Är du också viktstressad?

En graviditet handlar om så mycket mer än vikt.

Dagligen bombarderas vi med bantningstips och bilder på trådsmala Hollywood-

kändisar – samma kändisar som på något märkligt sätt inte tycks gå upp särskilt mycket när de blir gravida. Att acceptera och hantera sin egen viktuppgång som gravid kan därför vara svårt för en del.

Andra gravida har lätt att bara släppa loss och äta så mycket de orkar, trots att talesättet att man ska äta för två under graviditeten knappast gäller längre.

Men att må bra under graviditeten handlar om så mycket mer än att bara fokusera på vikten och att snabbt bli av med extrakilona efteråt.

Febe Zetterlund är barnmorska på Gottsunda barnmorskemottagning i Uppsala. Hon menar att man genom att lägga om sin livsstil när man är gravid kan lägga grunden för bra matvanor för resten av livet.

– Om man lär sig äta enligt tallriksmodellen och rör på sig behöver man aldrig banta, säger hon. Dessutom handlar det ju om att grundlägga bra matvanor tillsammans med sitt barn. Att sitta ner tillsammans och äta bra mat är oerhört viktigt.

Försöker motivera
På Gottsunda barnmorskemottagning fokuserar personalen på livsstilsfrågor och pratar mycket om kost och motion med de blivande mammorna.

– Mycket i mitt jobb handlar om motivation, berättar Febe Zetterlund. Jag uppmuntrar kvinnorna att försöka äta nyttigare och att röra sig mer. Jag vill hjälpa dem att känna sig duktiga när de har klarat av det. Om någon som tidigare rökt tio cigaretter om dagen berättar att hon den här veckan bara har rökt nio, måste fokus ligga på att hon ju faktiskt har minskat sin rökning med 10 procent, istället för på de där resterande nio cigaretterna.

Barnmorskans uppgift är att erbjuda kvinnan ett motiverande samtal utan pekpinnar och att hela tiden se det friska och bygga på det i samtalet kring kost.

– Det här är jättesvårt och det är en hårfin gräns mellan att vara motiverande och moraliserande. Jag vet inte om jag alltid klarar av det, men det är jätteviktigt att försöka låta bli att bli moralist och istället motivera och uppmuntra den blivande mamman.

”De heliga 12,5 kilona”
Den viktuppgång man brukar prata om är 12,5 kilo och många upplever det stressande när de passerar detta.

I sin alldeles nyutkomna gravidbok Gravid! 9 månader av väntan (Piratförlaget) skriver Katerina Janouch:

”Under hela graviditeten bombarderas man nämligen av den magiska siffran 12,5. 12,5 kg som anses vara den enda, normala heliga viktökningen. Men inte under de första tre månaderna. Utan under hela graviditeten. Det känns ju inte så kul för den som spränger 12,5-kilosvallen redan i vecka 8”.

Trots att det finns oerhörda individuella skillnader vad gäller viktuppgång fortsätter siffrorna 12,5 kilo att blinka ilsket rött mot den som passerar dem långt före vecka 40.

12,5 kilo baseras på ett medelvärde och enligt det fördelas siffrorna ungefär så här:

Moderkakan: 650 gram
Fostervatten: 800 gram
Livmoder: 1 000 gram
Bröst: 500 gram
Blodvolym: 1 250 gram
Vätskeansamling: 1 300 gram
Kroppsfett: 3 500 gram
Bebis: 3 500 gram

(Källa: Boken Gravid! 9 månader av väntan)

Viktuppgång enligt BMI
Men alla bebisar väger ju faktiskt inte 3,5 kilo… Siffrorna ska alltså tas med en stor nypa salt, även om det ger en ungefärlig bild av hur vikten fördelar sig.

När det gäller viktuppgång pratar man också om andra siffror, som istället för att gälla alla gravida kvinnor följer var och ens BMI.

– Om man är underviktig och har ett BMI på 19–20 behöver man gå upp mellan 15 och 18 kilo, säger Febe Zetterlund. Men normalviktiga kvinnor behöver inte gå upp mer än 12 kilo och är man överviktig så klarar man sig på en viktuppgång på 5–6 kilo.

Lite forskning

Marie Cedergren är överläkare på Kvinnokliniken i Linköping och har forskat på vikt och graviditet. Hon är medveten om att kvinnor som går upp mycket känner sig stressade över just de där 12,5 kilona.

– Det är klart att det kan vara stressande för många om man passerar de där kilona, säger hon. Men faktum är att man inte behöver gå upp mer än så.

Det finns inte så mycket forskning kring just detta med viktuppgång och en av de senaste stora studierna gjordes i USA 1990 då man kom fram till att det ultimata var en viktuppgång på mellan 11 och 16 kilo.

– Den där studien är gammal, menar Marie Cedergren. Den är gjord på kvinnor som var gravida under 1970- och 1980-talen och då vägde man inte lika mycket som idag och det var ett annat fokus på att man behövde gå upp i vikt. Idag är vi överviktiga på ett annat sätt, i USA är exempelvis mellan 30 och 40 procent av de gravida kvinnorna feta (har ett BMI på över 30).

