Funderar du på att starta sparande till barnen?

Funderar du på att starta sparande till barnen?

Funderar du på att starta sparande till barnen?

Tillhör du det stora flertalet som får behålla jobbet, och får en bättre ekonomi tack vare skattesänkningarna, så är det ett gyllene tillfälle att ta tag i barnsparandet nu.

Bästa sättet att spara till dina barn

Allt fler sparar till sina barn, därför arrangerar Vi Föräldrar ett gratis sparseminarium där du som vill spara till dina barn får experternas bästa tips. Seminariet genomförs tillsammans med tidningen Privata Affärer och Avanza Bank.

Mer info om seminariet

Sparar du i aktiefonder får du fler fondandelar än tidigare, fast till samma peng. När börsen vänder upp på allvar, vilket bedömarna tror att den gör snart, får du en rejäl hävstångseffekt på sparandet.
Just fonder är en populär sparform när det gäller barnsparande, det visar flera undersökningar.

Det gäller förstås att välja sparform så att pengarna får så hög avkastning som möjligt. Tiden talar för aktiefonder. Ser man historiskt så ger de högre avkastning än räntesparande, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, som i vår arbetat med en stor rapport om barn och pengar.

Men något år innan barnet ska börja använda pengarna är det klokt att säkra värdet genom att sätta över dem successivt till ett bankkonto eller en räntefond. Då slipper man obehagliga överraskningar som det kraftiga börsfall vi just genomlevt, säger hon.

Förutom aktiefonder eller räntefonder finns numera också fonder som investerar i olika tillgångsslag som guld, spannmål, fastigheter och valutor. Det kan vara bra alternativ för ett barnsparande som inte har så många år kvar.

Alla större banker har sådana fonder. Det är ett sätt att få en bättre avkastning än i räntesparande men ändå lite mindre riskfyllt än i renodlade aktiefonder, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Att inte ta någon risk alls med barnens sparpengar är ingen bra idé. Ändå är det precis det som många gör, i ren välmening förstås. Följden blir att de placeras på ett vanligt sparkonto eller i en lågriskfond som bygger på räntepapper. Då får barnen inte så bra utväxling på sparandet.

Den som väljer aktiefonder kan få dubbelt så hög avkastning än vad ett räntesparande ger.
Sparar du till exempel 5 000 kronor per år i 25 år med 8 procents avkastning har du nästan 395 000 kronor när spartiden är slut. Med 4 procents avkastning har du ”bara” drygt 215 000 kronor. Det är 180 000 kronor mindre.

Jämför också alltid hur stora avgifterna är på olika fonder innan du bestämmer dig, det är viktigt. Avgifterna naggar avkastningen i kanten. På lång sikt gör någon procentenhet stor skillnad.
Och lämna inte barnsparandet åt sitt öde när du väl valt var pengarna ska sättas. Det är jättebra om man ser över sparandet då och då, säger Elisabeth Hedmark.

Om man känner att man inte har råd att spara till barnen, ska man ha dåligt samvete då?
– Nej, absolut inte. Det viktigaste är att få vardagen att gå ihop. Spara när du har råd, säger Elisabeth Hedmark.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler