1600-talet och framåt. För barnen finns ”Laikstuen” där man kan pröva på lekar från förr; bland annat att rulla tunnband, kasta varpa, gå på styltor, kasta hästskor och leka herre på stång.
Gratis för barn under 16. Mer info: 0498-22 10 18, 22 10 32, www.guteinfo.com/bungemuseet

Kneippbyn finns Sommarland med bland annat miniberg- och dalbana, elbilar, elbåtar, kanoter, gocart, sjörövarskepp, guldvaskning, sockerdricksträd, Villa Villekulla, Pippiteater och barnens egen After Beach med Sjörövarbandet; en succé för alla som gillar barnhits.
I Vattenland finns pooler och rutschbanor av olika längd och djup, dessutom ett minivattenland för de minsta.
Mer info: 0498-25 10 00, www.kneippbyn.se

I Vikingabyn i Tofta kan hela familjen pröva på sådant som smyckestillverkning, bakning, tovning, pilbågsskytte, yxkastning, vikingatida stridstekniker och gutniska lekar. De som är över 12 år kan smida sin egen krok, och när hornet blåser (vilket är ofta under högsäsong) är det vikingaguidning i området.
Mer info: 0498-29 71 00, www.vikingabyn.se

I Fröjel kan barn under sakkunnig ledning gräva på en före detta utgrävningsplats, med samma redskap och metoder som riktiga arkeologer.
Eventuella fynd får inte behållas, däremot får man ett diplom.
Ring och boka tid på 0498-24 40 09.

Rida och klappa gotlandsruss och andra hästar kan man göra lite varstans, exempelvis på Norrby museigård. Gratis entré för barn under 16 år, 50 kr för 15 minuters ridning. Mer info: 0498-29 27 00,
www.lansmuseetgotland.se

Minitågen med guidade turer runt Visbys ringmur är populära bland barn. Det rödvita tåget avgår från hamnen, det blågula från Österport och Visby hamn.

Gratisnöjen

Bada i havet! Ön är full av stränder, det är bara att välja: långgrunt och finkornig sand, klappersten eller brant klint?

Titta på en rauk. Flest finns på Fårö i norr (bilfärjan från Fårösund är gratis), framför allt vid Langhammars och Digershuvud, samt på södra delen av ön (exempelvis Hoburgsgubben), missa inte den vackra kustvägen på vägen dit. Öns största rauk, Jungfrun, finns i Lickershamn vid nordvästra kusten.

Leta fossiler och vackra stenar längs en strandkant.

Känn historiens vingslag under en promenad innanför eller längs med ringmuren i Visby.

Titta på vilda gotlandsruss på Lojsta hed. Störst chans att se hästarna är det under tidiga morgnar och sena kvällar – och, förstås, när det är russpremiering i juli.

Cykla. Gotland är platt och cykelvänligt. Har man inte med sig egen cykel så hyrs det ut cyklar lite varstans.

Avnjut solnedgången på någon av de västra strandkanterna. Vid Högklint får man en magnifik utsikt på köpet, men håll i barnen; klippkanten är brant!

Spela kubb – stränderna är perfekta spelplaner på kvällen eller en mulen dag när solbadarna inte konkurrerar om utrymmet.

Leta upp en sandstrand och bygg en skulptur, ett system av vattenfyllda kanaler – eller kanske ett klassiskt sandslott?

Barnvänliga kaféer och matställen

Medeltidsrestaurangen Clematis i ett dunkelt källarvalv på Strandgatan i Visby tar gästerna flera hundra år tillbaka i tiden med spännande mat som äts med händerna och medeltidsklädda servitörer som samtidigt är eldslukare och gycklare. Öppet för allmänheten under högsäsong men tar  inte emot bordsbeställning, här är det först till kvarn som gäller. Tel 0498-21 02 88, www.clematis.se

