26 sluta med blöja-tips

Sommar, sol och semestertider – som gjort för att sluta med blöja.

1. En egen potta på toaletten kan göra barnet nyfiket och är en bra start på den blöjfria åldern.

2. Låt barnet följa med ibland när du går på toaletten – han eller hon vill kanske göra likadant som du. Kompisar i förskolan kan också bli förebilder.

3. Börja med att ta bort blöjan på dagen när ni är hemma – då blir små olyckor helt odramatiska och man har nära till ombyte. När det funkar utan blöja på dagen brukar det snart lösa sig även på natten. I sommar kan barnet också få gå naket, kanske passar det speciellt bra i trädgården.

4. En del föräldrar låter barnet ha en tygblöja eller en blöja med mindre uppsugningsförmåga under en övergångsperiod, då känner barnet om det blir blött.

5. Låt barnet provsitta utan blöja på pottan eller toaletten. Har man tur kommer det något. Kanske vill barnet ha en leksak att pyssla med eller en bok att titta i.

6. Tänk på att potträning ska vara kul och spännande. Lär barnet att lyssna efter kisset när det sitter på pottan, gör kissljud tillsammans och läs kanske en bok och kiss och bajs.

7. Sätt barnet på pottan när det har sovit och efter dagens måltider, ofta kommer något då.

8. Ett litet barn behöver mammas eller pappas trygga händer om sig, lämna inte barnet ensamt på pottan.

9. Se till att barnet går på pottan innan ni går ut. Om det inte kommer något är det okej.

10. Vänj barnet vid att kissa på andra platser än hemma, håll koll på var närmaste toa finns när ni ska ut och ha alltid ombyte med.

11. När du byter blöja, fråga om barnet har kissat eller bajsat så att det blir uppmärksamt på om något har hänt.

12. Påminn barnet om att det kan kissa i pottan också och att pottan gärna ”vill ha kisset”.

13. Försök läsa av ditt barn, kanske stannar det upp i en rörelse när det behöver gå på toa, skruvar på sig, ger ifrån sig ett visst ljud.

14. Ser du ett mönster, att barnet brukar bajsa vid en viss tidpunkt, sätt barnet på pottan en stund då.

15. Kommer inget kan man säga ”Vad bra att du försökte”, annars kan man benämna vad som just hände: ”Titta, du kissade, vad skönt!”

16. Visa inte att du tycker att bajset luktar illa eller att du tycker det är äckligt – pottan ska ju bli förknippad med något positivt.

17. Tycker barnet det är obehagligt när du spolar ner det som kom i pottan i toaletten, vänta med att spola tills barnet inte ser.

18. En del barn vill gärna ha blöja när de bajsar, fast de klarar att kissa på toa. Kanske undrar barnet vart bajset tar vägen, det försvinner ju bara, och det kan kännas läskigt. Gör ingen stor affär av det.

19. När du vet att barnet klarar av att reglera bajset och bara behöver lite extra stöd kan man försöka förhandla. Kom överens om en liten belöning om bajset hamnar i toaletten och inte i blöjan.

20. Att bli fri från blöja brukar inte ta lång tid om barnet är moget. Får man hålla på länge och försöka är barnet kanske inte moget för just det än.

21. Tänk på att barnets kläder ska vara enkla att ta av, och att en jeansknapp kan vara svår att lirka med när man har bråttom, bråttom.

22. Olyckor händer. Ta lätt på dem så att barnet inte känner att bara för att det pottränar får det inte kissa eller bajsa längre.

23. Ha tålamod. Även om barnet verkar torrt kan det i vissa situationer hända olyckor. Barnet kan glömma bort sig under lek eller på utflykt.

24. Ta det lugnt, jämför inte med andra barn.

25. En del föräldrar uppmuntrar genom att till exempel köpa underkläder med något roligt mönster som barnet själv får välja. Det kan vara roligt att byta blöjan mot ”riktiga” underkläder.

26. Blir du irriterad, känner att du inte kan hantera situationen eller att den spårar ur, vänd dig till bvc och be om hjälp. Annars kan det bli en maktkamp av potträningen.

Källa: Vi föräldrar 7, 2007, Barntotal.se, Anna-Lena Hellström, ­professor i omvårdnad samt föräldratips på chatforumen­ viforaldrar.se, familjeliv.se och amelia.se.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 8, 2010.

NUVARANDE 26 sluta med blöja-tips
NÄSTA Har du en bebis som är yngre än 3 månader?