Det är dock sällan de överviktiga som står för de stora viktuppgångarna, tvärtom mot vad man kanske kan tro är det smala eller till och med underviktiga kvinnor som man ofta kan se går upp mycket i vikt.

Fettreserven ett par kilo
Man kan ha olika teorier om vad detta beror på, men Marie Cedergren menar att det bara har en enda orsak – att man äter mer än vad man förbrukar.

– Om man tänker en kvinna som är sjukligt fet, alltså med ett BMI på över 35, så äter hon väldigt många kalorier per dag för att upprätthålla den vikten. Hon kan alltså inte äta just något mer än vad hon gör och därför går hon inte upp så mycket i vikt under graviditeten.

– Men en smal kvinna, som tänker på vad hon äter och inte får i sig så mycket kalorier kan under en graviditet helt plötsligt börja äta på ett helt annat sätt. Gör man det så går man upp mycket i vikt.
Att det skulle bero på vätskeansamling eller att man som smal behöver en större fettreserv stämmer inte, enligt Marie Cedergren.

– Vattnet lägger man på sig i slutet, de allra sista veckorna och allt det kissar man ju ut igen då barnet är fött. Men fettreserven som man behöver för graviditet och amning är inte på mer än ett par kilo, inte 25 eller 30 som en hel del smala kvinnor går upp.

Boven i dramat är alltså mat snarare än biologi och den tillåtande attityd till godsaker som generellt finns hos gravida ligger bakom de allra flesta kilona.

Skapa matglädje
– På något sätt har det blivit okej att äta det som faller en in när man är gravid, säger Marie Cedergren. Man kanske tänker ”Nu är jag gravid och kommer ändå att bli tjock, så jag kan lika gärna äta”. Men man ska ju gå ner alltihop sedan. Och apropå cravings: man kan ju bli jättesugen på choklad en vanlig måndag men då står man emot, men är man gravid så äter man.

Just den tillåtande attityden jobbar Febe Zetterlund och hennes barnmorskekolleger mycket med.
Många av de överviktiga kvinnor hon möter har under väldigt många år haft ett komplicerat förhållande till mat och småätit och aldrig blivit riktigt mätta. Då de träffar Febe Zetterlund får de fylla i vad de brukar äta under en dag och det visar sig ofta att de äter alldeles för lite grönsaker och för mycket snabba kolhydrater.

– Det är egentligen helt fantastiskt att få säga till en överviktig kvinna som kanske i hela sitt liv har kämpat med vikten att hon från och med nu ska äta sig mätt och laga riktig mat, säger Febe Zetterlund. Det handlar ju som sagt inte bara om kvinnan själv längre, utan om att skapa matglädje både för henne och för  hennes familj. Det ska vara roligt och gott att äta mat. Sedan är ju motion en viktig del också, att man rör på sig en timme varje dag.

Fixerade vid sin vikt

Det finns även ett stort antal gravida kvinnor som har ett komplicerat förhållande till sin vikt och som kan ha en ätstörningsproblematik. Det handlar främst inte om de kvinnor som har anorexi, som är en psykisk sjukdomsdiagnos, utan om dem som är väldigt smala och som tänker mycket på sin vikt.

– Det här tycker jag blir vanligare och vanligare, säger Febe Zetterlund. Det är svårt att möta dessa kvinnor på ett bra sätt, de är så oerhört viktfixerade. Det gäller för mig som barnmorska att fokusera på bebisen, att säga till mamman att det är viktigt för barnet att hon går upp i vikt. Ibland skickar vi dem också vidare till läkare på specialistmödravården.

Gottsunda är en mångkulturell stadsdel med hög andel invandrare och Febe Zetterlund berättar att det finns en stor skillnad mellan olika kulturer på hur man ser på vikt och graviditet.

– I en del kulturer finns det ingen som helst oro över viktuppgång, där är det klassat som fint att vara tjock. Men det finns ju många undantag och studier har visat att somaliska kvinnor, som ofta är könstympade, äter för lite under sin graviditet för att inte riskera att få stora barn eftersom det kan innebära en fara för dem under förlossningen.

Men trots att vi väger mer och mer och är viktfixerade på ett helt annat sätt än för 20 år sedan menar Febe Zetterlund att det inte finns anledning till viktpanik.

– Det man ska komma ihåg är att vikten är ju bara en del av det hela, säger hon. Minst lika viktigt är att man mår bra, har en bra relation till pappan, rör på sig och liknande. En normal graviditet handlar om så mycket mer än bara vikt. Dessutom kan det ju vara skönt att veta att det ska mycket till innan bebisen får tillväxtproblem och näringsbrist till följd av felaktig kost.

Obs! Det här är en äldre artikel som publicerades i Vi Föräldrar Gravid 5/2008. Missa inte det senaste numret av Vi Föräldrar Gravid – ute i butik nu!

NUVARANDE Är du också viktstressad?
NÄSTA När kan man börja uppfostra?