59 saker att hitta på under föräldraledigheten

59 saker att hitta på under föräldraledigheten

59 saker att hitta på under föräldraledigheten

Föräldraledig? Att ta hand om en bebis kan räcka mer än väl, men för dig som har en stund över mellan amning och blöjbyten kommer här några tips.

1. Ring en vän som du inte har pratat med på länge.

2. Rimma och ramsa med din bebis. Sjung tillsammans.

3. Många bibliotek ordnar öppna seminarier eller föreläsningar som du aldrig hade haft möjlighet att lyssna till om du hade jobbat. Passa på att låna en bok när du ändå är där, eller gå på sagostund med ditt barn.

4. Lär dig något nytt: att sy, snickra, måla, sjunga, klä om möbler, laga mat.

5. Gå en barnvagnspromenad i ett område du aldrig varit i förr.

6. Ta med bebisen och gå på jympa. Flera träningsställen erbjuder jympa med barnpassning eller träningspass där barnen kan vara med.

7. Gå till öppna förskolan eller - om du brukar göra det - gå till en helt ny öppen förskola.

8. Lär känna dina grannar.

9. Gå med i en bokcirkel eller starta en själv. Ordna en bokbytardagi kvarteret/kompiskretsen.

10. Gör dig av med onödiga saker. Rensa i förråden och sälj allt som du inte längre behöver på Blocket, Tradera eller Loppi. Sälj de bebisgrejer som du inte tror att du kommer att behöva mera medan de fortfarande är fräscha och nya.

11. Organisera familjens digitala bilder. Vill du framkalla bilder och göra ett fotoalbum till ditt barn? Börja med det nu när du är föräldraledig, sedan blir det förmodligen inte av...

12. Många studieförbund ordnar kurser för föräldralediga. Finns det någon där du bor? Annars kanske du kan erbjuda dig att hålla i en.

13. Lyssna på sommarpratare som du missat. Finns att ladda ner till din mp3-spelare på Sveriges radios hemsida.

14. Gå på barnvagnsbio.

15. Börja blogga, till exempel på worldpress.com eller blogg.se.

16. Prata med andra föräldrar i ett föräldraforum på nätet.

17. Gå en kurs i barnolycksfall. Finns till exempel i Röda Korsets regi.

18. Engagera dig i en samhällsfråga och starta en namninsamling. Till exempel på namninsamling.com.

19. Svara på alla tävlingar du kan hitta i magasin och på Internet.

20. Bli värd för ett barnklädesmärke som säljs via hemförsäljning (googla på klädparty). Kanske får du nya vänner på köpet.


Fler tips på nästa sida


 

21. Använd föräldraledigheten till att ta ett kliv vidare i karriären. Börja med att skriva ett cv och ett personligt brev, gör sedan en lista på dina drömarbetsgivare, ju fler desto bättre. Ring och presentera dig och be att få skicka ditt cv. Även om du inte är intresserad av att börja jobba än kan dina ansträngningar bära frukt längre fram.

22. Rensa i röran. De flesta har åtminstone en "surdeg" i sitt hem: Det kan vara hallen, en överfull garderob eller en skrivbordslåda som knappt går att stänga. Bestäm dig för att angripa åtminstone ett av dessa problemområden varje vecka. Behöver du inspiration? Läs "Rensa i röran med feng-shui" av Karen Kingston. Finns på biblioteket.

23. Gå på geocaching (en slags modern skattjakt med gps) själv eller tillsammans med en barnvagnskompis. Eller gör en egen geocache. Här kan du läsa mer: geocaching.se.

24. Gör veckomatsedlar för så många veckor som du orkar. När du väl har börjat jobba kommer matsedlarna att vara guld värda.

25. Sätt ihop spotify-listor för olika tillfällen och sinnesstämningar.

26. Är du en magasinsamlare? Gå igenom dina gamla tidningar och klipp ut det du vill ha kvar och samla det i ämnesmappar: resor, mat, byggprojekt, inredning, tips & råd. Släng resten.

27. Ta en sånglektion.

28. Hjälp en medmänniska. Engagera dig i en ideell förening eller surfa in på grannar.se för att se om någon i din närhet behöver hjälp.

29. Bjud andra föräldralediga på brunch.

30. Barnsäkra hemma.

Fler tips på nästa sida


31. Bli bättre på ett främmande språk. Språkkurser finns både på nätet och att låna hem från biblioteket. Bra att ha i lurarna när bebisen sover i vagnen.

