Små barn har glädje av varandra

Dags att börja förskolan – och få en massa nya kompisar.

– Att träffa andra barn be­tyder jättemycket för en 1-åring. Och visst kan små barn leka med varandra, säger barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Har min 1-åring verkligen utbyte av andra barn? frågar sig en och annan nybliven förskoleförälder.

– Barn har glädje av andra barn från allra första början, säger psykologen Malin Alfvén. Det vet alla föräldrar som sett sin bebis samspela med något syskon.

– Att barn inte skulle ha utbyte av varandra förrän i 2–3-årsåldern är gammal ”kunskap” som inte alls stöds av modern forskning. I dag vet vi att 1-åringar både kan leka och samverka, säger hon.

Vad menar då vi vuxna med ordet ”utbyte”? Malin Alfvén tror att vi tänker på rollekar eller antar att barn måste kunna prata med varandra för att få något tillbaka.

– Bara att titta på andra är oerhört utvecklande. Många säger att små barn bara leker bredvid varandra, men titta i sandlådan. Att ta spaden från varandra är ju faktiskt att leka med varandra. Och jag har sett 1-åringar leka vad vi kallar rollekar, fast utan så många ord, säger hon.

Att gå i förskola är både utvecklande och stimulerande, poängterar hon, förutsatt att barnet trivs och att avdelningen är bra.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 9/2007

NUVARANDE Små barn har glädje av varandra
NÄSTA Fler leksaker stoppas