Thinkstock

Så kontrollerar du nätbutiken – före köp

När tiden inte räcker till kan det vara smart att handla sina julklappar på nätet. Men hur vet du att en sida är säker? Vi Föräldrar har listat 9 sätt som gör att du lätt kan kontrollera nätbutiken – före köp.

1. Kontrollera sajten med hjälp av Konsument Europas webbtjänst Howard.

2. Har nätbutiken angivit ett telefonnummer och en adress? Det är bra. Testa också eventuellt kundtjänst genom att slänga iväg ett mejl innan du handlar.

3. Undvik förskottsbetalning. Var särskilt försiktig om nätbutiken enbart erbjuder det. Vid fakturabetalning har du möjlighet att kontrollera varan innan du betalar för den. Kreditkort eller direktbetalning där du loggar in på din bank är också säkra metoder.

4. Skicka inte ditt kortnummer via mejl.

5. Genom att betala via en betalningsförmedlare (till exempel Paypal) minskar du risken att du blir utan vara efter att du har betalat – det är särskilt bra vid köp på auktionssajter.

6. Skriv ut eller spara en kopia på bekräftelsen från säljföretaget samt kvittot.

7. Ångerrätten vid köp på distans är alltid minst 14 dagar inom Sverige och minst 7 dagar inom EU.

8. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet. Är priset för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant heller.

9. Vid betalning ska webbadressen inledas med https i stället för http. Det visar att sidan är krypterad och inte kan läsas av en tredje part. Ett hänglås i kanten på webbläsaren är också bra, det visar att företaget kan identifieras.

 

Källor: Konsumentverket, Tullverket, Konsument Europa ”Howard – The shopping assistant”

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

Hur klarar man sömnbristen?

Ju mer avslappnad du är när du ska ­somna, desto lättare kommer du in i den välgörande djupsömnen. Några avslappnings­knep:

1. Gör en lista över saker som ska göras nästa dag så att du kan släppa det när det är dags att sova.

2. Försök sova eller vila i samband med amning eller matning. Då är halten av oxytocin som högst. 

3. Klassiker som fortfarande håller: Ha det svalt och mörkt i sovrummet. 

4. Drick inte alkohol och träna inte för sent på kvällen. 

5. Låt bli att dricka kaffe på efter­middagen. 

6. Undvik skärmar sent på kvällen. ­Förutom att det som visas kan få din hjärna att spinna igång så utstrålar de också ett blått ljus som sänker halten av sömnhormonet melatonin i din kropp. Och det är synd, eftersom melatoninet hjälper oss att somna. 

7. Försök släppa oron över att du får för lite sömn. Kroppen går ner i djupsömn, som är viktigast för vår återhämtning, på bara 20 minuter. Sedan är du där i ungefär 50–60 minuter och så går du upp i en ytlig sömnfas igen. Att sömnen blir ­fragmentarisk under en period är alltså inte så farligt. Du blir visserligen in i ­märgen trött av att inte få sova tillräckligt antal timmar – men det är inte direkt fysiologiskt skadligt. 

8. Gör gärna avslappningsövningar och öva mindfulness. Det hjälper dig att vara här och nu istället för att älta det som varit eller oroa dig för det som komma ska. Och just ”älta” och ”vara orolig” är två faktorer som kan störa sömnen ­väldigt mycket.  

9. Råd om att du ska ”sova när bebisen sover” på dagen kan kännas som ett hån – i alla fall om din älskling bara kan sova när du bär hen eller rullar hen i vagnen. Men försök att i alla fall vila lite emellanåt. Att tänka ”nu måste jag sova” kan skapa en oskön press, men att sitta och stirra ut i luften en stund klarar nog de flesta. 

10. Och sist men inte minst, glöm aldrig att någon gång blir det bättre!! Du ­kommer till och med att bli en av dem som på allvar säger ”passa på och njut av småbarnstiden nu, den går ju så fort”.

 

Läs hela artikeln i Vi Föräldrar nr 2, 2016 – ute i butik nu!