Bli miljösmart


Klimatförändringar, miljögifter sopberg… Det är lätt att känna sig maktlös inför alla miljlölarm, men det finns saker vi kan göra – bland annat bli mer medvetna konsumenter.


Läs mer:

>> 8 miljötips för barnfamiljen

• Ekomat och närodlat
Förutom att köpa ekologiska matvaror kan man till exempel välja mat som inte har flugits lång väg till affärerna och köp råvaror efter säsong. På vintern kan det vara bättre att köpa vitkål eller palsternacka till salladen i stället för isbergssallad och tomater, som har odlats i uppvärmda växthus och flugits hit. Närodlat är allra bäst.
Köp kött från vilda djur som betat själva, i stället för till exempel kyckling som har utfodrats med foder som fraktats lång väg och som krävt fossila bränslen vid tillverkning. Eller välj vegetariskt. Det krävs mycket energi för att producera kött och de flesta djur föds upp på spannmål och kraftfoder.

Miljömärkning av kläder

EU-blomman är Europeiska unionens miljömärkning. Blomman ställer miljökrav på hela produktionskedjan, från råvara till färdig textil.

Öko-Tex 100 är en internationell märkning av textilier som garanterar låga halter av kända farliga kemikalier. Om texilien är märkt med Öko-Tex 100 plus är den dessutom miljövänligt producerad.

• Ekokläder
Traditionellt odlad bomull är besprutad och de som arbetar på bomullsfälten utsätts dagligen för gifter. Dessutom utgör tillverkningen och långa transporter av kläder ett allvarligt hot mot miljön, enligt en artikel i Råd & Rön. Fler och fler av de stora klädkedjorna satsar därför på miljömärkning och barnkläder med ekologisk bomull.
Sedan 2005 säljer H&M babyplagg märkta med EU-blomman. I vår lanseras en hel kollektion med bland annat barn- och babykläder i ekologisk bomull.
– Vi har fått så mycket bra respons från våra kunder. Därför kommer vi även att utöka den vanliga barn- och babykollektionen märkt med EU-blomman, säger  Katarina Kempe, presskontakt på H&M.
16 procent av Kappahls kollektioner är miljömärkta.
– Vi har miljömärkta barn-och babykläder. Numera är hela sortimentet på babybas märkta med EU-blomman, berättar Anna Bredberg, affärsområdeschef för barnavdelningen på Kapp­ahl.

Lindex har barnplagg i 100 procent ekologisk bomull, varav en babybody är märkt med EU-blomman.
– I övriga plagg står det i skötselrådet att de är gjorda av ekologisk bomull. Att ha plagg i ekologisk bomull är ett test vi har för att se om kunderna efterfrågar produkterna. Faller det väl ut kommer vi att få in fler plagg framöver, säger Ulrika Danielson, informationschef på Lindex.Polarn och Pyret har inga ekologiska kläder just nu, även om alla deras plagg ska uppfylla både nationella och internationella restriktiva miljö- och kemikalielagstiftningar.
– Däremot har vi en rad lanseringar till hösten, där kläderna kommer att följa det gröna miljötänket, berättar Reine Walfridsson, marknadschef på Polarn och Pyret.

 Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 5/2007

8 miljötips för barnfamiljen

NUVARANDE Bli miljösmart
NÄSTA 8 miljötips för barnfamiljen