25 bästa barnapparna

25 bästa barnapparna

25 bästa barnapparna

Pekskärmsmobilenhar snabbt blivit en av barnfamiljens mest älskade prylar. Vi listar några av de populäraste barnapparna just nu.

RITA OCH MÅLA

Doodle Buddy (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Ett av de bästa ritprogrammen i gratiskategorin. Rita, färglägg och stämpla, ensam eller tillsammans genom att bluetooth-koppla flera telefoner.

Spray Can (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Här ritar du som en graffitikonstnär med en sprejburk. Lite svårstyrd för barn under 2 år men ofta stor favorit hos föräldrarna.

Sketchmania (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Låter teckningarna få liv, då former, figurer och linjer böjs, vrids och vänds när du vänder och vrider telefonen. Kul alternativ!

Rita och måla med prinsessan (Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 45 kr.
Rit- och målarprogram baserat på svenska böckerna om Prinsessan. Lite dyrare och lite mer avancerade funktioner. Barn under 3 år kan behöva en hjälpande hand.

Läs mer

LEK OCH BYGG

Rattle Toy (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis
Genial app i all sin enkelhet. Helt enkelt en digital babyskallra som skallrar när du skakar telefonen. Favorit hos de yngsta, även om de tröttnar ganska fort.

Create a Car (Android/Iphone),
Kostnad: 7 kr.
Hyllad app som låter barnet bygga sin egen bil direkt på skärmen. Kan vara knepig för de yngsta men passar utmärkt för 3-åringen.

Talking Tom Cat (Android/Iphone)
Kostnad: Gratis.
Superpopulär app som består av en katt som härmar allt du säger med heliumröst. Finns även i form av andra djur. Underhåller garanterat familjen i timtal.

Squeeze it (Android/Iphone)
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Fota varandras ansikten och skapa knäppa effekter genom att dra och mosa i alla ändar. Tokskojigt!

Balloonimals (Android/Iphone)
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Gör ballongdjur genom att dra olika ändar av ballongen över skärmen. Fantastiskt uppskattad bland 2–3-åringar men kan möjligen bli lite för svår för de allra yngsta.
 

TITTA PÅ FILM

SVT Play: Bolibomba (Iphone/Android)
Kostnad: Gratis.
En av Sverige i särklass mest populära barnappar. Ladda ner gratis och få tillgång till ett jättearkiv av barnprogram direkt i telefonen. Ovärderlig på familjesemestern. (Men tänk på uppkopplingskostnaden om ni åker utomlands.)

Youtube (Iphone/Android)
Kostnad: Gratis.
Världens största videosajt har förstås en egen app. Här hittar du mängder av barnprogram, som Teletubbies och I drömmarnas trädgård, men även mängder av roliga musikvideor. Tips: Skapa ett eget familjekonto, då kan du enkelt spärra allt olämpligt material för barnen.

MUSIK

Baby Piano (Iphone/Android),
Kostnad: Bas­version gratis, hela appen 7 kr.
Ett busenkelt minipiano som är roligt för nästan alla barn åtminstone en liten stund. Har även inspelningsfunktion som är mycket populär.

Children’s Percussion Sounds (Iphone/Android)
Kostnad: 7 kr.
Ett trumprogram där man får chansen att banka på olika slaginstrument. Urkul för de yngsta, men lätt outhärdligt för vuxna trumhinnor. Inte ett tips för bilsemestern …

LÄRANDE

Farm Sounds (Android/Iphone),
Kostnad: 7 kr.
Precis som det låter får barnet här trycka på olika djur och höra hur de låter. En klassiker i digital form. Minus för att den är på engelska.

Giraffe’s Matching Zoo
(Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
Ett enkelt memoryspel där barnet får vända på och para ihop brickor med olika färgglada djungeldjur. Finns i enklare gratisversion och mer utbyggd betalversion.

My first puzzles
(Iphone),
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 15 kr.
Enkla och smarta pussel där barnet själv drar och pussel-bitarna till vald plats.