32. Köp en begagnad joggingvagn, anmäl dig till ett lopp och sätt igång och jogga. Eller kompisträna med andra föräldralediga: En passar vagnarna, den andra springer en runda. Sedan byter ni.

33. Se en utställning eller besök ett museum.

34. Ät middag utomhus. Överraska din partner eller en vän med att ha picknickkorgen färdigpackad när jobbdagen är slut.

35. Plantera. Inomhus, på balkongen eller i trädgården.

36. Ta tåget till en barnledig kompis som du inte har träffat på länge.

37. Träffa din morfar/mormor eller farfar/farmor och be dem berätta om sina liv. Fyll tillsammans i en minnesbok (finns färdiga fyll-i-böcker, till exempel Terese Ömans "Hej barnbarn, här är mitt liv" eller gör en egen). Be dina föräldrar göra detsamma till ditt barn.

38. Fotografera - inte bara bebisen utan dig själv, din partner, farfar och mormor, ert köksbord en vardagsmorgon, huset där ni bor, parken där ni hänger. När ert barn blir vuxet kommer han eller hon att tycka att den typen av foton är mycket roligare än aldrig så söta bebisporträtt.

39. Ät lunch med dina jobbarkompisar - och njut av att du inte måste snabba dig tillbaka till jobbet.

40. Se föräldraledigheten som en övning i mindfulness.Träna på att bara vara här och nu. Låt dig inspireras av tidigare Vi Föräldrar-medarbetaren Anna-Maria Stawrebergs bok "Mindfulness för föräldrar".

41. Gör en backup på alla viktiga filer du har på datorn.

42. Läs en universitetskurs på nätet.

43. Lyssna på radioprogrammet Knattetimmen där Malin Alfvén och Louise Hallin svarar på frågor från föräldrar. I sändningsarkivet på Sveriges Radios hemsida eller ladda ner programmet till din mp3-spelare.

44. Upptäck nya och gamla filmfavoriter på biblioteket. På vissa bibliotek är det gratis att byta film, på andra kostar det en blygsam summa.

45. Bjud någon du inte känner så väl, kanske en trevlig förälder från föräldragruppen eller en bekants bekant som också är hemma med barn, på en fika. Eller gå på en utställning, se en film eller gå på någon babyaktivitet tillsammans om det känns mer avslappnat.

Fler tips på nästa sida


46. Gå med i Vi Föräldrars föräldraråd och svara på frågor från föräldrar som behöver hjälp, ställ egna frågor, testa produkter och svara på enkäter. Skicka ett mejl till foraldraradet@vf.bonnier.se.

47. Bjud dina stressade (icke-föräldralediga) vänner på efter-jobbet-middag. Sätt en start- och sluttid om du är rädd om nattsömnen och bjud på enklast möjliga i matväg.

48. Sätt en surdeg, lär dig stoppa korv eller baka macarons och känn att du är en riktig 2011-förälder.

49. Titta på tv-program du missat, på till exempel SVT Play och TV4 Play.

50. Håll lagom kontakt med jobbet så att steget att börja jobba igen inte känns så oöverstigligt när den dagen väl kommer.

51. Se över dina och familjens försäkringar. Ta Konsumenternas försäkringsbyrå till hjälp, på konsumenternas.se.

52. Passa på och fynda på Myrorna och andra secondhandställen när alla andra är på jobbet. Håll koll på nätauktioners sluttid och lägg bud i sista stund.

53. Rita upp ditt barns släktträd. Gör det till en dekoration om du vill. Det finns tavlor, affischer och väggklistermärken att fylla med foton.

54. Gör ett "börja-läsa-kit" till ditt barn. På ena sidan skriver du ett ord, på den andra klistrar du en bild. Blir om inte annat ett roligt pyssel.

55. Laga barnmat och frys in för framtida behov. Följ dietisten Sara Asks blogg här på Viföräldrar.se.

56. Låna ett husdjur. Kanske har en vän eller en granne en hund som behöver komma ut? Lägg till en stegräknare så får du ännu större motivation att kliva upp från soffan - och gör en god gärning på kuppen.

57. Skriv en bok!

58. Laga en gryta. För inspiration se kocken Jens Linders bok "Långkok".

59. Strunta i alla måsten och ta dagen som den kommer. Trots allt är föräldraledigheten mest av allt till för att du och ditt barn ska tillbringa tid tillsammans. Massor av tid.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 1, 2011.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler