Barnvakt har blivit populärt

Barnpassningsbranschen växer snabbt i hela landet, rut-avdraget gör det ekonomiskt möjligt. Vi Föräldrar har pratat med barnvaktsföretag, med familjer som tar hjälp samt med barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén, som tycker att det är klokt att anlita hjälp – hela familjen mår bra av avlastning då och då.

Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén arbetar sedan några år tillbaka som handledare på ett barnpassningsföretag i Stockholm. Hon började att engagera sig i detta när rut-avdraget trädde i kraft (rut-avdrag står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och innebär att man kan göra skatteavdrag för hushållsnära arbete). Då hon visste att fler föräldrar skulle kunna ha råd och möjlighet att få avlastning. Men tankarna kring köpt barnpassning fanns där långt tidigare när hon arbetade på bvc och såg hur sönderstressade småbarnsföräldrar var.
– Jag har länge förundrats över hur dubbelarbetande föräldrar klarar av sina heltidsarbeten samtidigt som de ska hinna med hushållssysslorna, hämtningar och lämningar, barnens fritidsaktiviteter, vara närvarande föräldrar och bra partners.
– Det är en ekvation som inte går ihop för de flesta småbarnsfamiljer. Och speciellt inte för dem som kanske har sina egna föräldrar och syskon på annan ort eller för dem som är ensamstående.
Att Malin ger handledning innebär att företagets barnpassare får träffa Malin regelbundet och ventilera problem eller ställa frågor som uppstår kring barnen och deras föräldrar.
– Det fungerar väldigt bra, och jag tycker att alla barnpassningsföretag borde erbjuda den tjänsten.

Attityden har förändrats

Malin Alfvén tycker att attityden till att skaffa avlastning och betala för den har förändrats de senaste åren.
– Jag tror att det till stor del har med rut att göra, att fler familjer har råd att köpa den tjänsten, men också att duktighetsstämpeln som vi så länge haft i Sverige långsamt suddas ut.

#br
– Jag vet inte hur många gånger jag har fått säga till föräldrar att de inte på något sätt är sämre föräldrar bara för att de tar hjälp. Tvärtom, om de skaffar hjälp blir de bättre föräldrar, mindre stressade och gladare. Hela familjen kommer att må bättre med avlastning då och då.
– Och kan man göra något bättre för sitt barn än att skaffa en person som ägnar barnet 100 procents uppmärksamhet och inte delar tiden med en massa andra barn? Det är guld värt.
Finns det någon lämplig ålder när barnet är moget för en barnvakt?
– Nej, det är väldigt individuellt. Vissa barn är redo redan efter första mötet med barnvakten, och för andra kan det ta längre tid. Men det är viktigt att det finns någon form av invänjning.
Kan man ta hjälp av en barnvakt redan under föräldraledigheten?
– Ja, varför inte? När man är föräldraledig kan det vara ett ypperligt tillfälle att ta hjälp för att få lite egen tid för att till exempel gå och träna någon timme. Alla föräldrar mår bra av lite andrum och egentid.
Vad ska man tänka på när man väljer barnvakt?
– Man ska först och främst titta på att barnvakten har erfarenhet av att jobba med barn, att företaget kollar att hon eller han inte står med i brottsregistret, att barnvakten har gått en kurs i olycksfall och första-hjälpen samt gärna att personen får professionell handledning om problem skulle uppstå.
Vad kan vara bra att tänka på vid första mötet?
– Det är viktigt att man följer sin magkänsla. Känns det inte rätt ber man om att få träffa en ny barnvakt. Det är också viktigt att kommuni- kationen mellan föräldrarna och barnvakten är rak, att man redan vid första träffen berättar om sina önskemål, säger Malin Alfvén.

Artikeln publicerad i Vi Föräldrar nr 3 2012

NUVARANDE Barnvakt har blivit populärt
NÄSTA Har en alldeles egen ton