Skydda ditt barn i solen

Sommarsolens varma strålar är förstås härliga att leka i, men hur mycket exponering är egentligen nyttigt?

Skaffar man sig ett sunt beteende i solen som barn har man med sig det hela livet. Det säger Johan Gulliksson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han förklarar att vårt beteende i förhållande till solen är största orsaken till att hudcancerfallen ökar. Vi har fått allt fler semesterveckor och samtidigt vant oss vid att åka på solresor året om.
– Barns hud är fortfarande under utveckling och mycket känsligare än vuxnas. Bränner man sig som barn ökar risken att drabbas av malignt melanom, den allvarligaste hudcancertypen. Ju yngre barnet är, desto känsligare är huden och därmed ökar risken att något ska gå fel. De minsta barnen, under 1 år, bör därför inte vistas i solen alls.
– Även barn i 2–3-årsåldern har jättekänslig hud och bör vara i skuggan under solsemestrar. På en strand med mycket sol utsätts man för strålning även under ett parasoll. Man kan faktiskt bli brun även i skuggan.

Lär barnen solvett
Johan Gulliksson vill också att föräldrar ska lära sina barn om riskerna med strålningen.
– Skräm inte upp barnen, men lär dem att för mycket sol är dåligt, säger han.
Margareta Frohm Nilsson är hudspecialist vid Karolinska institutet. Hon rekommenderar föräldrar att skydda barnen med kläder, och att gärna använda heltäckande badkläder med inbyggd solskyddsfaktor på stranden. Hon poängterar dessutom att man bör försöka hålla sig till korta stunder, både på stranden och i båten.
– Det gäller att lämna solen i tid och inte vänta tills man blir röd. Maximalt röd blir man först 12–24 timmar efter solvistelsen.

Inte fullt skydd

Kläder och solhatt kan gärna kombineras med solkräm för barn, men man ska inte tro att krämen ger fullt skydd och gör det möjligt att hänga på stranden hela dagar.
– Krämen nöts lätt bort när barn leker, och många använder dessutom för lite solkräm, säger Johan Gulliksson.
Säkrast är att både barn och vuxna undviker solen mitt på dagen. Solens positiva effekter får man ändå. Kroppens behov av D-vitamin är uppfyllt redan efter en kvart med ansikte och händer i solljus, därefter kan den inte tillgodogöra sig mer.
När det gäller utlandssemestrar menar Margareta Frohm Nilsson att man allra helst ska undvika resor till tropiska länder så länge man har små barn. Om man ändå semestrar utomlands är ett gott råd att härma lokalbefolkningen.
– De lägger sig ju inte med sin 5-månadersbebis på stranden, och det bör inte någon göra

Vad händer med huden i solen?

Johan Gulliksson, Strålsäkerhetsmyndigheten:
– När huden blir röd eller brun är det ett tecken på att arvsmassan har skadats och att kroppen försöker skydda sig mot UV-strålningen. Blir man röd är skadan större. Man har fått för stor exponering av UV-strålning för sin hudtyp. Men även när hudens DNA har skadats är kroppen bra på att reparera skador. Problemet är att ju större skadorna är, desto större är risken att något kan gå snett. När man är lättklädd på stranden och bränner stora delar av huden kan kroppens skyddssystem missa ett fel, en cancercell lyckas överleva och reparationen misslyckas. Många år senare kan det yttra sig som olika former av hudcancer.

Bra att veta om sol och småbarn

Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus. Skydda bebisen med skugga och kläder. Solkräm ska inte användas till barn under 1 år.
För barn över 1 år: Gör som på sydligare breddgrader och ta siesta mellan klockan 11 och 15. Passa på att äta lunch i skuggan eller inomhus. I solen är kläder ett säkrare skydd än solkräm som lätt nöts bort. Vid bad ger solskyddskläder med UV-faktor bäst skydd, men en t-tröja vävd i tät bomull är bättre än ingenting. Använd solhatt som även skyddar nacken. Glöm inte solglasögon. Billiga varianter ger tillräckligt skydd, men undvik dem med blått glas. De delar av kroppen som inte är skyddade av kläder bör smörjas med minst solskyddsfaktor 15 (gäller inte barn under 1 år). Använd mycket kräm (läs doseringsanvisningarna på förpackningen) och smörj alltid på nytt efter bad och vattenlek.

Vilken solkräm ska jag välja?

Förra året kom larm om zinkoxid i solkrämer. Ämnet är inte längre tillåtet i solkrämer eftersom det fortfarande är osäkert hur det reagerar i kontakt med solljus och vilken påverkan det har på kroppen. Företagen har sedan dess tagit bort ämnet ur sina produkter. Vid val av solkräm bör man välja dem som är avsedda för barn med hög solskyddsfaktor, minst faktor 15. Helst ska de även vara oparfymerade. Krämen ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning.

Källa: Solskyddsfaktorer – Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn, 2009, Strålsäkerhetsmyndigheten och länsstyrelserna

Artikeln är publicerad i Mat&Hälsa Special nr3 2010

NUVARANDE Skydda ditt barn i solen
NÄSTA Vart tar den sparade tiden vägen egentligen?