Sova-hela-natten-kuren

Barn skriker av rädsla för det okända. Därför måste man ge dem trygghet. Författaren Anna Wahlgren vyssjar och vaggar barnen till ro.

Text: Anna-Maria Stawreberg

Författarinnan, debattören och niobarnsmamman Anna Wahlgren har ägnat många år åt att ge småbarnsfamiljer nattro. Och hon är övertygad om att små barn måste lära sig att sova ordentligt, det är inget som kommer av sig självt.
– Min sova-hela-natten-kur bygger på urgamla traditioner där man vaggar och vyssjar de små till ro, förklarar Anna Wahlgren på sin hemsida.
Hon anser att de metoder där barnet gråter sig till sömns är skadliga, eftersom barnet med sin gråt desperat frågar om allt verkligen är okej och tryggt. Låter man då barnet ligga ensamt kvar och gråta lämnar man det åt sin rädsla och det somnar till slut av utmattning. Inte av trygghet.
Men det är lika grymt att ta upp barnet och bära runt det på nätterna, menar hon, eftersom man då bekräftar barnets rädsla.
I stället bygger hennes Sova-hela-natten-kur på fyra intensiva dygn och en uppföljningsvecka där man lär barnet att det inte är farligt att somna.
I korthet går kuren till så här: En timme före läggningstiden påbörjas kvällsritualerna. Därefter ska barn som är 5–6 månader läggas på mage i liggvagnen där det ”vagnas”, alltså dras fram och tillbaka med rytmiska knyckar. Det är viktigt att så små barn har andningslarm, poängterar hon. Lite större barn läggs i spjälsängen i eget nedsläckt rum. Under den första natten ska man ”buffa” barnet, nerifrån och upp, så att kroppen får sig en rejäl skjuts vid varje buffning.
Enligt Anna Wahlgren kan det ta mellan 20 och 45 minuter innan barnet somnar, men även om det protesterar ska man inte säga något. Ju starkare skrik desto stadigare buffning. När barnet är stilla och tyst avslutar man med en rytmisk godnattramsa. Det är viktigt att gå innan barnet somnar. Tanken är att godnattramsan ska utlösa en betingad reflex hos barnet så att barnet så småningom lägger sig och somnar direkt när den hör ramsan.
– Ramsan kan vara så enkel som ”Go’natti med sig, sov så gott”, tipsar hon.
En annan ramsa ska sedan upprepas när barnet skriker – som ett slags svar på barnets fråga om allt verkligen är okej.
Så fort barnet vaknar till ska man buffa eller vagna och uttala ramsorna. Redan under den andra natten brukar barnet sova längre i en följd än tidigare. Tredje natten brukar barnet, enligt Anna Wahlgren, sova sju till nio timmar i en följd. Fjärde natten tystnar barnet bara av att höra ramsan. Vid det här laget ska man också endast ta till buffningen i nödfall.
Kritiker till metoden vänder sig främst emot att barnen ska sova på magen, även om risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om man använder andningslarm. Många föräldrar tycker också att det känns svårt att låta barnet sova i eget rum  innan det blivit 5 månader. Man får också räkna med några tunga nätter i början.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Babyboken 2005

Läs mer:
>> 9 föräldrar berättar

NUVARANDE Sova-hela-natten-kuren
NÄSTA 9 föräldrar om bebisens sömn