Thinkstock

Så kontrollerar du nätbutiken – före köp

När tiden inte räcker till kan det vara smart att handla sina julklappar på nätet. Men hur vet du att en sida är säker? Vi Föräldrar har listat 9 sätt som gör att du lätt kan kontrollera nätbutiken – före köp.

1. Kontrollera sajten med hjälp av Konsument Europas webbtjänst Howard.

2. Har nätbutiken angivit ett telefonnummer och en adress? Det är bra. Testa också eventuellt kundtjänst genom att slänga iväg ett mejl innan du handlar.

3. Undvik förskottsbetalning. Var särskilt försiktig om nätbutiken enbart erbjuder det. Vid fakturabetalning har du möjlighet att kontrollera varan innan du betalar för den. Kreditkort eller direktbetalning där du loggar in på din bank är också säkra metoder.

4. Skicka inte ditt kortnummer via mejl.

5. Genom att betala via en betalningsförmedlare (till exempel Paypal) minskar du risken att du blir utan vara efter att du har betalat – det är särskilt bra vid köp på auktionssajter.

6. Skriv ut eller spara en kopia på bekräftelsen från säljföretaget samt kvittot.

7. Ångerrätten vid köp på distans är alltid minst 14 dagar inom Sverige och minst 7 dagar inom EU.

8. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet. Är priset för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant heller.

9. Vid betalning ska webbadressen inledas med https i stället för http. Det visar att sidan är krypterad och inte kan läsas av en tredje part. Ett hänglås i kanten på webbläsaren är också bra, det visar att företaget kan identifieras.

 

Källor: Konsumentverket, Tullverket, Konsument Europa ”Howard – The shopping assistant”

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se