Föräldrar ljuger för sina barn

Föräldrar ljuger för sina barn

Föräldrar ljuger för sina barn

I alla tider har väl föräldrar sagt till sina barn att man inte ska ljuga. Ändå ljuger många föräldrar när de ska uppfostra sina barn, och barnen är oftast medvetna om det.

Det visar ny amerikansk och kanadensisk forskning, som publicerats i tidskriften Journal of moral education.

Forskarna var förvånade över hur ofta föräldrar faktiskt ljuger för sina barn i uppfostrande syfte och kallar företeelsen ”parenting by lying” (föräldraskap genom att ljuga).

Till exempel hade en mamma i studien berättat att hon sagt till sin lille son att ”han skulle få finnar över hela ansiktet om han inte åt upp sin mat”. Andra föräldrar uppfann magiska djur och varelser, som till exempel tandfeer och nappfeer som barnen skulle lämna sina nappar till.

– Dessutom visar våra resultat att även de föräldrar som hårdast försökte pränta in i sina barn att man alltid ska vara ärlig, ljög för sina barn, säger Kang Lee, professor vid universitetet i Toronto.
Ibland kan dock en lögn fylla sitt syfte.

– Att till exempel tala om för en 2-åring att en teckning är ful är bara grymt, säger Gail Heyman, som är professor i psykologi vid University of California.

Enligt forskarna ingår lögnerna i föräldrars strategier för att klara vardagen med små barn. I ett långt perspektiv blir därför en liten lögn inte så viktig, enligt forskarna.

Källa: University of California

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler