Att få barn gör dig bättre på jobbet

Känns det nervöst att komma tillbaka från föräldraledigheten? Tänk om. Och grattis till din chef! För ditt nya föräldraskap ökar din kompetens på jobbet enormt - det tycker både coacherna och cheferna.

Hallå där, inne i bebisvärlden. Visst känns jobbet långt borta? Du tänker kanske mest på hur du ska få sova en hel natt, våtservetter och bebismat. Och det är också vad du har gjort i några månader, kanske ett helt år eller ännu längre. Sedan har du läst, öh, tre sidor i en deckare innan du somnat. Allt det här är normalt. Dagarna handlar om att mysa och gå in i mamma,- eller pappa-rollen.

Och så ska du plötsligt ta det stora klivet och ta dig tillbaka till jobbet igen. Blotta tanken på det kanske får det att pirra i magen och oron kan börja picka.
– Men istället kan du känna dig full av jobb-självförtroende. För all den utveckling du varit med om under ditt år hemma är värdefull för din arbetsgivare, säger Tiina Bruno.

Hon är företagscoach och driver företaget Föräldrasmart, som ska hjälpa företag att bättre se och ta vara på färdigheter som anställda föräldrar utvecklar.
Tiina Bruno påpekar att det som efterfrågas på dagens arbetsmarknad är mycket av det som man tränar på som förälder: Du blir mer organiserad, effektiv och kreativ. Du hårdtränar på att jobba under stress – dygnet runt – och har blivit bra på att hantera kaos och konflikter.
– Och du får allt att funka, trots sömnbrist.

Men hur ska jag få chefen att fatta allt jag lärt mig under året hemma?
– Du måste aktivt berätta om det, sätta ord på det, annars ser ingen annan vilka kunskaper du fått. Och det finns en vinst till där, att när du berättar höjer du din egen stolthet och självkänsla. Du utvecklar din självkännedom, brukar jag säga.
– Tänk att du ska ut på en kompetensresa! Det bästa är om du ser det så redan FÖRE din föräldraledighet. Du ska för första gången i ditt liv ha det yttersta ansvaret för en annan människa, det kommer såklart att påverka hela din person, fortsätter Tiina Bruno.
– Om du vill kan du välja ut tre till fem förmågor som är viktiga i din yrkesroll och bestämma dig för att ha dem i bakhuvudet under ledigheten. Är det att vara en god förhandlare, att se lösningar under tidsbrist eller att vara öppen för nya idéer? Vad det än är du vill utveckla kommer du med all säkerhet att få tillfälle att öva på den färdigheten under tiden hemma med bebis.

Ska jag hålla kontakt med jobbet hela föräldraledigheten?

– Det första halvåret brukar de flesta inte vilja det, sedan är det individuellt hur mycket man vill ”cocoona”. Men två månader före jobbstarten brukar de flesta känna att ”oj, jag ska ju tillbaka snart”.

Och det är naturligt att känna en viss osäkerhet då, menar hon.
– Det kan bli lite tuffare för den som går tillbaka utan att ha haft någon kontakt alls med jobbet under hela ledigheten.

Hur den kontakten mellan jobbet och den föräldralediga ser ut är viktigt, menar hon. Det är inte givande att bara lyssna till alla viktiga kurser kollegorna gått på – utan pratet ska vara tvåvägs och även handla om din kompetensutveckling hemma med barnet.
– Du kan berätta att du blivit ”en hejare på att delegera”. Hellre det än att du bara pratar om hur din bebis sover och annat bebissnack. Det kan du ta med dina kompisar.

Tiina Bruno är så pass övertygad om fördelarna med att ha föräldrar som anställda att hon tycker att den som kommer tillbaka från ledigheten till och med borde kunna begära löneförhöjning.
– Gå in till chefen och lyft fram tre egenskaper som du tycker att du har utvecklat i ditt föräldraskap, säger hon.
– Jag är övertygad om att din chef kommer att uppskatta det. Många chefer tycker att det är svårt att få upp föräldralediga på banan igen. Genom att själv ta initiativ och berätta vad du kan hjälper du din chef.

Tiina Bruno håller kurser för föräldralediga, som arbetsgivaren betalar. Grupperna brukar ses en gång i månaden och lyfta olika föräldraförmågor som gör nytta på jobbet. En gång fick deltagarna till exempel i uppgift att observera sin förmåga till närvaro hemma – och berätta om den på nästa träff.
– När man sätter ord på den utveckling man går igenom kan andra också se den lättare.

En annan gång fick deltagarna i uppgift att fundera över hur en perfekt dag ser ut om ett år. Var bor du då? Vad jobbar du med? Vad ger glädje och energi i vardagen? Vad ser, hör och känner du då?
– Nästa steg blir att fundera över vilka förändringar som krävs för att nå den visionen, säger Tiina, som tycker att begreppet karriär borde omvärderas lite:
– Kom i håg att karriär inte bara handlar om en hög chefspost och din yrkesvision kanske ser annorlunda ut nu än innan du blev förälder. Försök att göra det du drömmer om i livet, då lyckas du med din livskarriär.

Läs mer

Vad är det bästa med småbarnsföräldrar på jobbet? 3 chefer svarar.

”De är mer effektiva”
Gisela Björkgren, marknadschef på Bring Express:
– Många säger att medarbetare med barn är mer effektiva. Jag tror mycket av effektiviteten kommer sig av att man får mer fasta tider att förhålla sig till privat i form av hämtningar och lämningar på dagis och barnaktiviteter. Det kräver att man skapar mer struktur och ordning runt sig, vilket gör att man på så vis blir mer effektiv under den tid man avsätter på arbetet. Sedan handlar det mycket om att man som arbetsgivare har en sund företagskultur, att det finns en naturlig acceptans för exempelvis att kunna arbeta hemifrån när det finns behov av det. Som småbarnsförälder har man ofta behov att gå tidigare men kanske jobba ikapp på kvällen.

”Tålamodet är väl ­utvecklat”
Marcus Engström, redaktionschef på tidningen ­Teknikens värld:
– Vi har haft en explosion av barntillverkning här på redaktionen, de senaste fem åren har inte mindre än 13 barn skapats av vår kreativa och effektiva redaktion. Det är såklart inte bara fördelar med det, dagisbaciller kan ju ställa till det rätt ordentligt om de slår till strax före deadline – vilket vi har ungefär en gång i veckan. Man utvecklas enormt som människa av att få barn, ansvarstagandet och effektiviteten kring det egna arbetet ökar enormt när man vet att dagis stänger exakt klockan 17. Och i den tajta produktionsmiljön som vi arbetar i vet alla att man måste leverera i tid, före dagishämtningen. Tålamodet hos småbarnsföräldrar är även det väl utvecklat. Där man tidigare kanske lätt blev irritirerad, antingen över att något blivit fel eller att någon är sen, finns det numera större förståelse.

”De har nära till skratt!”
Marianne Björk, marknadschef på hälsoföretaget ­Reagera:
– För mig som chef är det bra att ha småbarnsföräldrar som anställda för att de genom barnen har gjort nya livserfarenheter, vilket gör att de är lösningsinriktade och har erfarenhet av att hantera oväntade situationer. De kan se saker i nya perspektiv. Dessutom har de vana vid att medla mellan människor, små som stora, och bidra till att hitta bra lösningar, och framför allt: Småbarnsföräldrar har ett aktivt barnasinne och nära till glädje och skratt!

Publicerad i Vi Föräldrar Första året nr 4, 2011.

NUVARANDE Att få barn gör dig bättre på jobbet
NÄSTA Annonsera