501 tips som underlättar föräldraskapet

Katarina Markiewicz har tillsammans med formgivaren Susanna Sethfors och illustratören Unni Zetterling skrivit boken, 501 tips som underlättar föräldraskapet (Ica bokförlag 2009).

Boken är proppfull med tips ur verkliga livet från föräldrar med erfarenhet av barn på ett eller annat sätt.

Boken är indelat i följande kategorier: Barn på gång, Sömn, Mat, Sluta med…, Trots, Resa med barn, Kalasdags, Förskola & skola, Egentid & relationer, Gott & blandat samt Nätfavoriter.

 

Katarina Markiewicz

Ålder: känner mig som 25 (nästan alltid)!
Familj: Gift med Anders och sonen Pascal, 6.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Gör: Reporter samt redaktör för resor och hälsa & Skönhet på Vi Föräldrar och författare (har skrivit tre böcker).
 

Hur kom du på idén till boken?
– Det slog mig en dag att när jag träffade mina tjejkompisar och andra vänner som också är föräldrar så pratar vi nästan alltid föräldraskap och utbyter tips med varandra. I dagens samhälle blir vi översköljda av experttips, inget ont om experterna de behövs i allra högsta grad, men faktum är att de mest finurliga tipsen har jag fått just från mina vänner. Så jag tänkte att jag måste samla alla dessa bra tips i en bok.
– Resultatet blev 501 tips som underlättar föräldraskapet. De tips boken tar upp är inte alltid så politiskt korrekta men de är tagnaur föräldrarnas vardag och verklighet. Jag berättade om boken för formgivaren Sanna och illustratören Unni som genast nappade på idén. Det blev ett projekt där vi fick helt fria händer från bokförlaget och kunde därför även laborera med ett annorlunda och kul formspråk och Unnis jättefina illustrationer.

Kan du ge något exempel på bra men mindre korrekta tips?
– Ja, tillexempel att sätta barnen framför barnprogrammen på tv:n för att slippa stressen på morgonen. Det tipset kanske man inte får av någon påläst expert, men det funkar för stunden!

Var det svårt att få ihop tips?
– Nix det var det inte! Vi fick in bra tips från viforaldrar.se. Och så är vi alla fyra som har jobbat med boken småbarnsmammor. Vi har bidragit dels med egna tips men också fått tips från våra kompisar. Det blev ganska många tips i slutändan eftersom vi alla har olika kompisgäng.

Har du några favorittips?
– Ja, ett tips som kommer från Vi Föräldrars formgivare, Pia Carpfelt. Det handlar om barn som vägrar overall. Lämna overallen på förskolan och låt barnet ha på sig en vanlig jacka på morgonen, lämna overallkrånglet till förskolepersonalen och jag lovar att din morgon blir mycket lugnare!
– Ett annat bra tips är att hitta på roliga grejer på väg till förskolan, räkna röda bilar, titta i roliga skyltfönster och så vidare.
– Och en sak till, ha alltid med dig en lekväska med barnets favvoleksaker när du går på restaurang eller reser!

Har du bidragit med egna tips?
– Ja, absolut! När Pascal var några månader så skaffade vi en uppblåsbar jättestor pool, en sådan man har i trädgården på sommaren, alltså. Den fyllde vi med kuddar, mjukisdjur och täcken så att det blev riktigt gosigt. Poolen fungerade som en hage, fast inte med den där ”fängelsekänslan” som i riktiga hagar. Där lade jag Pascal när jag var ensam hemma och behövde ta en dusch, ringa ett telefonsamtal eller liknande. Han älskade poolen och vi använde den ända tills han började resa sig upp.

Hur är det meningen att man ska använda boken?
– Boken är ett komplement till alla expertböcker. Barn är individer precis som vi vuxna och alla tips passar säkert inte alla familjer. Mening är att pröva sig fram och plocka ut det som passar just din familj.

Vem skulle du vilja ge boken?
– Boken passar alla förstagångsföräldrar. Ja, egentligen föräldrar i allmänhet, men även blivande föräldrar. Jag tycker att det är en typisk presentbok helt enkelt!

På vilket sätt kan man få tips som blivande förälder?
– Vi skriver inget om själva förlossningen, utan mer tips om hur man kan förbereda sig innan barnet kommer. Som att laga en massa mat och frysa in. Praktiska tips innan och efter förlossningen.

Säg någon klurig situation där du själv tagit hjälp av boken.
– Jag har använt mig av många tips, men speciellt Pia Carpfelts overall-tips som jag nämnde tidigare. Det gjorde mina morgnar betydligt lugnare! Kommer ihåg hur jobbigt det var med ett overallvägrande barn, det var så tårarna sprutade! Och så har jag använt mig av ett superkul kalastips. Hur man dukar med pappersduk och ställer fram en massa pennor, lim och annat roligt så kan barnen sitta och pyssla fram sin egen duk.

3 tips från boken

Ur Trotsperioder:
Låt barnet gå till affären och välja egen tandborste och tandkräm.

Ur Mat:
Gissa frukten eller grönsaken
Leken ”Gissa frukten eller grönsaken” har fått mina två barn att gilla frukt och grönsaker. Man sätter en bindel för ögonen, sedan skär man ut en liten bit av en frukt eller grönsak, därefter får barnet smaka och gissa vad det är. Nästa gång är det en vuxens tur. Den som först har fått fem rätt för ett pris som består av att man först får välja frukt från fruktfatet. Barnen tycker att leken är så kul att de även introducerat den för sina dagiskompisar, berättade en dagisfröken för mig häromdagen.
Carola

Ur Sömn
Köp drömfångare
En period drömde vår son mardrömmar och kom in till oss varje natt. Då köpte jag en indiansk drömfångare och berättade för honom att de flesta mardrömmar kommer att fastna i nätet medan de goda sprids i rummet med hjälp av drömfångarens fjädrar. Samma natt hängde vi upp drömfångaren ovanför hans säng. Den natten sov han utan avbrott i sitt eget rum och på morgonen sa han att han bara haft goda drömmar.
Katarina M

Om du köper boken innan den 20 december får du hem den innan jul!

Köp boken här!

NUVARANDE 501 tips som underlättar föräldraskapet
NÄSTA Julkalendern lucka 10