Den nya profylaxen

Man kan tänka på förlossningen som en fest, att äntligen kommer barnet, menar Anna Wilsby, profylaxinstruktör. Övningarna handlar inte längre om att flåsa i grupp, snarare om att lära sig ­slappna av och fokusera på hur man ska nå sitt mål.

Text: Anna Gardberg

De senaste åren har intresset för psykoprofylax, eller att helt enkelt träna andning och avslappning inför förlossningen, ökat. Kurser anordnas över hela landet. En bidragande orsak, eller parallell trend, kan vara det stora intresset för träningsformer som yoga. Svenska barnmorskeförbundet har snappat upp behovet och med hjälp av en grupp barnmorskor, förlossningspedagoger och profylaxinstruktörer arbetat fram en modern kurs, kallad Signekursen.
Man har mixat det som var bra av det gamla med nya tankar och erfarenheter. Tanken är att man med hjälp av visualisering, avslappning och andning ska kunna distrahera smärtan och bli mer aktivt medverkande.
Anna Wilsby är profylaxinstruktör och arbetar i Profylaxgruppen med en egen kurs, som har fått ge inpiration till det nya kursmaterialet, och kan berätta om idén med Signekursen.
– Om man tränar upp förmågan att slappna av och att andas är det lättare att hantera smärta. Dessutom hinner kroppen med på ett annat sätt än om man är spänd.
Det handlar inte längre om en ”flåsmetod”, utan om att träna sig själv i att slappna av.
– Jag brukar kalla det ”nördlooken”, säger Anna Wilsby med ett skratt och visar vad hon menar genom att ställa sig bredbent, låta armarna hänga fritt och med lätt framåtlutat huvud låta alla muskler i ansiktet ”ramla ner”.
Kursen är även ett sätt för partnern eller den anhörige att förbereda sig.
– När man är vid sidan om kvinnan kan man känna att den enda konkreta hjälp man kan ge är att fixa bedövning, säger Anna Wilsby. Med tankarna i den här kursen får partnern det lättare att hjälpa kvinnan genom avslappning och andning.
Anna Wilsby ger ett exempel på hur man kan beskriva tankarna i kursen.
– Tänk dig förlossningen som en skog. Gör dig redo för att ge dig iväg på utflykt genom att packa kappsäcken. Innan du ger dig iväg tar du ut kompassriktningen. Om du har en färdriktning klarar du lättare av avvikelser.
Att tänka på förlossningen på ett positivt sätt är en del av förberedelsen, menar hon:
– Man kan tänka på förlossningen som ett party man har framför sig!

Använd dig av inre bilder

4 sätt att distrahera smärtan

Visualisering kan vara en metod att distrahera smärta. Ett exempel är att när värken börjar föreställa dig att du ”dyker” in i dig själv, till ditt barn.
Så här kan man tänka: Ta ditt barn i handen och tänk dig att ni sjunker tillsammans. Följ värken genom att andas snabbt när den är som starkast.
– Eller tänk att du står vid kanten av en bassäng, dyk i när värken kommer, och simma under tiden som värken varar. När den är över tar du dig upp till ytan som en säl, tipsar Anna Wilsby.       
Hon berättar om en mamma som hade som teknik att tänka på sig själv som en delfinmamma och bebisen som en delfinbaby. När värken kom, tänkte hon att de simmade in i en våg. 
En annan mamma använde en bild av hur hon åkte slalomskidor. Att tänka på ett fint semesterminne är ett annat exempel, kanske upplevelsen av att lugnt ha paddlat fram i en älv.

Tänk som en idrottare

En grundläggande idé är att likt en idrottare skapa en målbild – en tanke, eller en bild – som illustrerar något efter förlossningen. Till exempel hur man lägger barnet till sitt bröst.  
– Hitta din egen målbild, från hjärtat, säger Anna Wilsby och berättar om mamman som hade med sig ett foto av sina barn till förlossningen.
Barnmorskan kunde hålla upp fotot för mamman och säga: ”snart håller dina pojkar sin lillebror”.
– Hjärnan tänker ju i bilder, förklarar Anna Wilsby. Även om det inte blir precis som man fantiserat, så kommer man att ha hjälp av målbilden.
Man kan väva in bilden i sin vardag genom att sätta upp en lapp på kylskåpet eller lägga in ord eller bilder på datorns skärmsläckare. Även ens partner kan välja en egen målbild, som inte behöver vara densamma som din.
Berätta för din partner vad som eventuellt oroar dig. Då blir det lättare att ge stöd.

Hitta din naturliga andning

Idén är att hitta och använda sin naturliga andning under födandet. Med andningen kan man stödja avslappningen och lättare hantera födslovärkarna, så att man inte håller andan och därmed spänner sig.
Med hjälp av kursmaterialet får man träna på att andas mjukt och rytmiskt.
– En mamma berättade för mig att hon tänkte sig andetaget som en fjäder, som sakta dalar ner, säger Anna Wilsby.
Tanken är att möta en värk med den långsammaste andningen, för att successivt andas snabbare.

Träna avslappning

En viktig del av förberedelsen är att träna på att slappna av. Hur känns kroppen när den är helt avslappnad, jämfört med spänd? Spänn armar och händer, samtidigt som du slappnar av i resten av kroppen. Hur känns det?
”Tänk på kroppen som ett paket glass som smälter”, är ett tips på hur man kan tänka när man andas ut för att riktigt slappna av.
Tanken är att tillämpa avslappningsövningar i sin vardag. Att i kassakön i affären träna på att hantera känslor av frustration, är ett bra tillfälle…
Kursen ger också tips om hur ens partner kan hjälpa med beröring eftersom just beröring kan göra det lättare att slappna av.

Träna hemma

Alla har inte möjlighet att följa en kurs i en särskild lokal tillsammans med andra, det var en av grundtankarna till varför Signekursen utvecklades.
Här kan du själva ladda ner den här kursen i sin helhet i form av en pdf-fil.

Texten publicerades i Vi Föräldrar Gravid 1/2006

Läs mer:
>> Profylaxens historia, så kan du känna tillit

NUVARANDE Den nya profylaxen
NÄSTA Anna ska ha barn med sin bästis