Så här tar du hand om torr bebishud

Vinterkyla och torr inomhusluft gö ofta att både vuxna och barn blir lite extra torra i huden. Se till att smörja ofta och mycket!

Vinterns kyliga klimat och växlingarna mellan den kalla utomhusluften och den varma, torra luften inomhus är påfrestande för huden. Barn som har känslig hud får ofta mer problem under vintern, men även barn som annars har en problemfri hud kan bli torra under vinterhalvåret.
– Fysiologin och generna avgör vad man har för hud. Barn till föräldrar med astma och andra atopiska besvär föds till exempel ofta med en benägenhet för torrare hud vid kyla, säger Ewa Pawlik, överläkare på hudkliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

En del barn blir inte alls torra i huden, och då finns ingen anledning att smörja. Krämer och oljor skyddar inte mot kyla utan är främst till för att återfukta hud som har blivit torr.
– För många barn är det tillräckligt att lägga till barnolja i badvattnet, säger hon.

Räcker inte olja i vattnet kan man behöva smörja huden lite extra.
– Köp en enkel fuktgivande kräm utan parfymer eller ”krångliga” ämnen. Alla barn är olika, och varje förälder måste hitta vad som fungerar för det egna barnet. Det viktiga är att hitta en kräm som inte barnet reagerar på. Den ska inte svida på huden.

Är huden torr är det bra att smörja regelbundet och mycket. Ta rikligt med kräm så att huden blir ”mätt”.
– Smörjer man på kvällen ska huden kännas mjuk och skön även på morgonen, annars har man tagit för lite.

Är det riktigt kallt ska man absolut inte smörja ansiktet strax innan man går ut. Det är bättre att smörja kvällen före och sedan undvika att tvätta ansiktet på morgonen.
– Man ska inte slita på huden i ansiktet jämt och ständigt, säger Ewa Pawlik.

Samma sak gäller badande. För en del barn fungerar det bra att bada flera gånger i veckan, men om huden fortsätter att vara torr trots att man häller olja i badvattnet och smörjer kroppen bör man dra ner på badandet.

Börjar hudbesvären påverka hur barnet mår är det dags att kontakta bvc.
– Om barnet börjar klia sig, sova oroligt på nätterna och man ser att det inte mår bra ska man kontakta bvc. Men för barn som sover bra och inte river och kliar räcker det bra med mjukgörande krämer och badolja, säger Ewa Pawlik.

Fem tips för vintertorr bebishud

1. Smörj ofta och mycket. Snåla inte!
2. Smörj inte ansiktet precis innan ni går ut i kallt väder
3. Häll olja i badvattnet och bada inte mer än nödvändigt.
4. Tvätta torra och röda rumpor med olja eller en mild tvättkräm i stället för vatten.
5. Gör insmörjningen till en mysig stund. Testa att ge lätt babymassage med barnolja.

Välj med omsorg
Krämer stannar kvar på huden en längre stund och tas upp av den, till skillnad från tvål som man sköljer bort direkt. Därför är det extra viktigt att välja milda krämer och oljor. Läs innehållsförteckningen och välj en produkt med så få ingredienser som möjligt.

Undvik parfym
Parfymer är onödiga och kan irritera barnes hud och luftvägar. I värsta fall kan de även ge upphov till allergier. På naturskyddsföreningen.se finns en lista över parfymämnen som EU har pekat ut som särskilt allergiframkallande.

Glöm inte dig själv
Är du också torr i huden om vintern? Låna lite av barnets kräm eller olja. Passar även bra att smörja en växande gravidmage med.

Skaka olja och vatten

En del oljor lägger sig på ytan i stället för att blandas i badvattnet. Händer det kan du först skaka oljan i lite vatten i ett separat kärl, för att sedan hälla mixen i badvattnet. När oljan har skakats sönder fördelas den mycket bättre i badvattnet.

Skydd mot vintersolen
Glöm inte att skydda barnets hud från solen även på vinterna. Snön reflekterar solljuset, vilket ökar risken för solskador. Var särskilt uppmärksam om du bär barnet i ryggsäck. Försök att vända bort barnet från solen, var inte ute för långa stunder och välj kläder och en mössa som skuggar, tipsar överläkaren Ewa Pawlik. Undvik solkrämer så långt det går.

Artikeln publicerades i Vi Föräldar nr 2, 2011

NUVARANDE Så här tar du hand om torr bebishud
NÄSTA Krämer som är snälla mot bebisens hud