Dags att börja sova i egen säng?

Visst är det mysigt att sova nära sitt barn. Men så plötsligt en dag känns närheten mest svettig, sängen är trång och sömnen hackig. Du vill inget hellre än att få tillbaka din egen säng. Men hur gör man?
 

Att föräldraskapet tar en hel del tid i anspråk är förmodligen något de flesta räknat ut redan innan första underverket gjort entré.

Men att ha en liten vid sin sida i stort sett varje minut, dygnets alla timmar, fanns kanske inte med i ursprungsplanen.

En viss respit behövs för att få återhämta krafterna och då är nattvilan ovärderlig. Men alla klarar inte av att sova i en säng med små nattgäster i.

Barn- och skolpsykolog Krassimira Gonzalez i Stockholm möter många slutkörda föräldrar som lider av sömnbrist.
– Jag säger aldrig åt någon att sluta sova tillsammans med sitt barn om de inte själva vill det. Det finns ingen särskild ålder då barnen ”bör” sova själva. Men när man börjar störa varandra om nätterna är det kanske dags att göra en förändring, tycker hon.

– Får du aldrig sova ordentligt orkar du till slut ingenting och det blir en väldigt jobbig tillvaro. En del är så trötta att de till slut bara vill slänga ut bebisen genom fönstret. Det är förbjudna och tabubelagda tankar och så får man dåligt samvete också.

Alla barn, utan undantag, vaknar till flera gånger varje natt. Ungefär var tredje timme är vanligt men riktigt små kan vakna ännu oftare. Vissa somnar lätt om själva. Andra kommer tassandes till föräldrasängen framåt småtimmarna, medan en del ligger hela natten hos mamma och pappa.

– Barn som vill ligga hos föräldrarna är inte mer otrygga än andra. De gör det av vana och för att de tycker att det är mysigt, säger Krassimira Gonzalez.

NATTAS I EGEN SÄNG
Den som väntar på att sonen eller dottern själv ska propsa på att få ligga i egen säng får ha rejält tålamod. Men när ni själva har bestämt er för att ni vill förändra era sovrutiner finns det några saker ni kan göra.

Kruxet är att få barnet att somna om igen utan att väcka någon annan. För att det ska vara möjligt måste barnet först och främst nattas i sin egen säng på kvällen.

Somnar det någon annanstans – i din säng eller kanske i tv-soffan – för att sedan bäras till den egna sängen kommer det förmod­ligen inte att somna om själv under natten.
– Barnet reagerar på förändringen och upplever att något är fel om det vaknar på annan plats än där det somnade. Då kommer det garanterat att ge sig till känna, säger Krassimira Gonzalez.

– De flesta barn som är ovana att nattas i egen säng protesterar högljutt när du lägger ner det där. Din uppgift som förälder är då att stanna kvar i rummet men utan att ge efter för krav på att bli upplyft, säger Krassimira Gonzalez.

– Att barn skriker eller gråter i samband med att man försöker ändra en rutin är inte skadligt för dem. De allra minsta har inget annat sätt att uttrycka sitt missnöje på. Genom att stanna kvar i rummet förmedlar du ”jag finns här hos dig men nu är det dags för dig att sova”. Däremot får du aldrig tvinga barnet att lägga sig ner. Det får bara motsatt effekt.

Är det inte naturens mening att vi ska sova ihop med våra barn?
– När barnen är nyfödda så finns det kanske ett biologiskt syfte att ligga nära för att skydda dem. Men det finns inget som tyder på att det skulle vara någon naturlag att fortsätta sova ihop, menar Krassimira Gonzales.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 7, 2009.

NUVARANDE Dags att börja sova i egen säng?
NÄSTA Föräldrar ljuger för sina barn