3 sätt att spara föräldradagar

Föräldraledig så länge som möjligt – hur är man det? Vi har räknat ut.

3 sätt att spara föräldradagar

Vill ni vara föräldralediga länge, unna er extra långa sommarlov eller vara lediga tillsammans? Varsågod, här är tipsen om hur man får ut mer av föräldradagarna.

Av Anna Matzinger

1. Vara hemma så länge som möjligt

Under barnets första år får man ta ut så mycket eller lite föräldrapenning man vill utan att SGI:n påverkas. Om ekonomin tillåter kan man alltså i princip helt låta bli att ta ut föräldrapenning det första året om man vill vara hemma så länge som möjligt före förskolestarten.

Sannolikheten att ekonomin ska klara det är kanske inte så stor, men ta en seriös funderare på hur lite pengar det faktiskt går att leva på. Har man också möjlighet att lägga undan pengar innan man går på föräldraledighet kan man spara många dagar under det första året.

Första året:

Om man tar ut 3 dagar/vecka får man ut (efter skatt): 4 524 kr/månad. * (Beroende på ens SGI, se vad vi har utgått ifrån i vårt räkneexempel längst ner i artikeln) Då har man förbrukat 156 dagar av totalt 390 på sjukpenningnivå och har kvar 234 dagar på sjukpenningnivå.

Andra året:

Om man vill behålla sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) måste man från barnets ettårsdag ta ut föräldrapenning med minst fem dagar per vecka om man avstår helt från arbete. Ett alternativ är att ta ut några dagar/vecka med ersättning på sjukpenningnivå och resten på lägstanivå. 
Om man då fortsätter att ta ut 3 dagar/vecka på sjukpenningnivå och 2 dagar på lägstanivå får man ut 5 964 kr/månad. Efter 45 veckor är lägstanivådagarna slut, men man har fortfarande 99 dagar på sjukpenningnivå dagar kvar. Ska man då ta ut 5 dagar/vecka räcker dagarna till ytterligare 19 veckors ledighet, med en ersättning på 7 540 kr/månad. Det ger en total ledighet i 2 år och 12 veckor.

2. Vara lediga båda två

Från och med 1 januari 2012 har båda föräldrarna möjlighet att ta ut föräldrapenning samtidigt i högst 30 dagar under barnets första levnadsår. Dessa dagar kallas för dubbeldagar.
Om båda föräldrarna tar ut en halv dag var så räknas en hel dag bort från de totalt 480 dagar som föräldrarna har sammanlagt.

Om båda vill vara lediga samtidigt utöver de 30 dubbeldagarna finns tre alternativ:

Antingen turas ni om att vara hemma: Båda tar ut halvdagar och jobbar resten av tiden. Alternativt är båda lediga samtidigt och tar ut varsin halvdag (dock inte samma). Båda har enligt föräldraledighetslagen rätt att vara lediga tills barnet är 1,5 år, oavsett om man tar ut föräldrapenning eller inte. Ett tredje alternativ är att man, om man har fler barn, tar ut föräldrapenning för varsitt barn samtidigt.

Första året:

Om man tar ut 5 dagar/vecka på sjukpenningnivå har man 130 dagar på sjukpenningnivå kvar att ta ut när barnet fyller 1 år.

Andra året:

Nu kan man ta ut halva dagarna var och jobba resterande tid, vilket innebär att man i ytterligare 26 veckor, eller drygt 6 månader, får ut 7 540 kronor * (se vårt räkneexempel längst ner) i föräldrapenning plus den lön man plockar ut. Då är man dock inte lediga samtidigt. Vill man vara det och ta ut halva dagar var är detta möjligt tills barnet blir 1,5 år. Enda alternativet efter 1,5-årsgränsen är att man har två (eller flera) barn och har sparat dagar, så att man kan ta ut för varsitt barn.

Vill man åka bort tillsammans kan man kanske spara sina lägstanivådagar för det första barnet samtidigt som man tar ut full föräldrapenning för det andra. Beräknat på medelinkomsten ger det 7 540 kronor/månad vid motsvarande heltidsuttag, plus de 2 484 kronor som ett uttag av 20 lägstanivå-dagar/månad ger.

Vill man stanna hemma och vara lediga tillsammans en dag i veckan kan man spara lägstanivådagarna och se till att klara ekonomin på en 80-procentig lön och en föräldrapenning.

3. Spara dagar till längre lov

Om man inte prioriterar att barnet ska börja sent i förskolan kan man ta ut så många dagar man tycker att man behöver första året. Sedan kan man plocka ut de dagar man har kvar (alternativt trefjärdedelsdagar, halvdagar, fjärdedelsdagar eller åttondelsdagar) för att dra ner på tiden som barnet är i förskolan. Eller använda dagarna till att vara hemma under längre på lov eller vid andra sammanhängande ledigheter.

Första året:
Om barnet ska börja förskolan när det är 1 år och man tar ut 5 dagar/vecka av dagarna på sjukpenningnivå ger det 7 540 kr/månad efter skatt * (se vad vi har utgått ifrån i vårt räkneexempel längst ner). Då har man förbrukat 260 dagar efter första året.

Andra året:

Kvar har man 130 dagar på sjukpenningnivå, vilket vid ett ”heltidsuttag” på 5 dagar/vecka innebär att man har cirka 26 veckor kvar att ta ut. De dagarna kan man till exempel använda till en månads extra sommarlov i sex år framöver. De månaderna är ersättningen också 7 540 kronor. Dessutom har man 90 lägstanivådagar som innebär att man har rätt att vara ledig från jobbet. Ersättningen är dock bara 180 kronor/dag, vilket kan göra de här dagarna mer lämpliga att plocka ut i små doser, kanske som klämdagar i samband med helger.

Observera att för barn som är födda eller adopterade 2014 och senare kan man, när barnet fyller 4 år, bara spara 96 dagar av sina föräldrapenningdagar. För dessa barn har också åldern för hur länge man kan ta ut föräldrapenningdagar höjts till 12 år.

Räkneexempel

* Räkneexemplen baseras på SCB:s statistik över sammanräknad förvärvsinkomst 2009 och en skattesats på 31 procent. Snittet är ett sammanräknat medel för kvinnor och män 20–64 år och utan hänsyn taget till födelseland. Medelinkomsten är då 256 962 kronor/år, eller 21 413 kronor/månad. Vi har utgått ifrån att familjen, i de fall man är två föräldrar som ska dela på föräldrapenningen, tar ut 240 dagar var.

Artikeln uppdaterades i mars 2017.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler