Shutterstock

Jul, jul. Men hur, var – och med vilka – ska julen firas?

Vi vill fira jul som VI vill!

Var ska man fira jul? Och med vilka? Familjeterapeuten Anita Blom af Ekenstam hjälper oss reda ut.

För vissa är det hur lätt som helst att bestämma HUR och VAR man ska fira jul. För andra blir det svårare (vi känner igen oss i det!).

Helt klart är att många upplever att julfirandet blir lite viktigare än det varit tidigare när det finns en ny medlem i familjen. Och att det förstås är härligt när det finns flera alternativ att välja på och många människor som vill träffa en – men att det också kan kännas kravfyllt och stressande att behöva pussla med juldagarna så att alla blir nöjda.

Känner du igen dig i det kanske du kan pröva ­något av följande tips:

• Vad vill du INTE? Ibland är det lättare att ­känna. Att skilja på vad som är ens egen vilja och vad som är förväntningar som man försöker leva upp till är en övningsfråga …

• Pröva dig fram! Vilka varianter av jul har du sett andra göra? Inspireras och prata ihop dig med dem du absolut inte vill vara utan.

• Finns det någon du helst inte vill fira med i år? Försök att säga det så ärligt som möjligt, utan att såra. Är du trött för att du har en bebis, och vill hålla det litet? Säg det. Vill du fira ihop som ­vanligt nästa år – eller vill du försöka hitta nya former för julfirandet framöver? Säg det. Det finns en risk att någon blir besviken – men i så fall får det vara så.

• Om ni är två föräldrar: Minst risk för ­konflikter blir det oftast om var och en pratar med sina egna föräldrar. Och att ni båda står bakom beslutet hur ni vill ha ert julfirande.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler