35 aktiviteter för föräldralediga

Föräldraledig och sugen på att se och lära något nytt? Varsågod, här är 35 tips på bebisvänliga aktiviteter.

Hemma med bebis. Det är fint så. Men ibland kan man längta efter att få träffa andra vuxna. Få känna att man fortfarande tillhör världen utanför, vilja utmana sitt intellekt genom att gå en skrivarkurs eller välja att göra något för sitt eget nöjes skull.

– Kurser för föräldralediga är ett område som har vuxit de senaste åren. Första kursen vi hade var en skrivarkurs. Nu har vi kurser för föräldra­lediga även i sång, gitarr, engelska och foto, säger Mona Lanneskog, marknadschef vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Läs också: 59 saker att hitta på när man är föräldraledig

– När vi tar fram olika kurser frågar vi oss vilka aktiviteter som fungerar bra med barn. Silversmide kan vara svårt till exempel, eftersom man arbetar med varma och vassa saker.
– Det varierar lite från termin till termin vilka kurser som blir fulla, men absolut bäst går det för kursen i bebisfoto.

Inte så konstigt, kanske. För vem vill inte ta fina bilder på sitt barn?

Babyskrik inget hinder

Som förälder kan man dra sig lite för att hitta på något med bebisen om dagarna, med tankar om att barnet ska störa om det börjar skrika. Men man behöver inte skippa museer och utställningar om man är sugen på att titta på konst, till exempel. Ett tips är att hålla utkik efter så kallade babyvisningar. Ett exempel är Bror Hjorths hus i Uppsala, där Maria Malmberg Wallin är museilektor.
– Babyvisningar tål babyskrik, joller, blöjbyten och matstunder. Men samtidigt är föräldrar förstås välkomna med sina barn till alla andra visningar hos oss också, säger hon.

Den som med egna ögon vill se hur stort behovet av vuxenaktiviteter är bland föräldralediga kan gå och titta på myllret av vagnar utanför biograferna när det vankas barnvagnsbio.
– Vi erbjuder barnvagnsbio i 17 städer, berättar Helena Eklund, marknadschef vid SF-bio.

Initiativet är grundat på en efterfrågan på bio för föräldra­lediga.
– Jag tror att man idag i större utsträckning fortsätter sitt aktiva liv även när man fått barn. Gillar man film vill man fortsätta gå på bio även under föräldraledigheten, säger Helena Eklund.

Filmerna som visas brukar ha mysfaktor och må-bra-karaktär.
– Vi visar inga skräckfilmer eller filmer med höga ljud eller mycket action. Och vi har lite lägre ljud än vi brukar ha, säger Helena Eklund.

Miljön ska vara lugn och vilsam så att barnen kan slumra till och vakna för att äta en slurk i lugn och ro.

”Större behov av uteliv”

Det höjs ibland röster om att föräldralediga mammor och pappor har för många aktiviteter med sina små barn. Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén håller inte med, utan menar att vi måste hänga med i vår samtid:
– Barns villkor förändras hela tiden i takt med att samhället gör det. Dagens föräldrar har ett större behov av uteliv än tidigare generationer. De har ju levt så innan de fick barn, säger hon.

Enligt Malin Alfvén är det inte skadligt för barnet att ha en aktiv förälder. Man kan vara närvarande och knyta an även på ett kafé. Dessutom smittar det ju av sig på barnet om föräldern är glad och nöjd.
För barnet självt kan det vara en fördel att träffa andra än mamma eller pappa om dagarna, enligt Malin Alfvén:
– Dagens barn behöver vara öppna mot den värld som de ska vara i. De flesta av dem ska ju vistas ute bland andra mer än hemma.

– Barnet visar om det inte är med på noterna, om barnet inte känner för babysim så hörs det … Då tar föräldern upp barnet, gosar, gullar och går sedan hem för att visa att hon eller han förstått vad barnet vill, säger hon.

Var hittar man då aktivieteter för föräldralediga? På bvc och bibliotekets anslagstavlor finns en del. Ibland kan man också hitta anslag på stan, till exempel på lyktstolpar. Eller sök på något av orden i listorna på förra uppslaget i kombination med orten du bor på.

15 vuxenaktiviteter för föräldralediga

1. Skrivarkurs

2. Sångkurs

3. Gitarrkurs

4. Kurs i engelska

5. Kurs i franska

6. Kurs i stickning

7. Kurs i foto/babyfoto

8. Babyvisning på museum

9. Barnvagnsbio

10. Stadsvisning

11. Barnvagnsgympa

12. Bokcirkel

13. Barnmatskurs

14. Kurs i teckning/illustration

15. Svenska/jobbcoachning för nyanlända småbarnsföräldrar

 

Och 20 för dig och din bebis:

1. Babygympa

2. Babyrytmik

3. Babysalsa

4. Babysim

5. Babykafé

6. Barnvagnspromenad

7. Barnteater

8. Babyvisning

9. Sångstund

10. Pysselstund

11. Bokcirkel

12. Läsecirkel

13. Träna med din bebis

14. Öppna förskolan

15. Bebisträff på biblioteket

16. Leksaksbytardagar

17. Bebisfika

18. Musiklekis

19. Rim och ramsor på biblioteket

20. Onsdagsmys i kyrkan.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 5, 2011.

NUVARANDE 35 aktiviteter för föräldralediga
NÄSTA Gravid trots negativt test?