Hablingbo Crêperie på sydvästra delen av ön serverar inte bara vuxendelikatesser som Vega (galette med bladspenat, chèvre, pesto, champinjoner och tomat) eller Pär (galette med rökt fårfiol, bladspenat, fårost och tomat) utan också ett helt gäng frestande efterrättscrêpes, exempelvis med banan, choklad och hackade hasselnötter. En galette kostar mellan 45 och 110 kronor,  en efterrättscrêpe mellan 25 och 65. I anslutning till creperiet finns krukmakeri och fransk, modern cirkusvarietè (boka biljetter i förväg). Tel 0498-48 72 80,
www.hablingbocreperie.com

Barbeque Garden på Strandgatan i Visby har stor uteservering. Vuxna beställer grillat i gigantiska portioner, för barnen finns rätter som Farmor Ankas favoritkyckling, Plutos hamburgertallrik och grillad lax på Långbens vis. Har man tur kommer självaste Pippi och hälsar på vid lekstugan i den lummiga trädgården. Tel 0498-21 11 24.

Sveriges största glassbar, Glass­magasinet vid Visby hamn, har 130 sorters glass att välja på.

Ön har flera inhemska glasstillverkare, bland andra Gute glass (missa inte saffrans- och honungsglassen!) och Visby glass, båda väl värda att pröva.

Evenemang

Medeltidsveckan går av stapeln vecka 32. Då förvandlas Visby – och delar av resten av ön – till en myllrande, medeltida skådeplats med tornerspel, medeltida marknader, musik, teater, kurser och föredrag. Mer info på: www.medeltidsveckan.com

Tornerspel, som är klart sevärt inte bara för de riddarintresserade, ges inte bara under medeltidsveckan utan också flera gånger under sommaren, i år är datumen 6, 11, 13, 18, 25 och 27 juli samt 1, 7–10 och 12 augusti. Håll utkik efter annonsering eller titta på www.medeltidsveckan.com Biljetter kan beställas på www.gotland.info

Barnvänligaste stränderna

De största och mest välbesökta stränderna är Tofta strand ett par mil söder om Visby (barnfamiljer brukar ta den norra nedfarten som är skyltad ”Strandpensionatet”, den södra delen av stranden är mer ungt glassig) och Sudersand på Fårö. Här finns såväl trampbåtsuthyrning som glassförsäljning och toaletter.
Utöver dessa finns mängder av stränder längs den 80 mil långa kusten, dessutom sjön Tingstäde träsk i norr.

Ta sig hit

Att åka båt till Gotland tar omkring tre timmar från Nynäshamn och Oskarhamn, mer info på
www.destinationgotland.se

På omkring 40 minuter flyger man till Gotland med Skyways, tel 0498-25 11 00, www.skyways.se och Gotlandsflyg, tel 0498-22 22 22, www.gotlandsflyg.se från Arlanda eller Bromma flygplats. Under sommaren flyger Gotlandsflyg även mellan Visby och Ängelholm, och City Airlines mellan Visby och Göteborg.

Bo

Hyra stuga kan man bland annat göra via Gotlands stug- & lägenhetsförmedling, tel 0498-26 65 00, www.gotlandsstugor.com  Dessutom finns ofta privatannonser i dagspress.

Via www.destinationgotland.se , www.resestugan.se och www.gotlandsresor.se kan man boka såväl stugor som hotell, vandrarhem, pensionat, gårdsgiveri, lägenhet, privatrum och olika paketresor.

Ett tiotal campingplatser finns längs med kusten, bland andra Solhaga på Fårö, Lickershamn i nordväst, Snäck och Kneippbyn nära Visby, Tofta, Björkhaga och Warfsholm på västra sidan, Fide i söder, Ljugarn i öster samt Åminne och Slite i nordost. En del av camping­platserna har även stugor och/eller lägenheter, eller rum till uthyrning.

Hotell finns många att välja på, allt från kvalitetshotell som Clarion Hotel Wisby (tel 0498-25 75 50,
www.wisbyhotell.se till budgetalternativ som Brukshotellet i Roma, tel 0498-508 30, www.brukshotellet.org

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2006

NUVARANDE Gotland – världens bästa ö
NÄSTA Vad är amning bra för?