Barnvaktspremiär!

Kompisens bröllop eller den välbehövliga middagen på tu man hand närmar sig. Med andra ord: dags för barnvakt. Så här gör ni det bäst för bebisen.

För vissa är det ingen stor sak att lämna bort bebisen till en barnvakt, för andra är det lite nervöst. Många är osäkra på när det är dags. Malin Alfvén, leg. barn- och föräldrapsykolog, säger att det inte finns något facit.
– När man själv känner för att ha barnvakt så är det okej. Vissa har barnvakt en liten stund när barnet är en vecka gammalt, andra väntar flera år.

Om man som förälder utstrålar lugn så brukar barnet helt enkelt känna att det är okej. Pernilla Grip Acharius från nannyförmedlingen Nannies.se har gjort samma erfarenheter.
– Föräldern själv vet bäst när det är lämpligt för barnet att vara ifrån mamma och pappa, säger hon.

Om ni vill ha barnvakt, men ändå känner viss tveksamhet till det, så kan ni bli mer redo genom att förbereda er ordentligt. Bäst är en välkänd barnvakt, som farmor eller morfar. Är barnvakten inte någon välkänd bör ni satsa på ordentlig inskolning.
– Varje barn är ju unikt, så inskolningen måste se olika ut. Ett upplägg kan vara att föräldern och barnvakten är tillsammans första gången och gör något roligt ihop, som att gå och gunga. Andra gången man träffas, och om allt känns bra, kan föräldern gå ifrån en stund. Sedan kan man se om man behöver fler inskolningstillfällen eller inte, säger Pernilla Grip Acharius.

Bäst är om släktingen eller barnvakten kan ta hand om bebisen i hemmiljön. Små barn mår bra av att tillvaron är så lik som möjligt när föräldrarna inte är med.

Det är också viktigt att berätta om barnets rutiner, som när det är dags för nappflaskan eller var snutten och nallen ligger. Glöm heller inte att prata säkerhet.

Även om du inte vet hur mycket din bebis förstår av det du säger kan du även försöka förbereda ditt barn lite extra genom att berätta att ni ska gå hemifrån en stund och säga att ni kommer tillbaka. Ha med en mobiltelefon så att du kan bli nådd om det skulle behövas. Sedan är det bara att göra ditt bästa för att ha en trevlig och rolig stund.
– Jag tror att det är bra för mamma och pappa att försöka få lite tid på tu man hand som par och hålla igång relationen.

Vuxenkärleken behöver underhåll, annars är det lätt att fastna i att bara vara hemma och att bli ”AB Familjen”, säger Malin Alfvén.
– Det är viktigt att den som är föräldraledig också får lite egen tid och lite tid för reflektion eller social samvaro, säger Pernilla Grip Acharius.

Hyrd barnvakt – så funkar det

När mormor, farfar eller grannen har annat för sig kan en barnvakt från ett uthyrningsföretag vara ett alternativ. Barnvaktsföretagen blir fler och fler, främst i Stockholmstrakten men även på andra håll i landet.

De hyrda barnvakterna beskrivs på företagens hemsidor som ”erfarna” och ”pålitliga”. Majoriteten är tjejer och killar mellan 18 och 30 år, men en del är äldre. Många barnvaktsföretag erbjuder ett kostnadsfritt hembesök första gången för att barn och barnvakt ska få bekanta sig.

Fråga om barnvakterna kollas mot polisens belastningsregister, om de har gått en barn- och olycksfallsutbildning och om de är försäkrade.

Barnpassning räknas som en hushållsnära tjänst. Du kan dra av 50 procent av priset inklusive moms.

Priserna varierar, från drygt 200 kronor i timmen (före avdrag) på dagen och strax under 300 kronor och uppåt för kvällar och helger.

Källor: nanny.nu, nannies.se, tryggbarnvakt.nu, stockholmhelp.se, ­charliesBASTAanglar.se och barnvakterna.se

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Första Året nr 2, 2011.

NUVARANDE Barnvaktspremiär!
NÄSTA Dags att sluta med välling?