Amningshjärnan är en myt, däremot vässas en hel del förmågor när man blir förälder, menar forskaren.

Hej då, myten om amningshjärnan!

Psykologiforskaren Katherine Tombeu Cost tröttnade på att bli nervärderad pga "amningshjärna". Och stack hål på en av de mest efterhängsna myterna. 

Amningshjärnan är en myt. Det menar psykologiforskaren Katherine Tombeu Cost vid University of Toronto. När hon var gravid upplevde hon nämligen att hennes lärare förutsatte att hon inte skulle ha lika lätt att hänga med i studierna som sina kursare. Det fick henne att ifrågasätta hur man egentligen ser på gravida och mammor.

Man brukar ju snacka om ”amningshjärna” eller att nyblivna mammor lättare glömmer saker. Men att man kan känna sig mosig som småbarnsförälder har framför allt med sömnbristen att göra, ­menar Katherine Tombeu Cost.

Hon fördjupade sig nämligen i tidigare forskning och kunde inte hitta bevis för att graviditet eller barnafödande skulle försämra kognitiva förmågor hos kvinnor. Istället menar hon att föräldraskapet kan hjälpa till att vässa ens empati, förmåga att föra resonemang och förbättra omdömet. När barnet blir äldre är handlingskraften ytterligare en sida som man får utveckla som förälder. 

Källa: Brittiska tidskriften New Scientist.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar nr 3, 2016.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler