Så kan du få flaskmatningen att fungera

Vad gör man om amningen bara är smärtsam och jobbig, och ångesten kommer krypande bara av tanken på att amma.

Trots att amning är bra på många sätt är det viktigt att inte känna sig tvingad att amma. Allra viktigast är att du trivs och mår bra och att du och ditt barn hittar ett fint sätt att vara nära varandra.

– Av erfarenhet vet jag att de allra flesta som ger sin bebis modersmjölkersättning ur flaska har kämpat, på ett eller annat sätt, och det är oerhört viktigt att man får all den hjälp man önskar, säger Marit Olanders, redaktör för Amningsnytt och hjälpmamma i föreningen Amningshjälpen.
Många kvinnor har dåligt samvete, andra känner sorg eller saknad över att inte amma. I sådana stunder är det viktigt att komma ihåg att du är världens bästa mamma, oavsett hur du matar din bebis och oavsett vad andra tycker.
– Det viktigaste är att hitta ett fint samspel med sin bebis, det är relationen som ska vara i fokus, vare sig du ammar eller matar med flaska. När man ammar behöver man inte tänka så mycket på hudkontakt. Närhet och samspel kommer automatiskt om amningen fungerar bra. Men när man matar med flaska måste man tänka till lite mer, säger Sofia Zwedberg, specialistbarnmorska på Karolinska sjukhuset i Stockholm.
 

5 närhetstips:
1. Håll alltid din bebis i famnen när du matar med nappflaska.
2. Låt ditt barn få känna din hud och lukt och försök få ögonkontakt.
3. Håll nappflaskan nära din kropp. När bebisen blir nyfiken och tittar ut mot rummet kan du låta henne eller honom släppa taget om flaskan en stund.
4. Barnet känner sig trygg om du låter matstunderna vara på ungefär samma sätt varje gång.
5. Undvik att många olika personer matar bebisen, men självklart kan du och din partner dela på matningarna.

Tröst på andra sätt:
För bebisar som ammas är det naturligt att när som helst söka sig till bröstet för att få tröst. Nappflaskan med ersättning funkar inte på samma sätt. Därför behöver man hitta andra sätt att ge trygghet och tröst.
Kanske vill ditt barn ha mer tid i din famn när flaskan är tom. En del barn suger på tummen, några har ett favoritgosedjur och andra blir lugna av napp. Ta dig tid att hitta nya sätt att trösta.

Amma lite
:
Om du har problem med amningen, men ändå vill fortsätta, kan du prova att delamma, det vill säga att både flaskmata med ersättning och amma.
Om ditt barn vill, förstås. En del barn vill inte ta bröstet om de har fått testa nappflaska. Och tänk på att din egen mjölkproduktion minskar om du inte ammar så ofta. Att börja helamma igen tar tid och kräver en hel del tålamod.
– Men med kunskap och stöd är det fullt möjligt, säger Marit Olanders.

Ersättningar och nappflaskor:
Sverige följer Världshälsoorganisationen, WHO:s, riktlinjer om att inte göra reklam för modersmjölkersättningar. Därför ger ditt bvc den bästa informationen om vilken ersättning du ska använda till din bebis.
Det finns massor av olika flaskor och dinappar. Hitta en napp med ett hål som passar ditt barn och den ersättning du använder. En bra riktlinje är att ersättningen ska droppa sakta om du vänder flaskan upp och ner.

Hur mycket och hur ofta:
När man ammar behöver man inte fundera så mycket på om bebisen får för mycket mat. Med modersmjölk­ersättning måste man vara mer noggrann. Läs på förpackningen om hur ersättningen ska tillagas och hur mycket du ska ge din bebis, beroende på vikt och ålder.
– Låt matningen ta tid. Ditt barn behöver inte sätta i sig hela flaskan på en gång. Ge i stället ofta och lite om det passar ditt barn bättre. Flaskmatning, precis som amning, är ett samspel mellan dig och din bebis, säger Marit Olanders.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar/Första året nr 1 2008

NUVARANDE Så kan du få flaskmatningen att fungera
NÄSTA Håll barnet skonsamt rent