Vilka knep mot kolik funkar?

Vi bad Steven Lucas, barngastroenterolog, om synpunkter på några av de vanligaste råden mot kolik.

– Ge magmassage. ”Det brukar jag rekommendera, eller snarare taktil stimulering, en lättare form av massage. Många barn tycker att det är skönt och pruttar och rapar ofta mycket vid beröringen.”

– Rapa barnet efter varje måltid. ”De flesta barnläkare har frångått att barnen måste rapa, men enstaka barn, framför allt de som sväljer mycket luft, mår bättre av att bli av med en del.”

–  Använda en speciell antikoliknappflaska.
”De ska framför allt göra att barnet inte sväljer lika mycket luft. Jag tror inte att det finns någon bevisad effekt, men det kan finnas en vits med det.”

– Ge magdroppar, som Minifom.
”De rekommenderas flitigt, men det finns väldigt lite stöd för att de hjälper, men de är ofarliga. För de som upplever en förbättring är det en liten åtgärd som kan ge stor utdelning. Man kan testa.”

– Ge lactobakterier, som Semperdroppar.
”Det brukar vi inte rekommendera till så små barn. Man ska aldrig ge extra bakterier till barn som är yngre än 1 månad. Deras tarmar har inte riktigt mognat. Man brukar inte heller ha så stor nytta av att återskapa tarmfloran i den åldern.”

– Sluta röka. ”Det finns ett samband mellan rökning och ökad risk för kolik. Ingen borde röka, särskilt inte under graviditet och amning.”

– Akupunktur*.
”Det finns för få studier om akupunkturs effekt vid kolik för att gå ut med en allmän rekommendation.”


* I Sverige får enbart hälso- och sjukvårdspersonal ge akupunktur till barn under 8 år och endast om det ”sker i enlighet med god vetenskap och beprövad erfarenhet”. Källa: Socialstyrelsen.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 14/2010.
 

NUVARANDE Vilka knep mot kolik funkar?
NÄSTA Resa som gravid?