Annorlunda även för partnern

Att vänta barn nummer två är en annorlunda upplevelse även för partnern. "När vi väntade Swea höll man koll på varje vecka och visste precis vad som hände i magen, säger Daniel som snart blir pappa för andra gången. 

Daniel, sambo med Sofia och pappa till Swea, tycker att den andra graviditeten har varit jobbigare än då de väntade Swea.

– Framför allt har det varit svårare för mig med Sofia, säger han. Vi hjälps åt med både Swea och det som behöver skötas här hemma men det känns som att man inte räcker till hur man än försöker. Det märks att hon är väldigt trött och hon har haft humörsvängningar som hon inte hade sist.

Den här gången tycker Daniel att han inte har haft tid att följa med i själva graviditeten och att han, till skillnad mot sist, bara varit med på mvc ett fåtal gånger.

– Det har egentligen känts lite onödigt att gå med, även om det säkert hade varit ett stöd för Sofia. När vi väntade Swea höll man koll på varje vecka och visste precis vad som hände i magen. Den här gången har vi ju redan ett barn och det känns viktigare att hänga med i allt som händer med henne. Man har sett magen växa en gång och man vet att det kommer ut ett barn till slut ändå.
 

Som en chock
När Rickard skulle bli pappa andra gången kom det lite som en chock. Cilla hade satt in spiral och de hade tänkt vänta något år innan de försökte med nummer två. Både husflytt och bröllop var inplanerat när Cilla blev gravid.

– Vi hade fullt upp att göra och jag hann knappt tänka på att Cilla var gravid, säger han. Förutom att det syntes på henne, var det faktiskt inte heller så annorlunda just med hur hon mådde. Största skillnaden var väl att vi båda var konstant trötta och vi hann inte prata och planera lika mycket inför Annies födelse som inför Theas.

Kände sig som luft
Eftersom Rickard på grund av sina arbetstider inte kunde vara med på mvc särskilt mycket under första graviditeten upplevde han inte heller någon större skillnad andra gången. Däremot håller han med Daniel om att han ändå hade bättre koll på var i graviditeten Cilla var den gången de väntade Thea. Och han visste vad som hände i hennes kropp. Med Annie passerade månaderna bara och plötsligt skulle hon födas.

– Där tror jag nästan att jag upplevde den största skillnaden mot första graviditeten, säger han. När Thea föddes var alla i förlossningsrummet väldigt uppmärksamma mot mig och såg till att jag var involverad. Andra förlossningen var man nästan som luft – jag fick sköta mig själv och göra så gott jag kunde. Jag antar att de ansåg att man var ”färdigutbildad”.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 2/2009

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="527" data-post-img_count="1">
NUVARANDE Annorlunda även för partnern
NÄSTA ”Hinner” man vara gravid andra gången?