Så minskar du risken för RS-virus
Shutterstock

RS-virus kan orsaka mer allvarlig sjukdom hos barn under 1 år.

RS-virus – så minskar du risken

RS-virus hos barn är ofta som en vanlig förkylning, men spädbarn kan bli svårt sjuka. Det kan vara bra att undvika att ta med bebisen till exempelvis gallerior. 

Vad är RS-virus? Och vad kan man göra för att skydda sin bebis? Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten, svarar på nio frågor.

Vad är RS-virus?

“RS-virus, som också kallas RSV, står för Respiratory Syncytial Virus. Viruset är den vanligaste orsaken till infektion i de nedre luftvägarna hos barn yngre än ett år.”

Är RSV allvarligt?

“För de allra flesta blir det en harmlös infektion med feber, snuva, hosta och kanske pipande andningsljud, men för barn under 1 år kan smittan ibland orsaka mer allvarlig sjukdom.

Man kan smittas av RS-virus många gånger. I regel riskerar det bara att bli allvarligt första gången. Drygt en fjärdedel av de barn som får infektionen första gången får tecken på lunginflammation eller astmaliknande besvär.

Mellan en och två procent av de drabbade spädbarnen får så svåra symtom, framför allt andningssvårigheter, att det krävs sjukhusvård.”

När ska man söka läkare?

“Man behöver inte bli orolig så fort barnet blir förkylt – under de första åren ska ju barn gå igenom många olika infektioner. Men om barnet är väldigt slött och inte vill äta, eller om allmäntillståndet är så påverkat att barnet inte riktigt är sig likt, ska man söka vård. Man ska också söka vård om barnet har haft feber flera dagar i sträck.”

Hur vanligt är det att barn smittas av RS-virus?

“70 procent av alla barn får en RS-virusinfektion under sitt första levnadsår. Vid 4 års ålder har alla haft det.”

Hur ser man skillnad på RS-virus och en vanlig förkylning?

“Om barnet redan har haft RSV en gång är det ingen skillnad.

Om det är första gången barnet har RSV kan det ha väldigt segt slem i luftrören. Det gör det svårt att andas. Barnet brukar också bli väldigt slött.”

När är det RS-säsong?

“Varje vinterhalvår uppstår mer eller mindre omfattande epidemier av RS-virus. Vartannat år brukar bli ett väldigt aktivt RS-år, med fler fall. Då börjar det oftast i början av december, eller tidigare. Vartannat år är det lugnare, då börjar det ofta inte förrän efter nyår.

Eftersom förra säsongen var lugn tror vi att det kommer att blir hög aktivitet, det vill säga fler smittade, denna säsong. Vi tror att det kommer att börja cirkulera smitta under andra delen av december.”

Hur behandlas RS-virus?

“Om barnet inte är svårt sjukt krävs ingen särskild behandling. Barn som har svåra luftvägssymtom kan ibland behöva läkemedel som är luftrörsvidgande och som minskar slembildning.

Det finns specifika antikroppar som kan ges förebyggande. Det är en dyr behandling som bara ges till dem som verkligen kan skyddas av det, det vill säga barn födda före graviditetsvecka 26 och barn under ett år som har allvarlig hjärtsjukdom eller svår lungsjukdom. De barnen är väldigt sköra under sitt första levnadsår. De kan då, i upp till fem månader under RS-säsongen, få sprutor med antikroppar. Detta har minskat sjukhusinläggningarna bland dessa barn med 50 procent.”

Riskerar barn som får svår RS-virusinfektion några men?

“En del barn kan få astmaliknande symtom vid förkylningar, framför allt under de två, tre närmaste åren efter en svår RS-virusinfektion.”

Kan man minska risken för att barnet ska smittas av RS-virus?

“Ja, man kan undvika att ta med bebisar till Luciafirande på förskolan om det är mitt i en epidemi – på förskolan finns det ju många pussglada kompisar som kan ha en RS-virusinfektion. Och man kan försöka undvika att ta med bebisen ut i julhandeln.

Om det är säsong för RS-virus är det bra att överhuvudtaget låta bli att ta med bebisen in på förskolan när storasyskon ska lämnas eller hämtas, fast det i praktiken inte alltid är så lätt. Och glöm inte att tvätta händerna. Det är a och o för att minska spridningen av många olika infektioner.”


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler