Shutterstock

Locka tomten med ett tomtebloss.

Forskaren: Därför är det okej att ljuga om att tomten finns

Är det rätt att ljuga för sitt barn och säga att tomten finns? Ja, i alla fall enligt forskaren Jacqueline Woolley.

Om du har en spädis hemma kanske det dröjer innan det blir aktuellt att tvinga på en släkting eller granne den rödvita dräkten och luvan – men visst är det ett härligt spänningsmoment att på julafton speja i fönstret efter en ljuslykta i mörkret, eller att otåligt vänta på knackningen på dörren!

Men. Är det rätt att ljuga för sitt barn och säga att tomten finns?

Ja, hävdar psykologiprofessorn ­Jacqueline Woolley vid universitetet i Texas, USA. Genom att odla myten om tomten kan vi föräldrar bidra till att barnens kritiska tänkande utvecklas. I en ­artikel i Huffington Post skriver hon att förmågan att fundera över hur ­tomten kan komma flygande genom luften i en släde dragen av nio ­renar mycket väl kan vara samma analytiska förmåga som behövs för att tänka ut en lösning på den globala uppvärmningen, eller för att hitta ett botemedel mot en viss sjukdom.

Ju äldre barnen blir, desto mer skeptiska kommer de att bli – och kanske även leta bevis för att ­bekräfta sina misstankar. ”Min dotter”, skriver Jacqueline Woolley, ”lämnade en kamera och en lapp bredvid mjölken och kakorna där hon ­uppmanade tomten att ta en bild av sig själv för att hon skulle få bevis.”

Så viska i ditt lilla barns öra: ”Nu kommer ­tomten snart!”.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler