Hetaste önskelistan

Vill du veta vad barnen önskar sig?

Dataspel och tv-spel – det är vad barn i Sverige önskar sig allra mest i julklapp, åtminstone av deras önskelistor till tomten att döma.

Varje år får tomten i Tomteboda över 100 000 brev med önskelistor från barn. Av de brev som hittills har kommit har Posten gått igenom 1 000, lika många från flickor som från pojkar, och sammanställt en lista över vad som är populärast att önska sig.

Fakta om tomten

Posten tar hand om alla brev till tomten. Alla som skriver till tomten i Tomteboda får numera svar och en liten present.

Tomtens korrekta adress är:

Tomten

173 00 Tomteboda

I topp ligger data- och tv-spel, inklusive spelkonsoler. Sociala spel som Singstar, Wii Sports och Guitar Hero önskas av flest, och bland plattformarna är Nintendo en solklar favorit, skriver Posten i ett pressmeddelande.

Bland bilar, som är det som önskas näst mest, utmärker sig bilar från filmen Cars. Racerbilar av olika slag är också populärt.

På tredje plats finns lego, och allra populärast är Star Wars-lego.

Bland dockor, som ligger på fjärde plats, är det Barbie som önskas mest, tätt följd av Bratzdockor.

Barnens brev till tomten innehåller ibland väldigt detaljerade och fantasifulla önskningar, berättar Anettte Eriksson, julinformatör på Posten:

– Som till exempel ett moln, ett brunt rep, ett robotmarsvin, tomtens autograf, ved, en krokodil, ett hårigt huvud, teaterbiljetter för två barn och en vuxen, diamanter, ett till syskon och att få följa med tomten och dela ut julklappar.

Barnens önskelista 2008

1. Data- och tv-spel, inklusive spelkonsoler

2. Bilar

3. Lego

4. Docka

5. Kläder

6. Husdjur

7. Star Wars

8. DVD-film

9. Brädspel

10. Gosedjur

11. Musikinstrument

12. Pokémon

13. Målarsaker

14. Bok

15. Radiostyrd leksak

NUVARANDE Hetaste önskelistan
NÄSTA Sverige bäst på barnomsorg