Farliga barnstolar säljs

Barnstolar som dömdes ut i Vi Föräldrar för två år sen säljs fortfarande.

Barnstolar som dömdes ut i test i Vi Föräldrar för två år sen säljs fortfarande.

Bara två av sju höga barnstolar klarar sig helt utan anmärkning i ett test i senaste numret av tidningen Råd & Rön – Elmo från Babyproffsen/Storkens Barnvagnar och Stokke Tripp Trapp från Barnvagnscentralen.

Två andra stolar – Dolce Vita och Classic – som dömdes ut i ett test i Vi Föräldrar redan för två år sedan säljs fortfarande, trots att de även nu har allvarliga säkerhetsbrister.

I april 2003 uppmärksammade Konsumentverket att de två stolarna fortfarande såldes och uppmanade Babyproffsen att omedelbart upphöra med försäljningen och återkalla de exemplar som fanns i butikerna.

Men även i maj i år, när Råd & Rön skulle utföra sitt test, fanns de alltså ute i butikerna, i företagets katalog och på dess webbplats.

– Vi har ett internt säljstopp på stolarna, men finns det enstaka exemplar kvar i handeln är det olyckligt, säger Babyproffsens vd Inge Ohlsson till Råd & Rön.

Några dokument som styrker säljstoppet finns inte att visa eftersom det är en intern handling, säger han vidare, och tillägger att Babyproffsen har slutat ta in Dolce Vita från tillverkaren i Italien och ersatt den med en annan stol, Jupiter.

När Råd & Röns reporter frågar om Babyproffsen inte bryr sig om de testresultat som gjort dem uppmärksamma på att stolarna har så allvarliga säkerhetsbrister att de inte borde säljas alls, svarar Inge Olsson:

– Jo. Vi kommer återigen att gå ut med information om säljstopp till våra butiker och finns det enstaka exemplar kvar så kommer de att returneras till vårt centrallager. Sedan kan man ju alltid diskutera testmetoderna också. Det är inte lätt för oss att alltid leva upp till det lilla landet Sverige med särskilt hårda krav.

Källa: Råd & Rön

NUVARANDE Farliga barnstolar säljs
NÄSTA Pappaböcker -06