Jana Söderberg: ”Det lönar sig att tänka om ibland”

Janas krönika. Varje dag tänker vi cirka 60 000 tankar. Men bara 3 000 är nya för oss.

Häromdagen läste jag att en vuxen människa i snitt tänker 60 000 tankar om dagen. Forskarna kunde även konstatera att av dessa är bara cirka 3 000 nya tankar. Det vill säga, det mesta styrs av invanda mönster och gamla tankegångar som vi har skapat sedan länge.

Till exempel när du vaknar på morgonen och hela kroppen längtar efter en kopp kaffe – en gammal och älskad vana som du inte längre styr över. Eller att efterrätt ska ätas i slutet av en måltid och ses som en belöning – också en tanke som vi har fått inpräntad i oss redan som små (min mamma sade till exempel alltid att efterätt är inget man ska äta sig mätt på). Tänk dig att börja en middag med Crème Brulée som förrätt – frestande eller inte?

Vetenskapen kallar sådana tankemönster ”det undermedvetna”. Repeteras en tankegång flera gånger så fastnar den så småningom i det undermedvetna och blir till en motorväg i din hjärna eller kan ses som en osynlig bruksanvisning för ditt liv.

Jag kommer nog aldrig att sluta fascineras över barns fantastiska förmåga att fortfarande kunna möta en situation helt öppet och värderingsfritt. Ett litet barn upptäcker regnvädret på morgonen utanför fönstret och kopplar genast den informationen till gummistövlar och lek i pölar. Vi vuxna kan sällan låta bli att lägga till en värdering av läget genom att tänka ”skitväder” eller ”bra med lite regn efter en stekhet vecka med sol”.

Sannolikt har din hjärna påverkats under din uppväxt av kommentarer i din omgivning som delade in vädret i bra och dåligt väder. En tisdagskväll när du var 3 år gammal var lika bra som en lördagskväll – utan värdering. Är du lika öppen idag eller delar din autopilot idag kvällar i veckokvällar och helgkvällar? (Vi glömmer lätt att livet inte skiljer sig på samma sätt – det är kvällar av ditt liv.)

Värderingar ger oss trygghet i en komplex tillvaro full av information. Låt oss titta på några exempel:
– Facebook är hatad eller älskad. Det finns knappast en vuxen människa utan en åsikt om nutidens virtuella mötesplats.
– Eller tänk bara på din egen spegelbild. Det är svårt att neutralt och med acceptans möta det vi ser i badrumsspegeln varje morgon. Genast söker hjärnan efter bedömningsord som trött, gammal, sliten, vacker, tjock. Du vet vad jag menar…!
– När vi var små, så var sannolikt även vår bild av olika yrken något annorlunda än vad det är idag. Poliser och brandmän – det var hjältar med coola yrken. En jurist satt i mina ögon på ett tråkigt kontor hela dagen och skolfröken var den mest respekterade personen när man var i 5-årsåldern. Idag är bilden kanske lite annorlunda och titlar, status och prestige prioriteras före arbetsglädje många gånger. Yrken delas in i lågtutbildade och akademiker. Då blir det ju enklare…

Men det som jag tänkte på när jag läste om vårt undermedvetna är hur sällan vi medvetet rensar i vår hjärna och frågar oss själva om vi fortfarande vill styras av våra gamla tankar, som till exempel våra föräldrars åsikter om hur man ska fostra barn, vad karriär betyder eller hur man ska passa in etc. Vi sätter oss för sällan ner och bestämmer oss för nya värderingar och tankesätt som vi vill styras av.

Med en ny telefon eller dator skulle vi aldrig plocka fram en gammal bruksanvisning och förvänta oss att senaste modellen fungerar på samma sätt som den gamla. Men livet ändras precis som den tekniska utvecklingen i en rasande fart. Ändå går vi runt med samma gamla manual utan att förstå varför livet inte fungerar längre. När vi får barn kanske det inte längre går att ge 150% på jobbet. Jag behöver tänka om, behöver skapa nya förhållningssätt till mitt liv för de närmaste åren. Att kroppen inte ser ut som när man var 16 år efter två graviditeter är viktigt att hantera. Om din inre motorväg fortfarande väntar på dagen där vågen visar vikten du hade i 20 årsåldern så finns en risk att varje möte med dig själv i spegeln leder till en besvikelse.

Okej, bara 3 000 nya tankar varje dag – det är fortfarande mycket gammalt skrot som styr över min tillvaro. Men jag väljer att se det som 3 000 nya chanser varje dag att uppdatera min egen livssyn och mina alldeles egna spelregler. Och idag är måndag – en minst lika bra dag som lördag för att jag har bestämt mig för att den är det!

NUVARANDE Jana Söderberg: ”Det lönar sig att tänka om ibland”
NÄSTA Vi Föräldrar nr 12, 2010