25 bästa barnapparna

25 bästa barnapparna

25 bästa barnapparna

Pekskärmsmobilenhar snabbt blivit en av barnfamiljens mest älskade prylar. Vi listar några av de populäraste barnapparna just nu.

RITA OCH MÅLA

Doodle Buddy (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Ett av de bästa ritprogrammen i gratiskategorin. Rita, färglägg och stämpla, ensam eller tillsammans genom att bluetooth-koppla flera telefoner.

Spray Can (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Här ritar du som en graffitikonstnär med en sprejburk. Lite svårstyrd för barn under 2 år men ofta stor favorit hos föräldrarna.

Sketchmania (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Låter teckningarna få liv, då former, figurer och linjer böjs, vrids och vänds när du vänder och vrider telefonen. Kul alternativ!

Rita och måla med prinsessan (Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 45 kr.
Rit- och målarprogram baserat på svenska böckerna om Prinsessan. Lite dyrare och lite mer avancerade funktioner. Barn under 3 år kan behöva en hjälpande hand.

Läs mer

LEK OCH BYGG

Rattle Toy (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis
Genial app i all sin enkelhet. Helt enkelt en digital babyskallra som skallrar när du skakar telefonen. Favorit hos de yngsta, även om de tröttnar ganska fort.

Create a Car (Android/Iphone),
Kostnad: 7 kr.
Hyllad app som låter barnet bygga sin egen bil direkt på skärmen. Kan vara knepig för de yngsta men passar utmärkt för 3-åringen.

Talking Tom Cat (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Superpopulär app som består av en katt som härmar allt du säger med heliumröst. Finns även i form av andra djur. Underhåller garanterat familjen i timtal.

Squeeze it (Android/Iphone)
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Fota varandras ansikten och skapa knäppa effekter genom att dra och mosa i alla ändar. Tokskojigt!

Balloonimals (Android/Iphone)
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Gör ballongdjur genom att dra olika ändar av ballongen över skärmen. Fantastiskt uppskattad bland 2–3-åringar men kan möjligen bli lite för svår för de allra yngsta.
 

TITTA PÅ FILM

SVT Play: Bolibomba (Iphone/Android)
Kostnad: Gratis.
En av Sverige i särklass mest populära barnappar. Ladda ner gratis och få tillgång till ett jättearkiv av barnprogram direkt i telefonen. Ovärderlig på familjesemestern. (Men tänk på uppkopplingskostnaden om ni åker utomlands.)

Youtube (Iphone/Android)
Kostnad: Gratis.
Världens största videosajt har förstås en egen app. Här hittar du mängder av barnprogram, som Teletubbies och I drömmarnas trädgård, men även mängder av roliga musikvideor. Tips: Skapa ett eget familjekonto, då kan du enkelt spärra allt olämpligt material för barnen.

MUSIK

Baby Piano (Iphone/Android),
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Ett busenkelt minipiano som är roligt för nästan alla barn åtminstone en liten stund. Har även inspelningsfunktion som är mycket populär.

Children’s Percussion Sounds (Iphone/Android)
Kostnad: 7 kr.
Ett trumprogram där man får chansen att banka på olika slaginstrument. Urkul för de yngsta, men lätt outhärdligt för vuxna trumhinnor. Inte ett tips för bilsemestern …

LÄRANDE

Farm Sounds (Android/Iphone),
Kostnad: 7 kr.
Precis som det låter får barnet här trycka på olika djur och höra hur de låter. En klassiker i digital form. Minus för att den är på engelska.

Giraffe’s Matching Zoo
(Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
Ett enkelt memoryspel där barnet får vända på och para ihop brickor med olika färgglada djungeldjur. Finns i enklare gratisversion och mer utbyggd betalversion.

My first puzzles
(Iphone),
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 15 kr.
Enkla och smarta pussel där barnet själv drar och pussel-bitarna till vald plats.

BÖCKER

Mulle Mecks första bok: Bilar (Iphone)
Kostnad: 28 kr.
En av de första svenska barnboksapparna. Lite dyrare än utländska bildböcker men med välgjorda bilder, svenskt tal och kul ljudeffekter. Finns än så länge bara för Iphone.

Mina första ord (Iphone)
Kostnad: 7 kr.
En enkel men funktionell pekbok i två delar: en blädderbok som funkar som en ”vanlig” pekbok och ett frågespel där barnet själv ska klicka på rätt bild.

Stora Pekboken
(Iphone)
Kostnad: 22 kr.
En lite större pekbok med 83 bilder i sex kategorier. Finns dessutom på sju språk. Är lite dyrare och finns tyvärr ännu inte på Android men väl värd en kik på Iphone.

SPEL

Uno (Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
Populära gamla kortspelsklassikern Uno i digital form. Stor favorit på semestern.

Angry Birds (Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
En av de mest populära apparna alla kategorier världen över. Skojiga tecknade fåglar men kan bli både svår och en smula våldsam för de allra minsta. Föräldrar råds att testspela själva först. (Varning dock för att ”testet” kan bli mycket, mycket långdraget…)

Circus Find (Iphone)
Kostnad: 7 kr.
Enkelt och skojigt spel där barnet ska hitta clownens borttappade näsa. Kan vara knepigt för de yngsta, men för 2 år och uppåt kan det fungera fint. Är på engelska men är så pass bilddrivet att det inte är något stort problem.
 

Publicerad i Vi Föräldrar nr 9, 2011.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se