10 budord för en förskoleförälder

Vi frågade två erfarna förskollärare: Vad skulle ni vilja säga till oss förskoleföräldrar om ni kunde vara helt ärliga? Här är deras svar.

1. Nämn allt som du tycker är bra, det värmer otroligt att höra. Det räcker att säga ”Tack för att ni tar så fint hand om min Kalle”.

2. Hjälp personalen med en så enkel sak som att märka kläder. Du ska klä på ett–två barn på morgonen, vi ska klä på tjugo!

3. Skicka inte ditt barn till förskolan med någon påhittad historia om ”trånga tårkanaler” när det egentligen är en ögoninfektion. Säg inte ”han har sovit lite dåligt i natt” när du i själva verket har gett honom Alvedon på morgonen. Vi ser igenom det.

4. Om förskolan ringer för att ditt barn är sjukt ska du komma på en gång. Svara inte ”jag kommer så fort jag kan” och dyk upp en timme senare med ursäkten ”jag satt i möte”.

5. Förskolan är barnets jobb. Hur känner du dig efter 9–10 timmar på jobbet? Knappast upplagd för Andys lekland, Bellas balett eller Gurras hockeyklubb. Stressa inte sönder ditt barn med en massa aktiviteter.

6. Hur tänker du förälder som vecka efter vecka ignorerar en glad ”Det behövs mera extrakläder”-lapp? Ska ditt barn gå utan byxor eller strumpor? Eller tror du att ditt barn kan vara inne om det inte finns kläder? Skärpning!

7. Lägg inte skulden på barnet när du ska gå: ”Nu måååste jag gå, så att jag kan tjäna pengar och köpa mat och leksaker.” Det räcker med ett: ”Jag älskar dig och jag kommer efter mellanmålet, jag vinkar i fönstret”. Sedan går du.

8. Hämta ditt barn när du har sagt att du ska hämta. Kom inte tjugo över tre om du har sagt tre. Barnen har stenkoll på när mamma eller pappa ska komma.

9. Har du kommit för att hämta ditt barn; hämta! Stanna inte kvar och titta på när Lisa leker i en halvtimme. Hur skulle du själv känna om alla som kom in på din arbetsplats satt kvar och hängde? Vi försöker jobba! Dessutom blir de andra barnen påminda om sina egna föräldrar varje gång någons mamma eller pappa kommer.

10. Våga vara besvärlig. Fråga hur personaltätheten ser ut när någon är sjuk, vabbar eller har semester. Ring förskolechefen, och får ni inget ordentligt svar: Ring till utbildningsförvaltningen och ”skvallra”! Det är ett dilemma som vi som jobbar i förskolan har, att vi inte vill eller kanske inte får tala om hur det egentligen är om dagarna. Personalen vill inte lägga det på föräldrarnas redan skuldtyngda axlar och vice versa; föräldrarna vill inte ge personalen problem genom att tala med deras chefer. Men vem ska föra barnens talan om inte vi vuxna runt omkring tar ton?

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 1, 2011

NUVARANDE 10 budord för en förskoleförälder
NÄSTA Blir barn sjukare på natten?