Så hjälper du ditt blyga barn

Blyga barn mår bäst av att ta livet i sin egen takt.

Står ditt barn hellre en bit ifrån de andra barnen än deltar i leken?
– Blyga barn suger i sig en massa kunskap och mår bäst av att ta livet i sin egen takt, säger barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Många brev

Till Vi Föräldrars frågespalt Fråga Malin kommer många brev om blyga barn.
– Föräldrarna är oroliga för att deras barn inte ska klara sig i en tid då det talas så mycket om social kompetens, säger Malin Alfvén, som svarar på frågorna.
Att vara blyg betraktas mer och mer som ett ”problem” man måste hjälpa sitt barn att lösa.
– Att någon inte är med i gruppen är det värsta vi föräldrar kan tänka oss. Men blyga barn har ofta själva valt att stå utanför. Det kan vara svårt för oss att acceptera.

Förbered
Men hur gör man för att hjälpa sitt blyga barn?
– A och O är att förbereda barnet så mycket det går. ”I morgon är det sångsamling på dagis” eller ”Du minns väl att vi ska på teater ikväll?” Och så ska man lyssna och finnas där när barnet behöver det. Kanske låta det sitta i knäet några gånger innan det själv vill delta i gympan. Man kan försiktigt försöka locka sitt barn, men absolut inte fösa fram det eller på annat sätt visa att det är bättre att vara som ”de andra.”

Suger i sig kunskap
Många oroar sig för att deras blyga barn ska missa något.
– Tvärtom suger de i sig en massa kunskap de har nytta av senare i livet. Det är ingen tillfällighet att många journalister, skådespelare och författare ofta var blyga som barn.
– Blyga barn mår bäst av att ta livet i sin egen takt. Och ju mer vi låter dem sköta sig själva, desto mer kommer de att vilja delta själva, säger Malin Alfvén.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2007

NUVARANDE Så hjälper du ditt blyga barn
NÄSTA Brist på bröstmjölk