Fem tips för att surfa säkert

Davids bästa tips för att surfa säkrare på internet.

1. Använd huvudet
Var kritisk när du surfar på nätet. Om det kommer upp skyltar som försöker få dig att lämna ut känslig information som användarnamn, lösenord, kontokortsnummer och annat så bör man dra öronen åt sig. Var inte naiv och tro att detta inte händer dig, för ofta handlar det inte om riktade attacker – kriminella på nätet angriper alla de kan komma åt.

2. Hantera lösenord varsamt
Återanvänd inte dina lösenord. Ett vanligt problem är att man använder samma lösenord för till exempel mejlkonto, blogg, Facebook och e-handelskonto. Det räcker att en hacker tar sig in i ett system för att sedan komma åt känslig information om alla användare, exempelvis deras lösenord.

3. Separera privatliv och nöje
Datorn är ofta en central punkt i familjen som används för alla möjliga saker. Det gör att information blandas friskt – allt från semesterbilder, deklarationer och köpavtal kan hittas på en familjedator. Lagra den känsliga informationen på ett separat ställe, gärna krypterat. Dataförlust är också ett vanligt problem, så se till att det finns en backup-lösning som sparar viktig data på ett säkert ställe.

4. Uppdatera vanliga program
Allt från mp3-spelare till PDF-läsare används idag för att sprida skadliga program. Se därför till att kontinuerligt patcha även andra program – till exempel Internet Explorer, Adobe och Java – och inte bara de program som uppdateras automatiskt genom Windows. Att ”patcha” innebär att man uppdaterar vanliga program med rättelser och säkerhetstillägg från tillverkarna.

5. Använd säkerhetsprogram
Skadliga program fungerar annorlunda idag. Istället för att indikera att användarens dator är infekterad av virus sker allting i det tysta – man ser helt enkelt om datorn är infekterad. Därför behövs ett säkerhetsprogram. Det finns bra säkerhetslösningar som kan användas för att administrera alla datorer på sitt hemmanätverk, som även förhindrar att användare besöker vissa hemsidor som är kända för att sprida skadliga program.

NUVARANDE Fem tips för att surfa säkert
NÄSTA Skydda din identitet på nätet