Föräldrar följer inte råd om barnsäkerhet

Föräldrar följer inte råd om barnsäkerhet

Föräldrar följer inte råd om barnsäkerhet

Olycksfallen bland barn under 1 år ökar – och hälften av föräldrarna följer inte råden om barnsäkerhet, enligt en ny studie.
 

Tippskydd på spisen. Petskydd på eluttagen. Ingen biltur utan en bilbarnstol. Sådant är viktigt – för en del föräldrar, men inte för alla. Hälften följer inte bvc-sjuksköterskornas råd om säkerhet, enligt barnsjuksköterskan Anna Carlssons forskning.

Anna Carlsson intervjuade föräldrar till barn som hade bränn- eller skåll-skadats och sökt vård på akutmottagning.

– Jag frågade vad de trodde hade orsakat olyckan, och det visade sig att många upplevde att de hade svårt att följa med i det lilla barnets snabba utveckling. De var inte riktigt medvetna om hur snabbt det går från det att barnet börjar sitta till dess att det kan röra sig fritt i bostaden. De var inte förberedda på att barnet plötsligt inte längre är kvar där man sätter det. De kunde säga ”Jag hade ju sagt till henne att koppen med varmt te var ’aj aj’ och att hon inte fick röra den’” – de insåg inte hur nyfikna barn är och hur mycket den nyfikenheten kan ta över, säger Anna Carlsson.

Hon såg också att hälften av föräldrarna inte följde råden om barnsäkerhet.
– Det förvånade mig. I bvc-journalerna ser man ju tydligt att sjuksköterskorna har informerat föräldrarna om barnsäkerhet.
Men, som Anna Carlsson kan konstatera så här i efterhand:
­– Jag har aldrig sett att det står något i journalerna om hur föräldrarna har tagit emot informationen.
Allra sämst följdes barnsäkerhets-råden av lågutbildade föräldrar. Andra faktorer spelade också roll, men låg utbildning hade allra störst betydelse, skriver Anna Carlsson i sin avhandling om barns olycksfallsrisker i hemmet.

– Min slutsats är att föräldrar behöver mötas individuellt, utifrån just deras behov, för att de ska kunna ta till sig kunskapen om barnsäkerhet och barns utveckling. Bvc-sjuksköterskan kan också behöva återknyta till barn-
säkerheten vid senare tillfällen.
Antalet allvarliga olycksfall där barn under 1 år skadas har på senare tid ökat. Konsumentverket har därför, tillsammans med fem andra myndigheter*, lanserat informationsmaterialet Säkra barn, trygga föräldrar som ska finnas tillgängligt via bvc och konsumentvägledningar.
 

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler