Tittut – den viktiga leken

Tittut – den roliga leken som lär din bebis något viktigt.

Du gömmer ansiktet bakom händerna och så plötsligt sänker du dem och viskar ”Tittuuut!”. Din bebis gurglar av skratt och gungar fram och tillbaka i stolen. Sakta byggs spänningen upp igen. Och igen. För tittut är en lek man kan leka länge.

– Det här är jätteroligt för de flesta barn. Överraskningsmomentet är så kul, samtidigt som repetitionerna gör att de kan förutse vad som ska hända, säger bvc-sjuksköterskan Marianne Rydin på bvc Knoppen i Enskede utanför Stockholm.

Under lekens gång lär sig barnet att pappa eller mamma finns även när de inte syns. De försvinner en stund, men kommer alltid tillbaka.

– Tittutleken handlar om samspel, trygghet och tillit, säger Marianne Rydin. Det viktiga är att anpassa sig efter barnets tempo. Märker man att det blir skrämt får man ta det lite lugnare eller fortsätta någon annan gång.

Många föräldrar börjar tidigt, kanske när bebisen ligger på en filt på golvet. I början kanske de inte ens gömmer sig, utan bara lutar sig bakåt för att sedan titta fram och ge en puss.

Nästa steg är att lägga handen eller ett tygstycke över sitt ansikte en kort, kort stund och därefter visa sig. När barnet har blivit lite större, 7–8 månader eller äldre, kan det kanske gömma ögonen eller en del av ansiktet själva.

Efter ytterligare en tid kan barnet gå eller krypa in bakom en gardin eller en dörr, med en kittlande förhoppning om att föräldern ska komma efter och leta. Och vips har tittut-leken utvecklats till kurragömma.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2008

NUVARANDE Tittut – den viktiga leken
NÄSTA Vi Föräldrar Gravids inköpslista