Föräldrarnas bästa tips

Vi frågade läsare och föräldrar på bvc om deras bästa trösttips. Här är några av svaren.

Text: Anna Gardberg

Napp, nalle och stryka över pannan. Och inte helt tyst, utan vardagsljud, runt omkring.”

”Att vara lugn själv betyder mycket.”

”Jag lägger mig på sängen med henne på mitt bröst. Jag har ena benet i golvet och kan på så sätt vagga henne. När hon somnat in är det enkelt att lägga ner henne smidigt genom att följa efter med min egen kropp. Ett annat knep vi har är att värma hennes täcke på handdukstorkaren.”

”När vår lilla är kinkig brukar vi sätta på Buffalo Soldier med Bob Marley och gå runt taktfast med henne tätt intill oss.”

”Vår Barbapappa-nattlampa är en succé.”

”Vår son gillar att somna i babyskyddet. Vi har det stående inne också, och använder det om han har svårt att somna. Allra helst vill han gunga från höger till vänster…”

”Det enda som hjälper när vår son är orolig är att gå omkring med honom i bärselen. Stannar man börjar han skrika igen. Men tyst och lugnt blir det i alla fall,  och man får själv motion…”

”Vår son somnar in bäst i frisk luft.”

”Vi hade ett kassettband med barnsånger som vi alltid satte på när Filippa skulle sova. ”

”När vår pojke var förkyld kom vi på att han sov bättre i vagnen med höjd huvudända. Då fick också vi sova utan honom i vår säng för första gången. Skönt!”

”Arvids snuttefilt har varit magisk. I början tyckte vi att det var helmärkligt hur han betedde sig – han sprattlade runt och bökade så att han fick den över ansiktet. Så somnade han plötsligt. När vi var ute på stan eller så ordnade han en egen lugn värld med filten.”

”Pontus var alltid så ledsen när vi la honom och det tog tid för honom att somna. Vi märkte att om vi gosade, lekte koncentrerat men lugnt tillsammans med honom, så blev läggningen lättare. Det var som om det förberedde honom på att snart blir det läggdags.”

”Vår lilla tjej är sju månader och har aldrig gillat vagnen. Men sedan hon fått med sig sina två mjuka favoriter, nallen och nyckelpigan, har det gått bättre. Hon ligger först och ’pratar’ med dem, sedan somnar hon.”

”Vi kom fram till att vi ofta la vår son när han var övertrött. Nu lägger vi honom när han är ’lagom’ trött.”

”Att ligga nära är det enda som hjälpt vår dotter att komma till ro och sova.”

”Vår Sigge har varit förkyld.  Nu droppar vi lite eukalyptusolja på hans kudde, det har hjälpt mot nästäppan och det är en fröjd att äntligen se honom få vila nöjt.”

”När svärmor tog hand om Ludvig fick hon alltid honom att somna nästan direkt och sova länge. Hon svepte in Ludvig i filten, inte hårt, men fast. Jag gissar att det kändes tryggt, instinktivt från tiden i den trånga livmodern. När han reflexmässigt slog ut med armarna vaknade han inte heller lika lätt.”

Plingeplongmobilen försätter Tilde i en slags vilotrans.”

”För att få våra tvillingar att varva ner dämpade vi ner all aktivitet hemma. Det funkade.”

Rutin har varit vår grej för att få våra barn att komma till ro.”

”Vi har satt vyssan-lull-fötter på spjälsängen. När vår dotter gnyr under natten sträcker vi ut handen och rör lite vid sängen så somnar hon om.”

”Vår son har troligen haft lite ont i magen och vi har burit honom mot bröstet och ’buffat’ honom. Vi fick också tipset att lägga något varm mot hans mage, som en ljummen vetepåse.”


Läs mer:

>> Tröstguide för bebisen

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 4 2007

NUVARANDE Föräldrarnas bästa tips
NÄSTA Förlossningsordlista