BÖCKER

Mulle Mecks första bok: Bilar (Iphone)
Kostnad: 28 kr.
En av de första svenska barnboksapparna. Lite dyrare än utländska bildböcker men med välgjorda bilder, svenskt tal och kul ljudeffekter. Finns än så länge bara för Iphone.

Mina första ord (Iphone)
Kostnad: 7 kr.
En enkel men funktionell pekbok i två delar: en blädderbok som funkar som en ”vanlig” pekbok och ett frågespel där barnet själv ska klicka på rätt bild.

Stora Pekboken
(Iphone)
Kostnad: 22 kr.
En lite större pekbok med 83 bilder i sex kategorier. Finns dessutom på sju språk. Är lite dyrare och finns tyvärr ännu inte på Android men väl värd en kik på Iphone.

SPEL

Uno (Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
Populära gamla kortspelsklassikern Uno i digital form. Stor favorit på semestern.

Angry Birds (Android/Iphone)
Kostnad: Basversion gratis, hela appen 7 kr.
En av de mest populära apparna alla kategorier världen över. Skojiga tecknade fåglar men kan bli både svår och en smula våldsam för de allra minsta. Föräldrar råds att testspela själva först. (Varning dock för att ”testet” kan bli mycket, mycket långdraget…)

Circus Find (Iphone)
Kostnad: 7 kr.
Enkelt och skojigt spel där barnet ska hitta clownens borttappade näsa. Kan vara knepigt för de yngsta, men för 2 år och uppåt kan det fungera fint. Är på engelska men är så pass bilddrivet att det inte är något stort problem.
 

Publicerad i Vi Föräldrar nr 9, 2011.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

Hur klarar man sömnbristen?

Ju mer avslappnad du är när du ska ­somna, desto lättare kommer du in i den välgörande djupsömnen. Några avslappnings­knep:

1. Gör en lista över saker som ska göras nästa dag så att du kan släppa det när det är dags att sova.

2. Försök sova eller vila i samband med amning eller matning. Då är halten av oxytocin som högst. 

3. Klassiker som fortfarande håller: Ha det svalt och mörkt i sovrummet. 

4. Drick inte alkohol och träna inte för sent på kvällen. 

5. Låt bli att dricka kaffe på efter­middagen. 

6. Undvik skärmar sent på kvällen. ­Förutom att det som visas kan få din hjärna att spinna igång så utstrålar de också ett blått ljus som sänker halten av sömnhormonet melatonin i din kropp. Och det är synd, eftersom melatoninet hjälper oss att somna. 

7. Försök släppa oron över att du får för lite sömn. Kroppen går ner i djupsömn, som är viktigast för vår återhämtning, på bara 20 minuter. Sedan är du där i ungefär 50–60 minuter och så går du upp i en ytlig sömnfas igen. Att sömnen blir ­fragmentarisk under en period är alltså inte så farligt. Du blir visserligen in i ­märgen trött av att inte få sova tillräckligt antal timmar – men det är inte direkt fysiologiskt skadligt. 

8. Gör gärna avslappningsövningar och öva mindfulness. Det hjälper dig att vara här och nu istället för att älta det som varit eller oroa dig för det som komma ska. Och just ”älta” och ”vara orolig” är två faktorer som kan störa sömnen ­väldigt mycket.  

9. Råd om att du ska ”sova när bebisen sover” på dagen kan kännas som ett hån – i alla fall om din älskling bara kan sova när du bär hen eller rullar hen i vagnen. Men försök att i alla fall vila lite emellanåt. Att tänka ”nu måste jag sova” kan skapa en oskön press, men att sitta och stirra ut i luften en stund klarar nog de flesta. 

10. Och sist men inte minst, glöm aldrig att någon gång blir det bättre!! Du ­kommer till och med att bli en av dem som på allvar säger ”passa på och njut av småbarnstiden nu, den går ju så fort”.

 

Läs hela artikeln i Vi Föräldrar nr 2, 2016 – ute i butik nu!