Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Föräldraledig? 59 saker att göra när du är hemma med bebis

Föräldraledig? Att ta hand om en bebis kan räcka mer än väl, men för dig som har en stund över mellan amning och blöjbyten kommer här några tips.

Är du föräldraledig? Här är saker du kan göra!
Är du föräldraledig? Här är saker du kan göra! Foto: Shutterstock

59 saker att göra när du är hemma med bebis

1. Ring en vän som du inte har pratat med på länge.

2. Rimma och ramsa med din bebis. Sjung tillsammans.

3. Många bibliotek ordnar öppna seminarier eller föreläsningar som du aldrig hade haft möjlighet att lyssna till om du hade jobbat. Passa på att låna en bok när du ändå är där, eller gå på sagostund med ditt barn.

4. Lär dig något nytt: att sy, snickra, sticka, måla, sjunga, klä om möbler, laga mat.

5. Gå en barnvagnspromenad i ett område du aldrig varit i förut. Passa på att lyssna på en av våra ljudartiklar under tiden!

6. Ta med bebisen och gå på jympa. Flera träningsställen erbjuder jympa med barnpassning eller träningspass där barnet kan vara med.

7. Gå till öppna förskolan eller (om du redan brukar göra det) gå till en annan öppen förskola.

8. Lär känna dina grannar. 

9. Gör dig av med onödiga saker. Rensa i förråden och sälj allt som du inte längre behöver på Blocket, Tradera eller med hjälp av någon av alla appar som finns för ändamålet. Sälj de bebisgrejer som du inte tror att du kommer att behöva mera medan de fortfarande är fräscha.

10. Gå med i en bokcirkel eller starta en själv. Ordna en bokbytardag i kvarteret/kompiskretsen.

LÄS OCKSÅ: 35 aktiviter för föräldralediga

11. Töm telefonen och datorn på bilder och sortera dem. Spara de du vill ha kvar på ett säkert ställe, det är bra med flera back-uper (bara att förstå sig på vilka alternativ som finns och vad som är fördelarna och nackdelarna med dem kommer att ta ett tag), och gör fotoböcker av de bästa. Börja med det nu när du är föräldraledig, sedan blir det förmodligen inte av ...

12. Många studieförbund ordnar kurser för föräldralediga. Finns det någon där du bor? Annars kanske du kan erbjuda dig att hålla i en.

13. Gå en kurs i barnolycksfall. Finns till exempel i Röda Korsets regi.

14. Gå på barnvagnsbio.

15. Börja blogga.

16. Prata med andra föräldrar i ett föräldraforum på nätet

17. Lyssna på sommarpratare som du missat. Ladda ner dem i SR Play-appen, perfekt när du går barnvagnspromenader.

18. Engagera dig i en samhällsfråga och starta en namninsamling. Till exempel på Namninsamling.com.

19. Svara på alla tävlingar du kan hitta i magasin och på nätet.

20. Bli värd för ett barnklädesmärke som säljs via hemförsäljning (googla på klädparty). Kanske får du nya vänner på köpet.

21. Använd föräldraledigheten till att hitta ett nytt jobb. Börja med att skriva ett cv och ett personligt brev, gör sedan en lista på dina drömarbetsgivare. Ring och presentera dig och be att få skicka ditt cv. Även om du inte är intresserad av att börja jobba än kan dina ansträngningar löna sig längre fram.

LÄS OCKSÅ: Att få barn gör dig bättre på jobbet!

59 saker att göra under föräldraledigheten - när du är hemma med din bebis
59 saker att göra under föräldraledigheten - när du är hemma med din bebis Foto: Unsplash

22. Rensa i röran. De flesta har åtminstone en "surdeg" i sitt hem: Det kan vara hallen, en överfull garderob eller en skrivbordslåda som knappt går att stänga. Bestäm dig för att angripa åtminstone ett av dessa "problemområden" varje vecka. Läs till exempel Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckan av Paulina Draganja, den finns på biblioteket. Eller läs Paulinas blogg Förvaringsdrottningen för inspiration.

23. Gör veckomatsedlar för så många veckor som du orkar. När du väl har börjat jobba kommer matsedlarna att göra dig glad varje dag.

24. Sätt ihop spotifylistor för olika tillfällen och sinnesstämningar.

25. Är du en magasinsamlare? Gå igenom dina gamla tidningar, klipp ut det du vill ha kvar och samla det i ämnesmappar: resor, mat, byggprojekt, inredning, tips & råd. Släng resten.

26. Bjud andra föräldralediga på brunch.

27. Om det är sommar – ät middag utomhus. Överraska en vän med att ha picknickkorgen färdigpackad när jobbdagen är slut.

28. Ta sånglektioner.

29. Hjälp en medmänniska. Engagera dig i en ideell förening eller surfa in på Grannar.se för att se om någon i din närhet behöver hjälp.

