Den viktiga familjen

Här är familjens funktioner i den moderna barndomen, enligt Lars Dencik, professor i social psykologi:

• Intimitetsreservat. I familjen, och endast i familjen, kan man ha en obetingat förtroendefull, intim och kärleksfull relation till varandra. Där finns någon som bryr sig om, som kan trösta och stödja.
• Avkodningscentral. I vårt moderna samhället rör sig barn mellan olika sociala arenor. De är i förskolan, skolan, på fritis, fotbollsträningen eller i dansgruppen, kanske hos mormor och hennes nya pojkvän… På varje arena visar barnet bara upp vissa sidor av sig själv. Ingenstans, utom i familjen, kan det bli fullt ut förstått, som en hel person.
• Bekräftelseinstans. På alla sociala arenor utanför familjen är barnet utbytbart. Bästa kompisen kan välja att leka med någon annan, ett annat barn kan ta plats i klassen, fotbollslaget eller dansgruppen.  I familjen är barnet däremot unikt och oersättligt. Inget annat barn kan ta den plats det har för sina föräldrar.
• Stabilitetszon. Vår nutida värld är turbulent, allt kan ändras och det kan göra det fort. Klasser kan slås ihop, kompisar kan flytta och plötsligt kan det vara helt nya lekar och leksaker som gäller. Familjens uppgift att vara något som finns där hela tiden blir allt viktigare. Vad som än händer ska barnet kunna känna att det har sina föräldrar.
• En plats där man kan tanka tillhörighet. I familjen är man någon för varandra, man vet att man hör till. Man kommer hem efter en dag i skolan, leker, pratar lite, sitter en stund i knät. Man känner att det är vi som är vi; det är vi som ska åka till Gröna Lund på lördag och till landet nästa helg. Denna tillhörighetsfunktion är en av de viktigaste för familjen, menar Lars Dencik.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Skolbarn 2003

Uppfostran? Det sköter kompisarna. – Vi Föräldrar

NUVARANDE Den viktiga familjen
NÄSTA ”Uppfostran? Det sköter kompisarna”