Dela på ”Att göra-listan”

Om ni är två – dela på "att-göra-listan". Så mycket bättre, blir det.

Låt inte en i familjen vara ensam julprojektledare. Dela på att göra-­listan, om ni är två.

I Vi Föräldrars enkät från 2015 svarade 42,5 procent av kvinnorna att de har ansvaret för julen. Motsvarande siffra för männen var 0,1 (!) procent. Det handlar inte bara om att ta ansvar för julafton, juldagen och annandagen. Nej, projektet börjar långt tidigare än så med lucia, första ­advent, julklappsinköp, julkort och kontakter med släktingar.

Men – här är de goda nyheterna – nu har ni chansen att skrota gamla roller och på köpet få det roligare (och lugnare!) tillsammans.

Så här säger Pelle Ullholm, relationsexpert på RFSU:

– Jag tror att julen är det perfekta tillfället för ifrågasättande. Av allt. Att prata om hur man som familj verkligen vill ha det. Om vi har låt säga fjorton dagar ­ledigt, hur många av dem vill vi ha för oss själva? Vilka släktingar vill vi verkligen besöka? Hur många julklappar ska vi köpa? Och så vidare. För ju större ”­nöjdhet” båda parter har, desto lättare blir det att diskutera och hantera ­jämlikhet vad det gäller sysslor och fix inför och under själva julen.

Psst! Försök att dela ansvaret efter vad ni tycker är kul. Om en av er tycker att det är kul att köpa julklappar och den andre älskar att rulla köttbullar – kör på det.

Psst 2 Om du har svärisar – lägg inte ­energi på vad de ger i julklapp till barnet (det får din partner ta hand om, hurra!).

Läs också: 

Få mer tillsammanstid – i år kör vi #dela på julen

NUVARANDE Dela på ”Att göra-listan”
NÄSTA Julpyssel som till och med vi orkar göra