30. Barnsäkra hemma.LÄS OCKSÅ: Barnsäkra hemma – steg för steg

31. Bli bättre på ett främmande språk. Språkkurser finns både på nätet, i strömmade tjänster som Storytel och att låna hem från biblioteket. Bra att ha i lurarna när bebisen sover i vagnen.

32. Köp en begagnad joggingvagn, anmäl dig till ett lopp och sätt igång och jogga. Eller kompisträna med andra föräldralediga: En passar vagnarna, den andra springer en runda, sedan byter ni.

33. Gå på museum och se en utställning.

34. Plantera. Inomhus, på balkongen eller i trädgården.

35. Ta tåget till en barnledig kompis som du inte har träffat på länge. Bokar du i god tid finns det ofta riktigt billiga biljetter för den som inte behöver åka när alla andra vill åka.

36. Träffa din morfar/mormor eller farfar/farmor och be dem berätta om sina liv. Fyll tillsammans i en minnesbok (det finns färdiga fyll-iböcker, till exempel Till mitt barnbarn, eller gör en egen). Be dina föräldrar göra detsamma till ditt barn.

37. Fotografera - inte bara bebisen utan också dig själv, din partner, farfar och mormor, ert köksbord en vardagsmorgon, huset där ni bor, parken där ni hänger. När ert barn blir vuxet kommer han eller hon tycka att den typen av foton är mycket roligare än aldrig så söta bebisporträtt.

38. Ät lunch med dina jobbarkompisar (om du har ett arbete) - och njut av att du inte måste snabba dig tillbaka till jobbet.

39. Se föräldraledigheten som en övning i mindfulness. Träna på att bara vara här och nu. Låt dig inspireras av föräldrarådgivaren Ingegerd Gavelins bok Att möta sitt barn och sig själv - En bok om föräldraskap som har ett kapitel om mindfulness för föräldrar och ett om självmedkänsla.Tips! Gå med i Vi Föräldrars fb-grupp – klicka här!

40. Lyssna igenom de intressantaste klippen från den nu avslutade radioprogramserien Knattetimmen, där barnpsykolog Malin Alfvén och barnmorskan Louise Hallin svarade på frågor från föräldrar. Hela arkivet hittar du på Sveriges Radios hemsida eller i appen SR Play.

41. Upptäck nya och gamla filmfavoriter på biblioteket. På vissa bibliotek är det gratis att hyra film, på andra kostar det en liten summa.

42. Bjud någon du inte känner så väl, kanske en trevlig förälder från föräldragruppen eller en bekants bekant som också är hemma med barn, på en fika. Eller se en utställning, en film eller gå på någon babyaktivitet tillsammans om det känns mer avslappnat.

43. Gå med i Vi Föräldrars läsarpanel och svara på undersökningar och tyck till om tidningens innehåll!  

44. Läs en universitetskurs på distans.

45. Gör en backup på alla viktiga filer du har på datorn. 

46. Bjud dina stressade (icke-föräldralediga) vänner på efter-jobbetmiddag. Sätt en sluttid om du är rädd om nattsömnen och bjud på enklast möjliga i matväg.

47. Sätt en surdeg, börja tälja eller lär dig laga mat i bowls och känn att du är en riktig hipsterförälder.

48. Titta ikapp på tv-serier som du har missat.

49. Håll lagom kontakt med jobbet (om du har ett) så att steget att börja jobba igen inte känns oöverstigligt när den dagen väl kommer.

50. Se över dina och familjens lån, försäkringar och sparande. Ta hjälp av Konsumenternas.se.

51. Passa på och fynda på Myrorna och andra secondhandställen när alla andra är på jobbet. Håll koll på nätauktioners sluttid och lägg bud i sista stund.

52. Rita upp ditt barns släktträd. Gör det till en dekoration om du vill. Det finns tavlor, affischer och väggklistermärken att fylla med foton.

53. Gör ett "börja läsa-kit" till ditt barn. På ena sidan skriver du ett ord, på den andra klistrar du en bild. Kan, om inte annat, bli ett roligt pyssel.

54. Skriv en bok!

55. Låna ett husdjur. Kanske har en vän eller en granne en hund som behöver komma ut? Lägg till en stegräknare så får du kanske ännu större motivation - och gör en god gärning på kuppen.

56. Laga en gryta. För inspiration se kocken Lisa Lemkes Allt i en gryta.

57. Lyssna på en pod – eller starta en!

58. Laga barnmat och frys in.

59. Strunta i alla måsten och ta dagen som den kommer. Trots allt är föräldraledigheten mest av allt till för att du och ditt barn ska tillbringa tid tillsammans. Massor av tid.

LÄS OCKSÅ: Maxa föräldrapenningen – experternas bästa tips!

Artikeln publicerades i december 2017.