Anläggningens bild

Vi drar till fjällen!

Är du sugen på att ta med familjen och åka på en liten minisemster i vinter? Vi Föräldrar har listat fem barnvänliga skidanläggningar i Sverige. 

Plats: Romme

Resa hit: Romme ligger i Dalarna, några mil söder om Borlänge. Hit tar du dig bäst med bil eller Rommes skidbuss. Den avgår dagligen från ett gäng svenska städer, som exempelvis Örebro, Linköping och Uppsala.

Boende: Här kan du hyra privata stugor, i nära anslutning till skidanläggningen. Röda hus med vita knutar, där du själv kan laga lunch och fixa matsäck, visst låter det bra?

Övrigt: Romme är en av Sveriges populäraste skidanläggningar. Här finns backar för stora som små. För de allra minsta erbjuder man skidlek och det finns fem stycken knappliftar.

 

Plats: Bjursås

Resa hit: Mellan Rättvik och Falun ligger Bjursås. Hit kan man ta sig med bil eller skidbuss.  Den avgår dagligen från massor av olika städer i Sverige, exempelvis: Malmköping, Strängnäs, Eskilstuna och Stockholm. 

Boende: Här kan man hyra stugor, men föredrar man att bo på hotell finns det självklart möjligthet till det också. Klicka här för att hitta det alternativ som passar din familj bäst.

Övrigt: Bjursås som kallas Dalarnas Schweiz erbjuder både längd- och utförsåkning. Hit kan du ta med hela familjen, då det finns allt ifrån barnbackar till svarta nedfarter. För den som önskar finns det även relaxavdelning på området och skotersafari för den som vågar.

 

skidor
Plats: Branäs

 Resa hit: I Värmland ligger Branäsberget där man erbjuder fina skidmöjligheter. Hit kommer du enklast med bil och här hittar du en bra vägbeskrivning.

Boende: I Branäs kan du hyra både lägenheter och stugor i nära anslutning till backarna. Nytt för säsongen är det barnvänliga lägenhetshotellet Ski Lodge, som ligger i nära anslutning till backarna.

Övrigt: Förutom skidåkningen erbjuder Branäs sina besökare en hel del annat. Man kan bland annat åka hundspann, gå på glassparty eller svischa ner för backarna med en snowracer.

 

skidor
Plats: Järvsöbacken

Resa hit: Järvsö ligger i Hälsingland mellan Bollnäs och Ljusdal. Hit kan man komma med bil, buss eller tåg, lite beroende på vart i landet man bor.

Boende: I Järvsö finns det massor av boendemöjligher. Man kan exempelvis övernatta i en toppstuga,  på Kramsta gästgård eller på Varghotellet.  

Övrigt: I Järvsöbacken finns 19 nedfarter för stora som små.  Om man inte vill åka slalom kan man åka skridskor i Ladan,  åka en sväng med snöskoter eller titta på vargar på Järvzoo.

 

Plats: Åre Björnen

Resa hit: Åre är beläget i Jämtland och är Sveriges största skidanläggning. Hit kommer du smidigast med bil, men det går även att ta sig hit med flyg, buss eller tåg. 

Boende: Här finns det mängder av boendealternativ i olika prisklasser. Vill man ha gångavstånd till backarna kan man bi i något av följande områden: Renen, Mården, Järven, Ekorren och Vargen. I dessa områden finns både stugor och lägenheter att hyra.

Övrigt: Åre Björnen är Åreskutans familjeområde. Där finns det möjlighet att gå på skidskola, gå på after ski med fiskdamm och saft, samt åka skidor i Björnlandet.   

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se